1-2-3, Leuke oefening als energizer of tijdens een lachworkshop

Lol heb ik zeker gehad tijdens het maken van dit filmpje. Mezelf tegenover mezelf zetten om de oefening voor te doen. Maar de beelden uit de opleiding zijn pas echt aanstekelijk.

1-2-3 is een hele eenvoudige en hele leuke oefening voor tweetallen die ik van Luc van Imschoot heb geleerd. Sinds die tijd gebruik ik hem bijna altijd tijdens mijn workshops.

Geschikt voor

Het is dus geschikt voor de lachworkshops maar je kan hem ook gebruiken als energizer, als oefening tussendoor tijdens een ‘normale’ workshop of training. Wees dan creatief met de vervangers.

Wat is het doel?

Zo’n eenvoudige en vrolijke oefening vervult een aantal doelen tegelijk:

 1. Tijdens een workshop met veel groepswerk is dit een welkome onderbreking. Mensen kunnen een momentje een op een contact hebben en kunnen zich even afsluiten van de groep.
 2. Door het langdurig elkaar aankijken omdat dit nodig is voor de focus ontstaat er onwillekeurig verbinding.
 3. Wanneer het tempo wordt opgevoerd dan kan het niet anders dan dat er ‘fouten’ gemaakt worden. Hoe heerlijk is het om te lachen om je fouten?

Je hebt geen humor nodig om de lach op te wekken. Een klein kind snapt toch ook nog geen enkele mop maar lacht wel veel vaker dan wij volwassenen. De lach heeft dus niet met grappen en grollen te maken maar met spelen.

1-2-3 is een heerlijk spel om lekker mee te lachen.

Veel plezier ermee!

Dit bericht is geplaatst in Lijstjes & tips, Workshops & cursussen. Bookmark de permalink.

2 reacties op 1-2-3, Leuke oefening als energizer of tijdens een lachworkshop

 1. Lia van den Berg schreef:

  Beste Saskia,

  Ik heb het filmpje bekeken en ben jaloers op de mensen die kunnen lachen. Mijn probleem is dat ik niet kan lachen. Hoe kan ik leren lachen? Ik doe alle oefeningen uit het boek maar het lukt me niet.

  • Saskia van Velzen schreef:

   Hallo Lia,

   Kun je echt helemaal niet lachen? Ergens zit vast een lach in jou verborgen. Daar heb ik vertrouwen in.

   Het gemakkelijkste lach je als je met anderen lacht, dan wordt je ‘aangestoken’. Lachen uit een boekje is lastiger, zeker als je er al moeite mee hebt. Ik kan je aanraden om een keer naar een van onze lachclubs te komen om te ervaren hoe het is als je doet alsof. Er zijn meer mensen daar die moeite hebben om een lach tevoorschijn te toveren, je bent niet de enige.

   Wil je echt transformeren dan is de tweedaagse opleiding echt een aanrader. Mijn ervaring is dat iedereen uiteindelijk ‘gaat’, met name door de grote dosis lach tijdens zo’n weekend.

   Ik hoop dat ik een beetje antwoord heb kunnen geven op je vraag en dat de lach weer iets dichterbij is gekomen.

Reacties zijn gesloten.