Hoe blijf je lachen bij een koude douche?

Een warme douche

Aquanotes Lachwinkel1 januari. Het was deze keer niet zo laat geworden met de jaarwisseling maar toch had ik moeite met uit bed komen. Om beter wakker te worden begon ik met een douche.

Nu houd ik van douchen, lekker lang en lekker warm. Normaal gesproken sta ik dan van alles te bedenken waarbij ik de beste ideeën opschrijf op mijn Aqua Note die altijd in de buurt hangt. Deze keer overwoog ik of ik goede voornemens zou maken of juist niet.

Naast alles wat ik zakelijk van plan ben is een van mijn doelen afvallen en weer iets fitter worden. Ik baal ervan dat mijn broeken kleiner lijken te worden en ik toch moeizaam in beweging kom. Geen tijd denk ik steeds, maar ik weet donders goed dat dat een smoes is. Kletskoek.

De koude douche

Terwijl ik zo stond te mijmeren en mezelf op mijn kop stond te geven verdeelde ik de conditioner in mijn haren. De douche sputterde. Ik kreeg kippenvel alleen al door het voorgevoel. De douche werd kouder. Heel snel. Het blijkt het dat koude water dat nu wordt toegevoerd echt heel koud is. En met koud water je haren uitspoelen is niet lekker. Nieuwjaarsdag zat ik vervolgens op zolder om met de waterpomptang in de aanslag de ketel bij te vullen.

Een tijdje geleden had ik al afgesproken om met een vriendin naar Wim Hof te gaan. Wim Hof staat bekend als “The Iceman”. Zij heeft al heel stoer met hem meegedaan met de guiness book of records challenge zoveel rondjes met blote voeten over het ijs lopen. 2 januari gingen we naar de lezing waarbij we ook de mogelijkheid kregen om in een ijsbad te gaan.

Het is heel gezond om een koud bad of een koude douche te nemen. Op Facebook zie ik af en toe mensen die meedoen met een challenge om iedere dag koud te douchen. Gekkenwerk, toch?

The Iceman

Wim Hof vertelde over de manier om te mediteren, om adem te halen en zo super gezond te kunnen leven. En dat het echt eenvoudig is. Een professor legde daarna uit wat er precies gebeurt en hoe het kan dat Wim in ijskoud water juist opwarmt in plaats van kouder wordt.

Met vijfhonderd mensen in de zaal haalden we tegelijk adem. Ik merkte dat er echt iets veranderde. Niet omdat we dit met vijfhonderd mensen tegelijk deden, maar omdat er echt iets werkt. Ik werd rustiger, kalmer, meer gefocust en meer gecentered. Het klinkt een beetje zweverig, maar zo voelt het aan.

Het ijsbad

Natuurlijk deden wij mee met het experiment, 30 seconden in het ijswater. Eerst ademhalen volgens de Wim Hof methode om daarna in het ijskoude bad te stappen. En inderdaad, eerst voelde ik hoe ik door de schrik van de kou mijn adem inhield, totdat ik besefte dat ik juist moest doorademen. Mijn handen op mijn knieën houdend hurkte ik in het ijsbad, samen met Pauline en zo’n tien andere mensen. Vervolgens zongen we de mantra.

De kou leek weg te trekken. En kwam weer terug. En verdween weer. Iedere keer als ik mijn aandacht richtte op mijn ademhaling en de mantra verdween de kou. Pas toen ik uit bad stapte voelde ik echt hoe koud het eigenlijk was geweest. Terwijl we naar binnen liepen om weer om te kleden voelde ik mijn benen gaan tintelen. En ik voelde me uiterst fit.

Wat levert het op?

Waarom zou je überhaupt in zo’n ijsbad gaan zitten? Volgens Wim Hof is het een spiegel. het laat zien of jij werkelijk in verbinding bent met jezelf en of je je ademhaling onder controle hebt. De professor vertelde dat als je goed ademhaalt, zo dat je veel zuurstof opneemt, je lichaam de kou-sensoren en pijnreceptoren niet aan elkaar verbindt. Dus je voelt wel kou, maar je reageert niet met de prikkel om je terug te trekken. Doordat je nog wel de adrenaline aanmaakt – die normaal gesproken zorgt voor de vecht- of vluchtstrategie waardoor je je terug zou trekken – voel je je heel lekker.

Dit is mijn kort-door-de-bocht samenvatting van wat ik allemaal gehoord heb. Of het precies klopt dat weet ik niet zeker, dus pin me er niet op vast. De volgende dag stond ik onder de douche en pas daar realiseerde ik me weer de tip die we gekregen hadden om iedere keer koud af te douchen. Ok, ik ging het doen. Ik deed de ademhalingsoefening zoals geleerd.

Het koude water benam me eerst de adem, net als het ijsbad, maar door door te ademen verdween de sensatie en kon ik er zelfs even van genieten. Daarna voelde ik me super fris en fit. Tintelingen door mijn hele lijf. Heerlijk.

Een koude douche kan aanvoelen als een warm bad.

Een tip. Mocht je een keer iets van Wim Hof bij kunnen wonen, ik zeg doen! Hij is een goede verteller, neemt geen blad voor de mond, en weet zijn enthousiasme over te brengen. Natuurlijk moeten we dit doen. Dat ijsbad wordt thuis lastig, maar dat koude douchen komt zeker goed.

Saskia en Pauline in het ijsbad

Yes, we did it!

Dit bericht is geplaatst in Werk, leven en spelen. Bookmark de permalink.

5 reacties op Hoe blijf je lachen bij een koude douche?

 1. Server schreef:

  Hoe hoger je stem, des te nerveuzer je overkomt. Met het verlagen van je stem spreek je automatisch langzamer. Stel daarbij jezelf voor dat je een belangrijk persoon bent die met een andere belangrijke persoon een gesprek gaat voeren. Spreek de eerste woorden extra langzaam uit. Blijf wel lachen als je spreekt, want dat voegt extra warmte toe aan je stem.

 2. adriana schreef:

  Leuke inspirerende blog Saskia! Heb zelf ook een koud voetenbadje in zee genomen, heerlijk verfrissend!

  • Saskia van Velzen schreef:

   Hoi Adriana, lekker he, voetenbadje in zee. Het gaat om het verfrissende. Goed voor je voeten en voor je hoofd ;-)

 3. Marleen schreef:

  Ja ademhalen, focus, mantra…..dat is mooi en doet goed. Ijswater, koude douche…..Ik weet nooit zeker of het ook geld voor mensen met reumatische klachten.
  Ik keek 1 januari naar de nieuwjaarsduik hier in Castricum. Aan zee.
  Wat een uitgelaten plezier! Zonnetje, bijna geen wind.
  Plezier voor de duikers en zeker ook voor de kijkers.
  Gelukkig weet ik dat als je gefocused en met aandacht in gedachten iets doet(yoga, tai chi, sport)het een zelfde effect heeft op het lichaam dan wanneer je de activiteit echt uitvoert. Bof ik even!!!! Marleen

  • Saskia van Velzen schreef:

   Mooi he Marleen. Vorig jaar deed ik mee met de nieuwjaarsduik. Dat was inderdaad reuzepret. Met z’n allen gillend dat water inrennen, fantastisch!

Reacties zijn gesloten.