Dr. Madan Kataria’s eerste grap

In den beginne….

Lachyoga is niet zomaar uit de lucht komen vallen. Door onderzoek naar de positieve effecten van lachen op lichaam en geest besloot Dr. Madan Kataria om de lach preventief in te gaan zetten. Op 13 maart 1995 startte hij een lachclub in een park in Mumbai, met nog vier andere mensen.

De lachclub groeide snel want lachende mensen zijn aantrekkelijk voor anderen. In het lachsprookje kun je lezen hoe dat precies gegaan is.

Maar wat zij in eerste instantie deden was zoals het er ook aan toe ging in de onderzoeken. Ze pasten humor toe om de lach op te wekken. In het park door elkaar moppen te gaan vertellen.

Iedere workshop die ik geef en iedere opleiding komt het weer terug. Die moppen zijn helemaal niet zo handig. Ten eerste is niet ieders gevoel voor humor hetzelfde. Ten tweede moet je moppen kunnen onthouden. Ik ken er maar drie. Stel je voor dat ik het daarvan zou moeten hebben, dan kan ik mensen niet lang laten lachen toch?

Daar kwam Dr. Madan Kataria ook al snel achter. En hij besloot het anders te doen. Omdat je lichaam het verschil niet weet tussen echt of nep lachen kun je het dus voor de gek houden. Jij weet het wel, maar je lichaam maakt gewoon endorfine aan, neemt meer zuurstof op en werkt de afvalstoffen eruit. Zonder zich af te vragen of het echt is of niet.

Dit fenomeen is de basis van lachyoga. Dr. Madan Kataria besloot te stoppen met de moppen en maar gewoon te gaan lachen. Om niks. En zo is de lachyoga geboren.

Maar voor nu eventjes terug naar het begin. Wat was de eerste mop die Dr. Madan Kataria vertelde?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *