Bewegen tegen depressiviteit

Depressie houdingZou Captain Jack Sparrow depressief kunnen worden?

Depressieve mensen wordt aangeraden om te gaan bewegen.

Waarom? Mensen die depressief worden hebben de neiging om stil te vallen. Alles wordt te zwaar. Maar juist het in beweging brengen van je lijf gaat dit tegen.

Dit is te voelen als je het doet. Doe je mee met het experiment?

Experiment

Ga maar eens in een depressieve houding staan en voel dan hoe dat voelt. Letterlijk. Waar rust je hoofd? Welke kant leun je op? Tot hoe ver haal je adem? Hoe voelen je spieren? Hoe zijn je gedachten? Hoe zijn je emoties? Hoe voel je je?

Schud je los. Ga dan in een actieve houding staan. Loop al deze punten nog eens na. Waar is je hoofd? Hoe sta je? Tot hoever gaat je ademhaling? Hoe voelen je spieren? Wat doen je gedachten? En je emoties? Hoe voel je je?

Captain Jack Sparrow staat op de brug aan het roer, kaarsrecht, neus in de wind en de blik in de verte.

Dit is alleen nog maar een houding. Stel je voor dat je er beweging aan toevoegt. Hoe bewegen depressieve mensen? Langzaam, voorzichtig of helemaal niet, toch? Actieve mensen zijn snel, huppelen als kinderen, en hebben energie. Ze zijn ook vaak een stuk vrolijker. Dat komt door de beweging.

Als je meer beweegt dan maak je ook endorfine, het ‘gelukshormoon’, aan, krijg je ook meer zuurstof in je bloed en verbetert je stofwisseling. Met het afvoeren van de afvalstoffen komt ook de depressiviteit eruit.

Heb je het geprobeerd? Heb je gevoeld wat de verschillende houdingen met je gevoel doen? Je hoeft natuurlijk niet direct een balletdanseres te worden. Maar ga lekker naar buiten, loop stevig door of huppel en zorg dat je houding rechtop op.

Billen in, rug recht, borst vooruit, schop de vallende blaadjes buiten voor je uit en steek je neus in de wind! Savvie?

Ai Captain!

Dit bericht is geplaatst in Boeken & verhalen, Werk, leven en spelen met de tags . Bookmark de permalink.

2 reacties op Bewegen tegen depressiviteit

  1. Els schreef:

    Dag Saskia, Het is werkelijk waar, in depressieve houding voel je je zwaar en nog zwaarder, Met bewegen komt er ruimte. Mij helpt ook heel goed. Naar het strand gaan de ruimte, de gilven en wind heerlijk. groetjes Els

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *