Leven met een lach – 5 tips

Nee, ik bedoel niet zoals die man uit Man bijt Hond. De artsen hadden bij een operatie in zijn hersenen een stukje geraakt waardoor de man alleen nog maar kan lachen. Zelf heeft hij er geen last van, maar zijn vrouw des te meer.

Maar hoe zou het zijn als je in je leven meer zou lachen dan huilen? Als je meer plezier hebt dan verdriet of pijn? Als je meer tevreden bent dan zoekende?

5 tips om te leven met een lach

1 Fake it until you make it

Het begint met doen alsof. Zet een glimlach op je gezicht, ook als je helemaal niet voelt dat je moet lachen. Lukt dat niet, houd dan een potlood overdwars in je mond vast. Zo geven je gezichtsspieren je hersenen een seintje dat er gelachen wordt en gaan je hersenen voor jou aan de slag om endorfine aan te maken en al die andere zaken. Je wordt blij als je lacht. Je hoeft niet te wachten totdat je blij bent.

2 Shake that ass

Weet je nog dat ik schreef over Joseph McClendon III? Hij heeft het over je ‘asstitude‘. Wanneer je je niet zo lekker voelt zijn er een paar eenvoudige doch doeltreffende trucs om hier meteen verandering in aan te brengen.

  1. Ga staan.
  2. Lach.
  3. Schud met je billen

3 Ruim op

Ontspullen is helemaal hip tegenwoordig. Ik maak mij er ook schuldig aan. Omdat ik kleiner ga wonen moet ik wel. Het blijkt heerlijk te zijn om steeds minder spullen te hebben. En nog heb ik teveel. Marie Kondo heeft hier een boek over geschreven. Opgeruimd!

Heel behulpzaam als je niet weet waar te beginnen. Haar basisvraag is: brengt het je vreugde? Als je heel blij wordt van het spul dat je hebt, houden. Als je niet een sprankeltje voelt, weg ermee. Het is klaar.

Daarnaast kun je ontspullen in je hoofd. Daar geef ik regelmatig een workshop voor. Want in twee uurtjes kun je heel veel gedaan hebben. En een opgeruimd hoofd is zeker net zo lekker als een opgeruimd huis. Daarnaast blijft het langer opgeruimd, vanzelf. Nog lekkerder.

4 Focus op de lach

Daar schreef ik vorige keer uitgebreid over. Maar ik herhaal het niet voor niets. Focus op de lach.

Je bewuste geest kan zich maar met een ding tegelijk bezig houden. Toevallig heb ik daar vandaag weer iets over geleerd bij een cursus stagehypnose. Wanneer je de aandacht naar iets toe leidt, dan leidt je het af van wat anders.

Dus als je de aandacht naar de lach toe leidt, dan leidt je het weg van angst of somberheid. Natuurlijk lukt dat in het begin niet de hele tijd. Je aandacht kan maar een ding tegelijk, maar soms wel heel snel achter elkaar. Nadat je weet waar je de aandacht naartoe kunt leiden wordt het oefenen om het daar zo lang mogelijk te houden.

Een van de grote voordelen van het geven van lachworkshops is dat je wel moet. Je moet het voorbeeld zijn voor de groep waar je voor staat. Je moet dus wel lachen en plezier maken. En dan blijkt dat het een keuze is die te maken is. Niet altijd gemakkelijk, wel bijna altijd mogelijk.

5 Weet waarvoor je het doet

Waarvoor je wat doet? Maakt niet uit, als alles wat je doet een goede reden heeft dan doe je het gemakkelijker, met meer plezier en minder bullshit.

Ik noem dit purpose, een hoger doel. Een gewoon doel is: morgen de leukste lachworkshop geven aan een groep bijzondere collega’s van een bedrijf. Een hoger doel is: zoveel mogelijk mensen helpen om de lach in al zijn facetten en kracht te ervaren.

Ik kan je eventueel helpen jouw purpose te vinden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *