De slappe lach (in IKEA)

Wanneer krijg je nu eigenlijk de slappe lach? Wat is daarvoor nodig? Bij de lachclub en tijdens een lachworkshop lachen we zonder reden. We beoefenen de lach en maken gebruik van het feit dat je lichaam het verschil niet weet tussen echt of nep lachen.

Geoefend lachen

In ieder groep zijn er mensen waarbij de geoefende lach omslaat naar een echte slappe lach en er zijn mensen die de nieuwe ervaring leuk vinden en die zich goed voelen maar waarbij de slappe lach uit blijft.

Dit maakt dus voor alle positieve effecten van de lach niet uit. Je maakt nog steeds endorfine aan, dopamine en het cortisol niveau daalt. Je voert extra afvalstoffen af en je neemt meer zuurstof op. Zelfs als het lachen nep is merk je dat samen lachen verbindt en dat je wel lol kan hebben.

Echt lachen

Een ‘echte’ lach ontstaat vanzelf als reactie op iets onverwachts. Het lichaam gebruikt het mechanisme ‘lachen’ om spanning te ontladen. Huilen of trillen zijn andere manieren om dat te doen. Dus de echte lach ontstaat om spanning te ontladen. Denk maar aan een goede mop waarbij de spanning wordt opgebouwd. Op enig moment komt de clou of de twist en je moet vanzelf lachen. Meestal dan.

De slappe lach

Maar de allerlekkerste lach is de slappe lach. Heerlijk ongecontroleerd en voluit in lachen uitbarsten. Het gevoel hebben dat je niet meer kan stoppen en je de tranen achter je ogen voelt. Het moment dat je benen verslappen en je maar naar elkaar hoeft te kijken om weer te beginnen.

Wanneer heb jij voor het laatst de slappe lach gehad? Ik gisteren nog. In IKEA.

IKEA

Ben je nog geen fan? Zal ik je fan maken? Mijn huis is mede mogelijk gemaakt door…

Vriendlief en ik besluiten om naar IKEA te gaan. Hij wil een keukentje verbouwen, ik wil nog wat spulletjes voor mijn nieuwe kantoor. Bij IKEA is het heerlijk koel en kunnen we in alle rust door de ruimtes dwalen.

Die rust zit hem overigens niet in de hoeveelheid mensen die op IKEA afkomen. Werkelijk, ik ken verder geen enkele meubelzaak die zoveel publiek trekt. Maar die rust doen wij zelf, gewoon dwalen en ons niks aantrekken van de drukte.

De route

We proberen allerlei stoelen uit, bekijken tafels en keukenonderdelen, overleggen wat we wel en niet handig of leuk vinden en zo komen wij de ochtend prima door.

Als je IKEA een beetje kent dan weet je dat je gratis koffie kan krijgen en natuurlijk hoort daar een hapje eten bij. Het schema wat mijn dochter en ik al jaren hanteren doen wij nu ook. Boven rustig alle kamers bekijken en idee├źn opdoen, een hapje eten en vervolgens naar beneden om het winkelwagentje te vullen.

Bij de pannen

Beneden bij de pannen kijkt vriendlief me ineens met grote ogen aan. Een luid “hahaha” komt uit zijn mond. Ik kijk hem verbaasd aan en moet als vanzelf al mee lachen. Dan zie ik wat hij bedoelt. Achter hem staan de steelpannen opgestapeld. De steel van een van de pannen steekt buiten het vak, recht omhoog in zijn achterste. Daar komen de beelden…

Stikkend van de lach lopen we verder, alle scenario’s beschrijvend van wat er had kunnen gebeuren of waar het ons aan doet denken.

Wanneer en waarom heb jij voor het laatst de slappe lach gehad?

Wil je meer lachen?

In de 12-delige videocursus neem ik je mee in de wereld van de lach. De waarde van een stralende lach is onbetaalbaar natuurlijk, maar als jij de technische kosten betaalt dan krijg je mijn tijd en de cursus van mij cadeau.

Goed idee! Start meteen >>

Goed idee! Eerst meer informatie >>

Vergeet niet tijdens onze social distance periode toch te lachen met elkaar, virtueel of op (minimaal) anderhalve meter afstand. Deel je leukste dingen in de facebookgroep Het Lachkwartiertje.
Een aanvraag voor een lachworkshop - voor later dit jaar - beantwoorden we graag. Stay healthy. Smile.

Doe mee met de conversatie

2 reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Ha Saskia,
    Zo aan het einde van het schooljaar en door trieste gebeurtenissen in mijn omgeving was mij het lachen vergaan.
    Ik ben nogal visueel ingesteld en je belevenis bij Ikea zie ik helemaal voor me. Heerlijk gelachen. Lucht op. Bedankt.

    1. Hallo Lilian,

      Ik weet het. Soms is het leven echt geen pretje en blijft het lachen als vanzelf weg. Sterkte met alles. En heel fijn dat ik je even heb kunnen laten lachen. Graag gedaan :-)