Saskia over de lach op RTV Oost

Saskia over de lach op de radio (RTV Oost)
In gesprek met Stefan Keukenkamp
25 oktober 2015
Thema: herfst en depressie

Het is herfst. De blaadjes vallen en bij de universiteiten in Overijssel zijn de psychologen druk met depressieve studenten. Nadat een student en een psycholoog aan het woord geweest zijn is het de beurt aan Saskia. Waarom zou je juist wel gaan lachen?

Klik op het rode icoontje in het plaatje om te luisteren en lees gelijk de tekst mee die hieronder staat.

Lachen is gezond, is dat nou zo?

Ik vraag het me ook wel eens af. Het is een spreekwoord, we kennen het allemaal. Wat ik merk na een paar jaar lachen is dat het echt waar is. Ik voel me gezonder, ik voel me prettiger en dat is ook wat ik terug hoor van mensen die zich bezighouden met de lach.

Jij bent lachtherapeut, kun je vertellen wat een lachtherapeut doet?

Waarom zou je moeten leren lachen? Dat doe je vanzelf toch? Kleine kinderen lachen nog heel goed vanzelf. Er wordt gezegd dat kinderen nog ongeveer 300 keer per dag lachen en volwassenen gemiddeld nog maar 15 keer. Waarschijnlijk ergens in die studietijd waar we het eerder over hadden, waar het allemaal wat zwaarder wordt en waar mensen eerder depressief worden, waar stress ontstaat verdwijnt kennelijk ook die lach. Dat is zo ontzettend jammer. Want die lach zorgt voor zoveel vrijheid en blijheid dat het aan ons volwassenen is om het ons dan opnieuw aan te leren. En vandaar de lachtherapeut, die helpt mensen om die lach weer te ervaren. Hoe was dat ook al weer als kind?

Is daar een opleiding voor?

Ja, er zijn opleidingen voor. Je kan lachtherapeut worden. Je kan lachcoach worden. Voor deze laatste duurt de opleiding ongeveer twee dagen, meestal in een weekend, waarin je leert lachen zonder reden. Dat is de hele grote truc waar we ons mee bezig houden.

De Lachwinkel heeft een aantal therapeuten onder zich, hoe gaat dat dan?

De Lachwinkel is meer voor de lachworkshops die aangevraagd worden .Dat gebeurt heel veel. Mensen willen een keer iets leuks doen, ze zijn uit of ze doen een vrijgezellenfeestje, of ze hebben een familiebijeenkomst of ze zijn een bedrijf die een themadag heeft en waarin iets gedaan moet worden zoals een energizer. Daarvoor wordt vaak een lachworkshop aangevraagd. Dat doen we met tien lachwinkeliers. Wij gaan heel Nederland door om op die manier de lach te verspreiden.

Lachtherapie is een opleiding die ik aan het ontwikkelen ben. De start hiervan is volgend jaar (2016). Therapie en workshops geven zijn heel verschillende dynamieken, vandaar de nieuwe opleiding.

Ga je er dan dieper op in bij de therapie?

Ja en dan kijk je nog veel meer naar het emotionele aspect terwijl een lachworkshop een uurtje lachen is, dat moet vooral gewoon leuk zijn. Dat is iets waar veel mensen behoefte aan hebben, dat het gewoon even leuk is naast al dat gesomber en serieuze gedoe.

Dat sombere gedoe daar zitten we nu midden in, wat sombere dagen. Zien jullie dan ook meer aanvragen? Nu begint dat een beetje, toch?

Ja hoor, het loopt er ook al iets vooruit. Bedrijven zijn al eerder voor deze periode plannen aan het maken. Maar het aantal aanvragen neemt in deze tijd zeker flink toe. Er is meer behoefte.

Jullie helpen dus bedrijven en particulieren. Hoe werkt dat dan bij bedrijven? Waarom zou een bedrijf een lachtherapeut een lachworkshop laten geven?

