Kun je je letterlijk doodlachen?

I love to laugh - Mary PoppinsHeb jij je dat wel eens afgevraagd? Ik niet. Tot ik deze vraag kreeg van een van de lezers van het blog van de Lachwinkel. 

En ja, het blijkt te kunnen. In de literatuur is er niet veel, maar wel wat over bekend. Niet bang worden hoor, het kan alleen gebeuren als je al iets onder de leden hebt waarbij iedere grotere inspanning fataal had kunnen zijn.

Misschien ken je het verhaal van Mary Poppins waarin wordt beweerd dat Mr. Dawes aan het einde van de film zich letterlijk dood lachte nadat hem een mop was verteld. “Ik ken een man met een houten been genaamd Smith.”  “Echt waar? Wat is de naam van zijn andere been?”

Maar wat gebeurt er nu precies?

Lachen kan atonia of kataplexie veroorzaken.

Atonia is krachtverlies van de spieren, of een krachtige ontspanning zoals gebeurt tijdens de remslaap. Wij zien dit terug in het spreekwoord slap liggen van het lachen, wat overigens echt gebeurt. Door de extreme ontspanning verslappen de spieren en buigen we voorover. In extreme gevallen kunnen we niet meer blijven staan.

Kataplexie is het mooie woord voor een plotselinge spierontspanning veroorzaakt door stress, lachen of emoties. Mensen die hier last van hebben kunnen bij het minste of geringste acuut in slaap vallen. Hierbij verslappen de spieren en vallen zij op de grond.

Nu zorgen atonia en kataplexie niet voor het overlijden. Maar voor het lichaam dat al iets mankeert kan het net de trigger zijn om het loodje te leggen.

Niet alleen in films als Mary Poppins, maar ook in de geschiedenis zijn verhalen te vinden over mensen die zich dood lachten.

Historische sterfgevallen door de lach

Van Zeuxis, een Griekse schilder in de 5e eeuw voor Christus, wordt verteld dat hij zich dood lachte omdat hij op humoristische wijze een schilderij van Aphrodite maakte in opdracht van een oude vrouw die erop stond model te staan voor dit schilderij.

In 1410 stierf koning Martin van Aragon door een combinatie van indigestie en ongecontroleerd lachen. Volgens de overlevering leed de koning aan indigestie door het verorberen van een hele gans. Hij lag op bed toen zijn favoriete nar Borra binnenkwam. Hij vroeg de nar waar hij geweest was en die antwoorde: “buiten in de wijngaarde waar ik een jong hert bij zijn middel aan een boom zag hangen, alsof iemand hem zo bestrafte voor het stelen van vijgen.” De koning vond dit zo grappig dat hij er in bleef.

Van Thomas Urquhart, een aristocratische Schot, wordt gezegd dat hij in 1660 al lachend overleed nadat hij hoorde dat dat Charles II de troon had bestegen.

In 1893 lachte de boer Wesley Parsons  zich dood na het horen van een mop in Laurel, Indiana. Hij lachte bijna een uur lang waarna hij twee uur later bezweek.

Op 24 september 1975 stierf Alex Mitchell uit King’s Lynn, terwijl hij keek naar een aflevering van The Goodies, een britse comedyserie in de jaren ’70-80. Na 25 minuten gelachen te hebben viel hij neer op de sofa en overleed aan hartfalen. Zijn weduwe schreef later een brief naar The Goodies om hen te bedanken dat zij de laatste ogenblikken van zijn leven zo plezierig hebben gemaakt. Zijn kleindochter bleek in 2012 gediagnostiseerd te zijn met een hartritmestoornis, wat zou kunnen betekenen dat Mitchell hier ook aan leed.

In 2003 overleed op 52 jarige leeftijd Damnoen Saen-um, een Thaise ijsverkoper, in zijn slaap terwijl hij hardop lachte. Het lukte zijn vrouw niet om hem wakker te schudden en hij overleed na 2 minuten hartelijk lachen. Men gaat er vanuit dat hij overleed aan hartfalen.

Onderzoek

In een artikel van de National Geographic van december 2013 wordt een onderzoek van de British Medical Journal aangehaald. Hier staat “… net als ieder medicijn heeft de lach bijeffecten. Een overdosis kan fataal zijn. …” Verder verhaalt het artikel meer over lastige bij effecten zoals incontinentie, een astma aanval of een kaak die uit de kom schiet dan over letterlijk doodgaan. Hierover is heel weinig bekend.

Lachen is gezonder

Dit artikel is echt niet bedoeld om je de stuipen op het lijf te jagen. Het aantal sterfgevallen in de literatuur is op twee handen te tellen. Het verkeer maakt dagelijks meer slachtoffers en we stappen toch iedere dag vrolijk in de auto of op de fiets. Lachen is gezonder.

Toch een beetje in mineur? Overweeg je misschien nooit meer te lachen? Kijk dan snel naar een van de grappige filmpjes van een vorig artikel 10 filmpjes voor de slappe lach of sla beroemde quotes die met lachen te maken hebben op, zodat je altijd kan blijven lachen.

 

Ik vond het een interessante vraag. Heb je ook een vraag over de lach? Stel hem hieronder in het reactieveld of stuur een mail naar info@lachwinkel.nl. Dan zoek ik het voor je uit.

Doe mee met de conversatie

4 reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Onlangs had ik iemand in mijn lachworkshop die leed aan kataplexie. En alhoewel ze mij dit van tevoren hadden meegedeeld, was het toch een rare gewaarwording, toen desbetreffende vrouw ineens “wegzakte”. Gelukkig waren haar vriendinnen hier bekend mee en vertelde me dat ze na een paar minuten weer bij zou komen en ze weer normaal zou functioneren. Ik kon gewoon doorgaan met het geven van de lachworkshop!
  Eind goed, al goed, iedereen vond de lachworkshop super leuk.
  En ik? Ik ben weer een ervaring rijker met dit bijzondere fenomeen ;)

  1. Dat is een bijzondere ervaring Sylvia. Fijn dat ze het van te voren gemeld heeft en dat haar vriendinnen er bij waren. Ik heb een collega gehad die hier in een milde vorm aan leed. Af en toe dan leek het of ze zat te knikkebollen. Na een minuutje of wat dan haalde ze een paar keer diep adem en kwam weer overeind en was ze er weer.

   Dank je voor het delen :-D

 2. Oei, ik heb hartfalen, dus maar niet meer lachen, hooguit het geregisseerde glimlachje omdat de situatie zulks vereist.

  1. Een rustige, kalme, bedaarde schaterlach kan alleen maar goed doen lijkt me. Van oor tot oor kan geen kwaad :-)