9 leuke manieren om meer te lachen op het werk

Lachen op het werk

Lachen op het werk gebeurt veel te weinig. Tenminste, dat is wat ik hoor van mensen wanneer ze mij uitnodigen voor een lachworkshop.

We worden geconsumeerd door onze dagelijkse bezigheden, de druk van prestaties ligt hoog en zeker in deze tijd van reorganisaties is ontspanning en lachen niet vanzelfsprekend.

Ik weet van mezelf ook dat als ik heel druk aan het werk ben, lees: in ingewikkelde exceltabellen in mijn computer verzonken, dan wordt de frons tussen mijn wenkbrauwen vanzelf groter en dieper. Mijn schouders trekken als vanzelf op en tussen de schouderbladen neemt de spanning toe. Herken je dat?

Wat doe je om de spanning los te laten en de frons te laten verdwijnen? En wat kun je doen om meer te lachen op het werk? Deze principes gelden natuurlijk niet alleen voor werk, ook thuis, onderweg of bij je club kun je ze toepassen.

1 Bewust lachen op het werk

Bewustwording is de allergrootste stap naar verandering. Zonder bewustzijn moet je wachten op input van buitenaf, terwijl je met bewustzijn zelf de verandering in gang kan zetten. Maar hoe doe je dat nu als je er middenin zit?

Spreek met jezelf een code af. Dat iedere keer als je “x” doet, je denkt aan je mondhoeken. “X” kan zoveel zijn als: , je krabt eens aan je neus of aan je oor, je gaat verzitten op je bureaustoel of je kucht of schraapt je keel. Maar “x” kan ook van buitenaf komen zoals de telefoon die gaat, een collega die iets vraagt, de deurbel of het pingeltje van je mail.

Het denken aan je mondhoeken helpt je trouwens op een hele simpele en snelle manier om in een positieve stemming te komen. Denk maar eens bewust aan je mondhoeken, wat gebeurt er?

2 Bekijk het eens van de andere kant

onderstebovenOmdenken is het nieuwe toverwoord. Als je tegen een probleem aan loopt, “die computer is zo traag”, denk dit dan om naar “ik kan even heerlijk koffie halen” of “dit geeft me tijd om wat spullen op te ruimen.”

Je kan het ook letterlijk doen. Zie je een probleem? Buk en kijk tussen je benen door nog eens. Ten eerste is het een fantastische yogaoefening en ten tweede ziet het probleem er totaal anders uit. Ten derde is waarschijnlijk het probleem verdwenen en moet jij niet alleen lachen maar je collega ook.

Regelmatig als ik door het kantoor loop, bijvoorbeeld naar een collega aan de andere kant om iets te vragen, dan gebeurt het me dat ik tussentijds ‘gevangen’ wordt door een andere collega met een dringende vraag. Tegen de tijd dat ik daar klaar ben dan heb ik geen idee meer waarom ik in eerste instantie die kant op liep. Wat mij dan helpt is om achteruit terug te lopen, ik heb het dan zo weer te pakken.

3 Lach naar alle collega’s

Ja, ook die ene! Neem je ‘s morgens voor om iedere collega die je ontmoet te begroeten met een stralende lach. De lach is echt niet iets wat bepaald wordt door wat er om je heen gebeurt, nee, jij bepaalt zelf of je lacht of niet. Omdat we als mens geprogrammeerd zijn om elkaar te spiegelen zul je veel lach terug ontvangen. Misschien met opgetrokken wenkbrauwen van verbazing, maar een lach zal niet uit kunnen blijven.

Neem het je niet alleen voor, maar doe het ook echt. Blik ‘s avonds terug en kijk of het gelukt is. Niet bij allemaal? Ga de volgende dag in de herkansing.

4 Vertel een goede mop

jokeMoppen tappen is een kunst en iedere kunst is te leren. Dat betekent oefenen! Ben jij al goed in het vertellen van moppen? Vergeet ze dan niet en doe het regelmatig. Ben je niet goed in moppen tappen? Ook dat is reden voor hilariteit. Memoriseer er een en vertel hem aan alle collega’s. Vertel erbij dat je oefent dus dat ze wel moeten lachen, ongeacht of ze het leuk vinden of niet.

5 Begin de dag anders dan anders

Vraag naar wat het leukste is wat ze hebben meegemaakt. Je zal merken dat de vraag verwart maar de verhalen heel leuk zijn. Mensen vinden het fijn om iets positiefs te kunnen delen, zeker omdat we gewend zijn negatieve dingen te blijven spuien en het positieve over te slaan. Help je collega’s dat ook te herinneren.

Ben jij zo iemand die op kantoor komt, de tas neerzet en meteen de computer aanzet? Doe het dan eens anders. Begin met het neerzetten van je tas, dat is wel zo handig. Maar loop dan door naar achterin het kantoor, of in de andere kantoorruimtes, en begroet je collega’s. Met een lach natuurlijk. Ga daarna terug naar je werkplek en zet dan pas de computer aan. Je zal zien dat je een hele andere start van de dag maakt.

6 Doe een vrolijke button op

Een vrolijke smiley button, of iets met een vrolijke tekst, helpt je zelf om je te herinneren dat je besloten hebt te lachen en het helpt je collega’s om dat in jou te zien.

7 Neem iets lekkers mee

pieceofcakeMensen zijn gek op lekkers, gek op cadeautjes en iets onverwachts tovert altijd een glimlach op ieders gezicht. Doe dit op een niet zo speciale dag en maak het speciaal door het uit te roepen tot de nationale neem-iets-lekkers-mee-dag. Je kan dan ook iedereen iets lekkers mee laten nemen.

8 Geef complimenten

Ook ik betrap me erop dat ik dat veel te weinig doe. Terwijl het zo geweldig is om te doen. Gelukkig hebben we daar bij de lachyoga iets voor en ik gebruik het in iedere workshop.

Dit is een waarderingsoefening, kinderen vinden het heerlijk en volwassenen ook blijkt. Steek je duimen omhoog en zeg: “heel goed, heel goed, yeah!” Tijdens de workshop ronden we op deze manier de oefeningen af. Het is een waardering voor het meedoen, het oefenen en het aanwezig zijn. Tegelijkertijd weet iedereen dat die oefening is afgelopen en kunnen we snel door naar de volgende.

Heel goed, heel goed, yeah!

Aan het eind van de workshop geven we elkaar schouderklopjes. Schouderklopjes zijn heerlijk om te krijgen en om te ontvangen en op deze manier kan het allebei. Ga tegenover iemand staan. Leg de handen op elkaars schouders (tegelijkertijd), kijk elkaar aan en geef een schouderklopje terwijl je allebei zegt “heel goed”. Dit doe je nog een keer, geef een schouderklopje en zeg “heel goed”. Je eindigt met een luide klap tegen elkaars handen – high 10 – en roept allebei tegelijk “yeah!” De workshop eindigt in een hele positieve stemming die nog dagen meegaat.

9 Vier successen

Successen vieren is veel voorkomend bij een afdeling verkoop. Daar hebben ze maandelijkse, wekelijkse of soms zelfs dagelijkse targets en wordt men afgerekend op het resultaat. Onze verkoper liet vroeger altijd met een feestelijk muziekje weten dat de begroting weer was gehaald.

Onlangs realiseerde ik me dat het voor de administratie (wat mijn afdeling is) minstens zo belangrijk is om successen te vieren. Voor succes is het belangrijk om een doel te hebben, zo weet je tenminste of je iets bereikt hebt. Samen met mijn collega bedenk ik een aantal doelen, maandelijkse, wekelijkse en dagelijkse, en bedenken we een manier om het te vieren. Die doelen bedenken is nog niet zo lastig, maar het blijkt dat wij mensen het lastig vinden om te bedenken hoe we iets kunnen vieren. Ook ik heb daar het antwoord niet een twee drie op.

Om op het werk goed te kunnen lachen is het slim om thuis vast te gaan oefenen. Wat dacht je van de 12-delige online lachcursus? Je krijgt mijn tijd van mij cadeau! Meer informatie >>

 

Doe mee met de conversatie

7 reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Saskia, Voor iedereen die echt willen spelen met Lego (Serious Play) , hier nog een link.
  Als je het zó serieus doet dan vraag ik mij wel af op het nog leuk is…

 2. Sorry, lieve mensen. In mijn hyper had ik (natuurlijk) niet goed gelezen. Mijn inbreng gaat over meer humor op het werk ipv je successen vieren.

  1. Ik stel dit ook enorm op prijs hoor Ruud, leuke tips. Dank je wel.

 3. Voor de noodzakelijke, maar vooral vrolijke pauze: Neem een doos Knex of Lego mee in de koffiekamer en begin met een creatief bouwwerk. Mogelijkheden genoeg en op vrijdag mag alles worden afgebroken (of niet). Laat het kind in je wakker worden en maak plezier met elkaar. Pauzes waren nog nooit zo leuk!

  Voor de subtiele humor: koop een set ‘magnetic poetry’ (koelkast poetry > http://www.fonq.nl)
  en laat je op een vrolijke manier inspireren door de vele combinaties van woorden en onmogelijk zinnen. Auteur onbekend. Hilarisch en geweldig bij de koffiemachine. ‘Wie heeft die dubbelzinnige teksten gemaakt? Typische Harry, Echt niet!’.

  1. Hoi Ruud,

   Die lego vind ik leuk zeg, ga ik doen. Even snuffelen of ik thuis nog wat kan vinden en anders dan regel ik wel wat. Ben benieuwd wat ze er van vinden, ik zal het hier laten weten.

   Doet me denken aan een tijdje geleden. Toen had ik een prachtig lang woord voor galgje. Een vel met stippeltjes en cijfers eronder en een mogelijkheid voor collega’s om te raden. Zelf in de la natuurlijk het juiste woord. Als er dan weer een letter werd ingevuld werkte ik het eenvoudig bij. Heeft toch een week geduurd. Erg leuk.

 4. Niels, mijn lief, kwam op een dag thuis met de HEEL GOED, HEEL GOED, YEAH – yel.
  Heeft ie toen mij aangeleerd, ik vermoed nu, waarschijnlijk na een ontmoeting met jou, Saskia.

  Nadat ik het openbaar een keer deed en iedereen mij aankeek of er een draadje bij me los zat, is het helemaal een succes-yel van ons.
  Zodra we hem nu doen, lachen we.
  Heerlijk!
  We zijn deze nu zelf ook aan het verspreiden.

  Zo eenvoudig werkt een vrolijke button ook.

  Of doe 2 verschillende fel gekleurde sokken aan. Succes verzekerd, maar pas als ze je waarderen, hoor, want men vind het ook wel erg raar en zo.

  Dank je voor je leuke reminders!

  1. Hahahaha, die is leuk Josephine. Ik heb een tijd lang thuis uit moeten kijken hiermee, de puber in huis kon zo’n yel niet echt waarderen, haha. Die sokken zijn ook een goed idee. Ik heb wel vaak felgekleurde sokken aan, maar dan wel braaf dezelfde. Hoog tijd voor verandering!