Gelukkig mag je er wel lachen

Heb je er wel eens aan gedacht om naar Singapore op vakantie te gaan?

Nee, ik ook niet.

Maar dit jaar werd ik 50 jaar. Dat is toch apart.

Vijftig jaar geleden werd ik in de box gezet met een meisje van mijn leeftijd. Zij werd ook 50 jaar dit jaar en we zijn nog steeds vriendinnetjes.

En dankzij de kracht van Facebook vonden we nog een vriendinnetje die bij ons in de box zat. Dus je raad het al, ook zij werd 50. Ze woont op dit moment in Singapore.

Hoe leuk is het om een feestje te vieren in Singapore? Een plek waar je niet zomaar naartoe zou gaan, een plaats waarvan de luchthaven meestal gebruikt wordt als tussenstop en een land waar het leven niet goedkoop is.

In een week tijd hebben we heel veel van Singapore gezien. De torenhoge flats, de skyline, de bijzondere Indiase en Chinese wijken, natuurparken en een monitorlizard die stoer liep te doen onder het bordje ‘pas op voor krokodillen’.

Wat mij het meest opviel naast de vriendelijke en behulpzame mensen, het gevoel van veiligheid en het sterk wisselende weer waren de waarschuwingsbordjes.

Ik weet het, in Nederland kunnen we er ook wat van. Bordjes genoeg. Maar daar hebben ze het uitgevonden.

Ik voelde me veilig omdat er voor veel vergrijpen torenhoge boetes worden uitgedeeld. En met het grootste gemak komt daar nog eens een paar maanden cel of zelfs stokslagen bij. Omdat overal camera’s hangen en de pakkans daardoor rond de 95% is laten mensen het wel uit hun hoofd om gekke dingen te doen.

Je moet natuurlijk wel weten welke gekke dingen je niet mag doen dus hangen er overal verbods- en waarschuwingsbordjes.

Het bordje linksonder hing buiten voor een winkelcentrum. Je mag dus ook daarbuiten op straat niet eten en drinken, op straffe van 500 Singaporese Dollars (ca 325 euro). Dit geldt ook voor je flesje water!

In een park mag er zoveel niet dat ze de bordjes verzamelen op een bord. Niet roken, niet drinken, niet voederen, niet met drones vliegen, niet fietsen, niet skaten, geen honden uitlaten, Noem maar op.

Je mag er wel wandelen gelukkig. Maar als je de straat oversteekt moet dat wel voorzichtig en werkelijk alleen als het licht groen is.

Als rechtgeaarde Nederlander vind ik iets van dat betuttelen. Wij denken graag zelf na. Bepalen zelf of we iets eten of drinken, of we netjes de straat overstreken en skaten is op de meeste plekken geen probleem.

Gelukkig heb ik deze niet gezien. Dus lachen mag.

Vergeet niet tijdens onze social distance periode toch te lachen met elkaar, virtueel of op (minimaal) anderhalve meter afstand. Deel je leukste dingen in de facebookgroep Het Lachkwartiertje.
Een aanvraag voor een lachworkshop - voor later dit jaar - beantwoorden we graag. Stay healthy. Smile.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *