Lachen is … gezond, jaja

Lachen is... healthyLachen is gezond. Jaja, men zegt dat nou wel, maar wat is daarvan waar? Het is zo’n dooddoener, een gezegde waarmee je kan lopen strooien.

Gelukkig is er onderzoek naar gedaan.

Norman Cousins

Norman CousinsIn het jaar 1979 publiceerde Norman Cousins het legendarische boek “Anatomy of an illness“. Hierin beschreef hij zijn avontuur met de dodelijke ziekte die bij hem geconstateerd werd in 1964. Hij zou nog maar 2 jaar te leven hebben, maar hij weigerde dit te accepteren.

Norman experimenteerde bij zichzelf door de zware medicijnen niet te nemen maar dit te vervangen door hoge doses vitame C en door te lachen. Hij wekte het lachen op door naar filmpjes te kijken waarbij hij ontdekte dat als hij 10 minuten goed gelachen had hij tenminste 2 uur pijnvrij kon slapen. Door zijn verhaal zijn veel onderzoeken op het gebied van lachen en gezondheid gestart.

William Fry

William FryWilliam Fry wordt gezien als de vader van de gelotologie, de wetenschappelijke term voor de wetenschap van de lach. Hij toonde aan dat hartelijk lachen een goede fysieke oefening is en dat je daarmee endorfine aanmaakt. Ook liet hij zien dat dit gebeurt als men ‘nep’ lacht.

Lee Berk

Lee BerkLee Berk van Loma Linda University doet al jaren onderzoek naar de kracht van de lach. Hij toonde bij een groep hartpatiënten aan dat de lach zorgt voor

  • minder hartritmestoornissen
  • lagere bloeddruk
  • lager niveau van de stresshormonen
  • lagere doses medicijngebruik

There’s nothing alternative in letting your body be part of the healing process – Lee Berk

 

Jaja is dus ja! Lachen is gezond. En er worden veel meer onderzoeken gedaan. Hou ons in de gaten.

Dit bericht is geplaatst in Gezondheid & wetenschap met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Eén reactie op Lachen is … gezond, jaja

  1. adriana schreef:

    Leuk filmpje! Nog meer reden om te lachen! Fijne paasdagen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *