11 keer 1 april grappen

1 april“Je veter zit los, 1 april”. “1 april, kikker in je bil.”

Als kind vond ik het reuze spannend. En ik was helemaal niet snel of assertief in het bedenken van grappen.

Veel van die grappen hebben voor mij een bananenuitglij gehalte en daar kan ik niet om lachen. Dus ik was altijd een beetje bang voor wat me boven het hoofd zou hangen.

De bedoeling van de grap is om mensen aan het lachen te maken. De beste grap voor mij is een grap waar geen slachtoffers bij gemaakt worden.

1 april vroeger

Waarschijnlijk komt de grappenmakerij op 1 april uit een middeleeuws festival, het feest van de zotten, wat vooral in Frankrijk werd gevierd. Dit feest was populair van de 4e tot de 16e eeuw.

De 1 aprilgrap wordt in het Engels April Fool’s Day genoemd, in het Frans poisson d’avril en in Vlaanderen spreekt men ook wel over een verzenderkensdag, de dag waarop je iemand probeert zomaar ergens naar toe te sturen. Bijvoorbeeld voor het halen van een rubberen ringboutvleugelmoertje.

De eerste vermelding in een Nederlandstalige bron komt uit 1560 uit Brugge waarin een knecht in de gaten heeft dat zijn heer hem wil verzenden.

1 april grappen die ik wel leuk vindt

1) In 1960 kondigt het journaal aan dat de toren van Pisa is gevallen. Veel mensen reageerden geschrokken en treurig.

Dit doet me denken aan een krantenbericht toen ik nog in Rhenen woonde. Het zal eind jaren 70, begin jaren 80 geweest zijn.

Het bericht verscheen een paar dagen voor 1 april en kondigde aan dat de toren van de Cunerakerk scheef aan het zakken was, net als de toren van pisa. Op 1 april zouden er speciale deskundigen komen om metingen te verrichten en aan te tonen dat het zo was. Het was mooi weer en heel druk bij de kerk.

2) De BBC zond in 1976 een interview met kosmosdeskundige Patrick Moore uit. 

Hij vertelde dat op die dag heel even de planeten Jupiter en Pluto op een lijn met de aarde zouden staan waardoor de zwaartekracht op dat moment even minder was. Mensen die omhoog zouden springen zouden iets geweldigs ervaren. 

Honderden mensen belden die dag op om te laten weten dat ze gesprongen hadden en dat het een aparte belevenis was.

Het jeugdjournaal doet al jaren aan grapperij op 1 april

3) In 1983 meldt het jeugdjournaal de invoering van belasting op zakgeld.

4) In 1993 maakten ze een spannend verhaal over een mummie die in het Rijksmuseum van Oudheid was. Hiervan had men het hart weer aan het kloppen gebracht. Onder enorme belangstelling werd de kist van de mummie geopend waarin een briefje lag. 1 april.

5) In 2004 vertellen ze dat premier Balkenende mee zal gaan spelen in de nieuwe Harry Potterfilm,

Milouska Meulens6) In 2006 wekt het bericht dat vrouwelijke presentatoren niet meer aangenomen worden omdat die zwanger kunnen worden veel verontwaardigde reacties op van kinderen. Op dat moment waren alle drie de presentatrices zwanger.

7) In 2010 melden ze dat de slimste kinderen van Nederland ook als ze onder de 18 zijn mogen stemmen.

Commerciële grappen

8) In 2012 kondigt Jupiler een nieuwe variant voor vrouwen aan, Jupiler Pink. De slogan werd voor die speciale dag “Vrouwen weten waarom.”

9) Ikea is ook grappig

ikea-terugroepactie

 

 

 

 

 

 

 

 

ICT en social mediagrappen

10) In 2008 kondigen Google en de Virgin Group aan dat ze in een samenwerkingsverband een permanente nederzetting op mars willen gaan bouwen.

11) In 2009 toont Youtube alle tekst, video’s en elementen ondersteboven. Er zijn drie opties:

 1. De monitor ondersteboven hangen
 2. Het hoofd omdraaien
 3. Naar Australië emigreren

11+) Google maps is er druk mee. Hier worden in 2011 reuzedieren geplaatst en in 2013 wordt een extra laag “schatten” toegevoegd. Hiermee kun je schatgraven. In 2014 is in de mobiele versie van Google Maps een pokemon spelletje ingebouwd.

(bron: wikipedia.org)

Nog een leuke die ik tegenkwam:

In 1962 maakte Edo van Tetterode een beeld dat zo van Paaseiland leek te komen. Hij liet het ‘aanspoelen’ aan de Nederlandse kust en bracht daarmee dagenlang pers in binnen- en buitenland op de been.

Er zijn zoveel 1 aprilgrappen. Wat is jouw leukste 1 aprilgrap? Of aan welke 1 aprilgrap heb je een goede herinnering?

Dit bericht is geplaatst in Humor & feel good, Lijstjes & tips met de tags , , , . Bookmark de permalink.

4 reacties op 11 keer 1 april grappen

 1. Saskia van Velzen schreef:

  1 april 2019. Google: NIEUW: Spreek de taal van bloemen met Google Tulip
  https://www.youtube.com/watch?v=nsPQvZm_rgM

 2. Mijn ex vriend is een Beatle-o-fiel en duidelijk blijven hangen in de sixties. Hij heeft voor kapitalen aan singletjes uit die tijd. Hij handelt er ook mee op marktplaats. Zo reageerde een man die niet alleen belangstelling had voor een serie singletjes maar voor een grotere partij uit die tijd. Joosten heet hij. Er stond flink geld in de wacht. Mijn ex was helemaal zenuwachtig want als hij er heel veel verkocht kon hij opnieuw gaan verzamelen, opnieuw beginnen. Dat is ook wel weer leuk.Op de dag dat de man zou komen, hij had er al driftig mee gemaild, zat hij verloren op een krukje tussen zijn uitstalling van honderden singletjes door de hele kamer heen. Op stoelen, bank, tafels enz. Het eventuele afscheid van zijn trots van jaren zou nu gaan gebeuren misschien. Hij was er eigenlijk echt wel wat verdrietig om en de twijfel sloeg toe. Jaren handelen en bijzondere exemplaren gespaard. Het waren wel een beetje zijn kindjes geworden. Gelukkig kwam zijn zoon hem bijstaan, daar was ik wel blij om want mijn ex werd steeds verdrietiger. Het moment kwam dat de handelaar zou komen en zijn zoon ziet hem aankomen. Hij gaat naar de gang gevolgd door zijn vader. Bij de deur draait hij zich om en zegt: Joosten, aangenaam … 1 april …

 3. Josephine schreef:

  Hé Saskia, wat een leuke grappen heb je verzameld.

  Ik vond het heel erg spannend om te doen en heb vast niet veel geleerd die dag.
  Ik was 9 en een super braaf en lief meisje.
  Had hem thuis de dag er voor uitgedacht met de rest van het gezin.

  De grap zelf was niet spectaculair maar doordat ik deze maakte sloeg ie wel erg in.
  Ik vroeg of ik naar de wc mocht en kwam terug dat de wc aan het overlopen was.
  Juf stormde in paniek de klas uit… en daarna zei ik 1 april, dus de hele klas bulderde.
  Ik herinner me dat de juf het niet zo grappig vond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *