De douane zet nu ook katten in

Dit bericht kwam ik tegen op LinkedIn.

“Vanaf aanstaande zaterdag beleeft de Douane een wereldwijde primeur. In aanvulling op ons huidige team van speurhonden starten we een pilot met de inzet van speurkatten. Het nieuwe team van ‘Customs Cats’, oftewel douanekatten, is speciaal getraind om hun unieke vaardigheden in te zetten bij de opsporing van verboden goederen en de detectie van verdachte passagiers.

Waarom katten?

Katten zijn leniger en wendbaarder dan honden. Hierdoor kruipen ze gemakkelijker tussen koffers door en komen ze op plekken die voor honden minder toegankelijk zijn. Bovendien zijn het uitstekende sluipers waardoor de controles ongemerkt uitgevoerd kunnen worden.

Onderzoek wijst uit dat katten veranderingen in hormoonspiegels bij mensen kunnen detecteren. Hierdoor kunnen zij passagiers aanwijzen die mogelijk iets te verbergen hebben. Hun uitzonderlijke reukvermogen maakt katten ook zeer geschikt om verboden of beschermde vissoorten te ruiken die verborgen zit in bagage. Met deze unieke kwaliteit dragen katten als geen ander bij aan een effectievere en efficiëntere beveiliging op luchthavens.

De eerste douanekatten zijn getraind door een gespecialiseerd team van dierentrainers en zullen binnenkort worden ingezet op luchthavens. De eerste resultaten van proefprojecten zijn veelbelovend en leiden tot een hoger percentage onderschepte goederen en verdachte passagiers.”

 

Het was 1 april.

Dit bericht is geplaatst in Humor & feel good. Bookmark de permalink.