Goede voornemens – 3 eenvoudige doeltreffende tips

Gelukkig Nieuwjaar van de LachwinkelAftrap van het nieuwe jaar, de goede voornemens. Heb jij ze ook? Ik wel.
Maar volhouden is wel iets lastiger. Om het deze keer beter te doen geef ik mezelf een aantal tips en ik deel ze met jou.

Op een superjaar waarin alle goede voornemens tot een goed einde zijn gebracht.

Het doel is dat we een vrolijker en gelukkiger leven leiden. Door onszelf te houden aan afspraken die we maken met onszelf worden we al vrolijker. Hoe lekker is het als je kan zeggen dat je iets af hebt gemaakt, hebt bereikt of misschien zelfs juist niet hebt gedaan, als je de verleiding hebt weerstaan?

Waar ik veel aan heb zijn de volgende tips:

1 Plan in de agenda

agendaWaar het mis gaat: een voornemen dat als een vage droom in je hoofd blijft hangen en soms, als het te laat is, de kop opsteekt.

Waar het goed gaat: een voornemen dat wordt omgezet in een concreet doel. Dit maak je concreet door er een plan aan te koppelen. Dit plan kun je nog krachtiger maken door het in je agenda te noteren.

Voorbeeld: ik wil meer blogs schrijven. Dat is wel heel vaag. Concreet: nu is het slechts 1x per maand en ik wil naar een frequentie van 2x per maand. 1x via de nieuwsbrief en 1x direct op de website. Agendapunt: de eerste donderdagmiddag van de maand ga ik zitten om 2 blogs te schrijven. Meer mag natuurlijk ook :)

Wanneer ik in mijn agenda zie staan dat ik moet gaan zitten om te schrijven is de kans groter dat het lukt dan als ik alleen maar denk dat ik dit nog eens moet doen.

2. Vertel het rond

Vertel het aan de LachwinkelWaar het mis gaat: Vaak houden we onze goede voornemens voor ons, zodat we geen verantwoording af hoeven te leggen wanneer ze niet lukken. Dit werkt juist averechts.

Waar het goed gaat: Vertel aan zoveel mogelijk mensen je goede voornemens. Als jij je er dan niet aan houdt dan houden zij je er wel aan. Als het een ingewikkeld voornemen is vraag dan speciaal iemand om je scherp te houden. Bijvoorbeeld stoppen met roken.

Overigens, je kan niet stoppen met roken. Dit doe je ieder moment dat je je sigaret uit drukt. Je kunt wel stoppen met de gewoonte om te roken. Het helpt in ieder geval om dit voornemen in je omgeving te vertellen, zij houden je er zeker aan!

3. Beloon jezelf

Waar het mis gaat: We vinden het maar al te gewoon als de dingen die we ons voornemen lukken. Maar je mag er best even bij stilstaan, het is niet zo vanzelfsprekend als je denkt.

Cadeautje aan jezelf

Waar het goed gaat: Als je jezelf aan een van je goede voornemens gehouden hebt, als je een doel hebt bereikt (zie punt 1.), vier het dan door jezelf een beloning te geven. Ik vind het heerlijk om voor mezelf een extra dag vrij te plannen, een groot kruis in de agenda en dan hoef ik helemaal niets. Dit is een dag dat ik me laat leiden door wat er op mijn pad komt, het weer, een telefoontje, goede zin.

Waar hou jij van? Voor de een is dit een dagje sauna en ontspanning, voor de ander is dit een uurtje ongestoord met een tijdschrift en een kop thee op de bank, een stevige wandeling maken of een nieuwe schoenen kopen.

Ik wens je een vrolijk en fantastische nieuwjaar vol prachtige vervulde goede voornemens.

Saskia

 

 

Dit bericht is geplaatst in Lijstjes & tips met de tags , , , , , , , . Bookmark de permalink.