Waarom zoveel plezier maken zo goed is voor je

Veertien getrainde lachers bij elkaar. Kun je je een beetje voorstellen hoeveel herrie we maken? Afgelopen weekend was het weer zover. De opleiding tot Laughter Yoga Leader.

Het meest fantastische weer ooit hadden we mee. Sneeuw, ijzel, hagel, regen. Noem maar op. En wij maar lachen, hahaha.

Luc van Imschoot, mijn Vlaamse collega en mede lachwinkelier, constateert tijdens een opleidingsweekend regelmatig: “wat een lachenergie!” Want het opleidingsweekend staat garant voor dikke pret.

Maar waarom zou je eigenlijk zoveel lachen? Wat helpt het?

Zojuist luisterde ik naar een stukje van Edwin Selij. Van hem heb ik hypnose geleerd, een fantastische techniek om mensen te helpen van problemen af te komen. Tijdens zijn lessen werd er ook veel gelachen. Edwin vertelde het volgende.

Pijn en plezier

“Veranderen doen we alleen doordat we pijn willen vermijden of meer plezier willen ervaren. En pijn is 2,5 keer meer een motivator tot verandering dan plezier. Dus moeten we meer dan 2,5 keer plezier toevoegen om de verandering te bewerkstelligen. Humor, plezier maken en bewegen zijn dé ingrediënten om dit te doen.”

10 december 2017 Wageningen

Laten dit nu precies de ingrediënten van het weekend met de opleiding tot Lachcoach zijn. Al jaren ontdek ik meer en meer over hoe belangrijk en zinvol lachen is. En nu realiseerde ik me dat we echt door simpelweg te lachen meer kunnen oplossen dan we ons van te voren voor kunnen stellen.

Een leuke oefening die hier specifiek op aansluit is de ergernis lach. Ellen Doedens, de lachwinkelier die je rechts van mij ziet in de header van deze website, leerde mij dit.

Stel je voor dat je je ergens aan ergert. Dat gebeurt nooit toch ;-) Maar voor het geval dat je je toch iets voor kan stellen, stel je dat dan eens voor. Je blijft hieraan denken en je begint gewoon heel hard te lachen.

In een workshop of in de opleiding doen we dit in groepjes van zo’n 6 mensen. Je staat in een cirkel. Een voor een doen de deelnemers een stap naar voren om te vertellen waar ze zich aan ergeren om vervolgens met de hele groep in lachen uit te barsten.

De pure vorm van plezier maken, zelfs als je ‘pijn’ ervaart. Het werkt, probeer maar eens.

Misschien is de tweedaagse opleiding ook wel iets voor jou. Want om dat wat jij als probleem ervaart te voorzien van een lach is een transformatie op zich.

Of het nu koud is zoals hier in februari 2017 in Destelbergen (België)

Of heerlijk in het zonnetje in het voorjaar in mei 2017 in Wageningen (Nederland):

De lach brengt altijd de zon in jou naar boven :-)

En afgelopen weekend tijdens de sneeuw hebben we ook heerlijk gelachen

Vergeet niet tijdens onze social distance periode toch te lachen met elkaar, virtueel of op (minimaal) anderhalve meter afstand. Deel je leukste dingen in de facebookgroep Het Lachkwartiertje.
Een aanvraag voor een lachworkshop - voor later dit jaar - beantwoorden we graag. Stay healthy. Smile.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *