7 punten voor verjaardag, feest en lachen

VerjaardagVerjaardagen zijn een feestelijke gebeurtenis. Reden genoeg om te lachen.

In de oudheid werden verjaardagen niet gevierd, maar wel werden op bepaalde momenten de goden vereerd en werden met offers de boze geesten tot rust gemaand. 

Tot in de vierde eeuw na Christus verbood de kerk om verjaardagen te vieren omdat het een heidense dag zou zijn. De Grieken vieren bijvoorbeeld nog steeds meer naamdagen, de geboortedata van de heiligen naar wie ze vernoemd zijn, dan hun eigen geboortedag.

Het echte vieren van een verjaardag begon midden 18e eeuw, maar werd pas echt populair in het midden van de 19e eeuw. Letterlijk is je verjaardag het verjaren van je  geboortemoment. Je bent weer een jaar langer in deze wereld. Maar de magische rituelen zijn gebleven.

Rituelen uit de oude doos in een nieuw jasje.

1 Familie en vrienden

Het vieren van een verjaardag met vrienden en familie bevestigt de (bloed) banden die er zijn. Het samenzijn is een moment waarop iedereen elkaar weer ziet, bijpraat en de jarige in het zonnetje wordt gezet.

2 Herinneringen en anekdotes

Tijdens zo’n feestdag is het gebruikelijk dat er herinneringen opgehaald worden en anekdotes verteld. Leuke, vrolijke verhalen die de lach opwekken. Het loont de moeite om een volgende verjaardag een paar mooie momenten op te halen en die te delen met de andere gasten.

 3 Gefeliciteerd

Het woord “gefeliciteerd” betekent een aantal dingen tegelijk. Ten eerste een prachtig heidense uitspraak “hiermee bescherm ik je tegen de demonen.” Tegelijkertijd zeg ik “dat geluk en voorspoed op je pad moge komen.” Wanneer je “van harte gefeliciteerd” zegt dan vertelt je dat deze wensen welgemeend zijn, ze komen uit je hart. Mocht je dit laten vergezellen met een klinkende toast, zorg dan dat je elkaar aankijkt (met een glimlach) tijdens het proosten. Het bijgeloof voorspelt anders zeven jaar geen seks.

4 Cake en taart

taart met kaarsjesHet breken van brood, het delen van eten is iets wat al sinds oudsher onderdeel is van een goed feest. Eten laat zien dat je het leven viert en dat je het leven deelt. Onze cake en verjaardagstaart zijn daar een overblijfsel van. Lach en eet, eet en lach.

5 Kaarsen branden en uitblazen

Kaarsen worden in alle tijden en alle tradities gebruikt. Deels natuurlijk praktisch, ze geven licht. Maar de magie komt weer terug bij het uitblazen van de kaarsen. Dan mag je een wens doen. Het ene geloof zegt dat je die niet mag uitspreken, het andere wel. Ik denk dat het prachtig is als je je familie en vrienden je wensen laat weten, zo kan het nog wel eens waar worden.

6 Feestmuts

Feestmutsen symboliseren  je verbinding met het hogere, de kosmos, daar waar je vandaan komt. Denk maar aan de hoge tovenaarshoed die die krachtige verbinding weergeeft. De kinderhoedjes zijn de kleine versie daarvan.

7 Wikipedia en 22 feestjes

feestmutsAl zoekend naar feestjes, partijen en verjaardagen stuitte ik op de enorme lijst van Wikipedia. Blijken er toch maar liefst 22 soorten feest te zijn. En nog een paar meer op de koop toe. Het start met het verjaardagsfeest waar wij het hier nu over hebben en eindigt met, hoe kan het ook anders, de afterparty. Maar dat is weer iets van nieuwere tijden.

 

Er zijn natuurlijk nog veel meer dingen die te maken hebben met verjaardag, feest en plezier. Wat kun jij nog toevoegen aan dit rijtje?

 

Dit bericht is geplaatst in Lijstjes & tips, Werk, leven en spelen. Bookmark de permalink.

Eén reactie op 7 punten voor verjaardag, feest en lachen

  1. Jurgen schreef:

    Hej Saskia..

    wow …. da’s een vrolijke noot… ik zal ‘m in gedachten houden met de volgende verjaardag…. of feest…. of welke feestelijke gebeurtenis :-)

    Toedeloe!!
    Groetsels, Jurgen

Reacties zijn gesloten.