Vrolijk in het voorjaar

sneeuwklokjeDe sneeuwklokjes schieten de grond uit. In de bloemenzaken zijn weer krokussen, tulpen, blauwe druifjes en narcissen te vinden. Het voorjaar komt eraan. 

Ik wordt altijd heel vrolijk van dat voorjaar om me heen. En dat hoor ik van meer mensen. Kennelijk hebben we toch moeite met de lange donkere dagen. We maken het wel gezellig, gordijnen dicht, kaarsje aan, maar toch. We missen het licht. Sommige mensen krijgen zelfs last van een winterdepressie.

In landen als Noorwegen kennen ze dit al heel lang, het fenomeen winterdepressie werd al ontdekt in de 6e eeuw na Christus door de Gotische geschiedschrijver Jordanes. We noemen het SAD, Seasonal Affective Disorder.

Symptomen van SAD zijn:

  • treurige stemming
  • verlies van interesse in normale activiteiten
  • snel geïrriteerd
  • gevoel van wanhoop, schuld en waardeloosheid
  • de hele dag slaperig voelen (onvoldoende energie)
  • langer slapen dan gebruikelijk
  • meer zin in koolhydraten (suikers)

De gevolgen van SAD kunnen zijn: een lagere productie van melatonine, het hormoon dat je helpt om in slaap te vallen; lagere productie van serotonine, het hormoon dat je stemming, hongergevoel en slaap beïnvloed en SAD kan je ‘interne klok’ beïnvloeden.

Naast genieten van krokussen, narcissen en tulpen kun je een aantal dingen doen om een winterdepressie te verminderen of tegen te gaan.

Visolie

Gebruik visolie. De omega-3 die hierin zit is niet alleen goed om je geheugen aan te scherpen en je vermogen om informatie op te nemen te verbeteren, maar het helpt je ook om het beetje zonlicht dat je opneemt ook daadwerkelijk op te nemen.

Mindset

Verander je mindset. De winter is niet een tijd om vol te houden maar juist om er plezier van te hebben. De Noren kijken uit naar activiteiten die juist alleen in de winter gedaan kunnen worden.

Buiten

Gebruik de zomertijd om zoveel mogelijk buiten te zijn. Zo bouw je een goede buffer op voor de winter. Ga ook in de winter iedere dag naar buiten. Vanwege de kou zitten de huizen dicht, frisse lucht helpt je om te vernieuwen en de frisse lucht maakt dat je beter slaapt.

Open haard

Heb je een open haard of kachel, gebruik deze zeker in de winter. Het haardvuur verwarmt de ziel. Vooral als je deze warmte, in combinatie met warme chocolademelk en een dekentje op de bank, deelt met andere mensen.

 

 

 

Vergeet niet tijdens onze social distance periode toch te lachen met elkaar, virtueel of op (minimaal) anderhalve meter afstand. Deel je leukste dingen in de facebookgroep Het Lachkwartiertje.
Een aanvraag voor een lachworkshop - voor later dit jaar - beantwoorden we graag. Stay healthy. Smile.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *