Focus op de lach

Hoe vaak focus jij op de lach?

Om meer focus op de lach te hebben schafte een van de lezers de 12-delige cursus “de LOL van het lachen” aan. Zij geeft nu regelmatig feedback. Een van haar opmerkingen is dat zonder aanleiding, dus bewust en ‘nep’, lachen lastig is. Het brengt haar niet in de staat van de slappe lach zoals ze gehoopt had.

Herkenbaar? Voor mij wel.

De natuurlijke lach

Zelf merk ik ook dat gewoon maar lachen zonder reden nog altijd iets is waar ik moeite mee heb. Zeker als ik alleen bent. Ik kan het wel hoor, ik ben goed getraind. Maar echt naar de slappe lach krijgen werkt voor mij anders. Dat gebeurt meer in relatie tot andere mensen en gebeurtenissen.

Uit onderzoeken blijkt dat we het meeste – natuurlijk – lachen wanneer we in gesprek zijn met andere mensen. We knikken en we lachen om te laten zien dat we de ander volgen, begrijpen of dat we beamen wat er gezegd wordt.

Van schampere lach tot schaterlach, van timide lach tot een hartelijke lach. We kunnen op honderden manieren lachen in zo’n gesprekssituatie.

Babbelen

Ik merk ook dat ik mijn lachworkshops daar steeds meer op aan laat sluiten. Eerst eens even lekker babbelen met elkaar. Natuurlijk over iets geks, dat wel, om de lach vanzelf en natuurlijk op te wekken. Daarna kunnen we veel gemakkelijker in vreemde lachoefeningen stappen waarin we doen alsof. Eenvoudiger omdat we al op gang gekomen zijn. Daar kan een paar minuten lachen alleen, met een video of in de spiegel echt niet tegenop.

Een ding tegelijk

De video’s, deze artikelen, de opleiding, alles wat ik doe staat in het teken van focus op de lach. Je focus kan namelijk maar een ding tegelijk. Soms is je focus ergens maar heel kort en fladdert het zomaar weer weg, maar nog steeds is het maar een ding tegelijk. Ook voor vrouwen ;-)

Focus nu eens op de plek waar je zit. Focus vervolgens eens op een van je kleine tenen. Focus nu eens op de kleding die je aan hebt en die tegen je huid aankomt.

Zie je, een ding tegelijk. Als je voelt waar je zit ben je echt niet bezig met je kleine tenen. En als je denkt aan je kleine tenen ben je niet bezig met de kleding die je aanhebt.

Zet positiviteit voorop

Dus wanneer je focust op de lach, of het nu met een filmpje, een tekst, een gedachte of samen met iemand anders is, dan is je focus op dat moment niet bij wat vervelend is, wat niet werkt, wat tegenvalt of wat zwaar is.

Net zoals alles in het leven, wat er is, is er. Maar hoe meer je focust op de lach, hoe gemakkelijker die andere dingen te hanteren lijken. Omdat je even afgeleid bent naar iets leuks. Omdat je jezelf een andere focus gunt. Omdat je goed voor jezelf zorgt door niet te blijven ‘hangen’ maar door de lach in je leven toe te laten. Mondhoekje voor mondhoekje. Kraaienpootje voor kraaienpootje.

Focus op de lach!

Dit bericht is geplaatst in Gezondheid & wetenschap, Workshops & cursussen. Bookmark de permalink.