Vaak in het kader van teambuilding. Vaak is het binnen de setting van een teamdag waarin ze toch al een aantal dingen doen om het teamgevoel te versterken, waarbij de lach als onderdeel wordt ingezet om dat ook te doen. En het werkt fantastisch. Het is een hele goede start van de dag, het is een lekkere energizer, iedereen gaat vrolijk op pad, iedereen denkt aan het eind van de dag nog “weet je nog die gekke oefeningen die we gedaan hebben” en daardoor ontstaat er verbinding. Hartstikke leuk is dat om te zien.

Mensen zijn misschien ook wat huiverig voor die tijd, merk je dat ook, dat ze even een drempeltje over moeten?

Ja inderdaad, lachen is spannend. Als je lacht dan laat je iets van jezelf zien. Er komt iets van binnen naar buiten en dat zie je aan mensen. En mensen denken soms “oh, ik heb een hele rare lach, het klinkt niet” of mensen hebben ideeën van vroeger zoals “lach niet zo stom” en dat is heel vervelend. Die herinneringen komen dan boven. Dat zijn dingen waar we wel mee te dealen hebben. Dat betekent dat we meer moeten uitleggen, wat is het nou dat lachen zonder reden en hoe doe je dat dan en dat het eigenlijk niet zo gek is en dat je het gewoon uit moet proberen en dat dat een beetje spelen is.

Ik vind eigenlijk mijn eigen lach niet zo leuk. Kan ik dan naar jou en vragen om een andere lach aan te leren?

Een andere lach aanleren? Die vraag heb ik nog niet eerder gehad. Wat we wel doen bij de lachworkshops is heel veel soorten lach oefenen. Het zou best kunnen zijn dat je daar een lach ontdekt waarvan je denkt dat je die misschien zou kunnen doen. We geven ze dan namen zoals de kerstmannenlach, “hohohoho”. Je speelt met je stem. En de heksenlach “hehehheh”, die is niet zo goed voor je stem. We spelen zo met de lach en met die stem en met de geluiden. Wat gebeurt er nou en hoe klinkt dit dan? En eigenlijk is dan ieders eigen lach het allermooist. Dat is het meest uniek. En hoe vreemd hij ook is, hoe raar die ook is, ik heb veel vreemde soorten lach gehoord inmiddels, ik vind ze prachtig, zo mooi.

Dus misschien vind je je eigen lach dan niet zo mooi, het valt allemaal best mee.

Inderdaad, dat valt allemaal heel erg mee.

En kun je ons dan ook meenemen. Hoe kun je bijvoorbeeld de dag lachend beginnen?

Je kunt heel bewust lachen. Je lacht en je doet alsof. Fake it until you make it. En je lichaam weet het verschil niet tussen echt of nep lachen. Jij weet het wel maar je lichaam weet het niet. Dus die hou je gewoon voor de gek en je begint te lachen. Dat doe je heel eenvoudig door je mondhoeken naar je oren te trekken en geluid te maken. “hahahahaha”

Voor de mensen die dit niet zien, het lijkt heel erg echt ook.

Ja, en als je oefent dan gaat het steeds makkelijker. In je eentje is natuurlijk ontzettend gek maar ja, niemand die het ziet toch? Je kan het gewoon doen.

En als je zo vaak lacht, is er dan geen moment dat je denkt “nu heb ik even geen zin om te lachen”?

Als ik een heel weekend de opleiding heb gegeven waarbij we heel veel lachen dan denk ik aan het eind wel eens “zo, nu een dag rust. Even uit.” Maar dat is met alles wat je heel veel doet, het is fijn om daar weer even weekend van te nemen.

Hartstikke bedankt voor je tijd hier. Stel je voor dat je meer informatie wil, waar moet je dan zijn?

Kijk verder op de Lachwinkel.nl. Hier vind je niet alleen de lachworkshops maar ook veel artikelen over de lach.

Dit bericht is geplaatst in Media & beroemdheden. Bookmark de permalink.