Wat heet heet…. 7 tips om de hitte het hoofd te bieden

Zucht, puf, steun… Het is heet, zeker voor Nederlandse begrippen.

Op het moment dat ik schrijf is het weer weer bijzonder te noemen. Al geruime tijd is het warm en de laatste tijd zelfs heet. Het lijkt nog een poosje zo te blijven.

Ben jij zo iemand die bij hoge temperaturen de zon opzoekt, op het strand op een strandmatje gaat liggen bakken en helemaal opleeft?

Of ben je meer zoals ik, schaduw minnend, liever buiten in de schaduw mét een briesje en dan nog niet echt vooruit te branden?

Tijdens de lachclub in Almere sprak ik een dame die al jaren vaak in Egypte komt. Zij vond het dus wel meevallen met die temperaturen hier. Maar dat was wel met een reden.

Zij vertelde dat ze nu wel begrijpt dat mensen daar veel trager leven dan wij hier. Als wij ons tempo daar vol proberen te houden dan komen we van een koude kermis thuis.

Om mezelf te helpen, en jou misschien ook, heb ik 7 tips verzameld om deze zonnige dagen het hoofd te bieden en te overleven.

Tip 1: vertraag

Doe alles wat je doet op een half tempo of in dubbele tijd. Doe rustig aan, wees niet gehaast. Nu is haastig spoed sowieso vaak zelden goed, maar in dit geval zeker. Ik neem de tip aan.

Meestal wil ik van alles, het liefst nog snel en meteen, maar dat moet ik nu dan maar even laten varen. In plaats daarvan moet ik maar in de tuin gaan zitten, tenslotte heb ik die niet voor niets laten opknappen, en kijken naar de vogeltjes. Wat ik merk is dat terwijl ik onthaast er ideeën naar boven komen. Zoals voor dit stukje.

Wil je lachen? Lach dan kalm en bedaard. Een glimlach is genoeg.

Tip 2: drink water met een snufje zout

Terwijl Vitens ons vraagt minder water te gebruiken blijft het belangrijk veel water te drinken. Zelfs als je niets doet breekt het zweet je uit. Maar omdat je zweet is alleen water niet genoeg.

Voeg niet alleen koffie of thee aan je water toe maar drink af en toe een glas water met wat mineraalzout. Zeezout of himalayazout of een van deze soorten. In ieder geval heeft je lichaam ook zout nodig en als je het uitzweet moet je het weer aanvullen.

Ik weet het, het is niet echt lekker. Behalve als je lijf er behoefte aan heeft. Merk maar eens op dat het dan niet zo vies smaakt als je wellicht denkt.

Tip 3: ga naar IKEA

Een paar weken geleden schreef ik over een slappe-lach-moment in IKEA. Lees dat stukje hier >>. Het voordeel van IKEA, en eigenlijk alle supermarkten en grote winkels, is dat er airco is.

Je kan relatief koel rustig (tip 1) rondwandelen, een hapje eten en winkelen. En de slappe lach krijgen

:-)

Tip 4: zoek het lagerop

Wat ik al jaren toepas kwam ik tegen in de tips die ik zocht voor dit artikel.

Koude lucht is zwaarder dan warme lucht. Dus hoe lager jij bent, hoe meer je bij de koele lucht, voor zover beschikbaar, in de buurt bent.

Met name ‘s nachts is de warmte voor ons een probleem. We plakken vast aan de lakens, worden gek van het geluid van de ventilator of raken, net zoals vriendlief en ik, verstrikt in de klamboe omdat die ene mug wél de weg naar binnen heeft gevonden.

Leg je matras op de vloer en slaap een verdieping of twee lager is het advies.

Mijn ervaring is dat een luchtbed nog prettiger is omdat de lucht koel is en het kouder optrekt vanaf de grond. Met graden boven de 28 buiten komen de temperaturen in mijn slaapkamer overeen en lig ik te overleven.

Daarom slaap ik in deze zonnige tijden het liefst in de kelder. Daar lig ik op het luchtbed met een pyjama aan en een dekbed over me heen, hoe lekker is dat! Maar mocht je geen kelder hebben, als je woonkamer een verdieping lager ligt dan scheelt dit al. Vroeger, in ons vorige huis, legde ik de matrassen voor mij en mijn dochter beneden in de kamer in de zomerperiode. Gezellig kamperen in huis.

Voor mensen die het kunnen, buiten slapen is ook heerlijk. Vroeger in mijn ouderlijk huis hadden mijn broer en ik de slaapkamers onder het platte dak. Bloedje heet in de zomer dus. Op hete dagen sliepen wij op het balkon bij de slaapkamer van onze ouders op de luchtbedden. Een goede nachtrust

Tip 5: gebruik ijs

Dit heb ik nog niet eerder geprobeerd maar ga ik nu zeker doen. Op mijn kantoor is het binnen vaak bijna net zo warm als buiten. Gelukkig kunnen we wel luchten en tochten maar koel wordt het zeker niet.

Het oude gebouw met de trekken van een kasteeltje heeft hoge ramen en bijna nergens airconditioning. We leven dus mee met buiten.

De tip om een bak ijsblokjes voor de ventilator te leggen zodat de ventilator de koude lucht van het ontdooiende ijs onze kant op kan blazen ga ik zeker uitproberen. Het klinkt goed in ieder geval.

Tip 6: een natte sok of doek

In het verlengde van tip 5 vinden we tip 6. Een natte handdoek voor het open raam geeft direct verkoeling door de wind die de handdoek droogt. Het zal vast niet een hele nacht koel blijven daardoor, maar de start van de nacht is zeker beter.

Dit is ook zo’n tip die ik nog niet geprobeerd heb maar nu zeker zal gaan doen.

Mijn ex-schoonzoon is marinier geweest en vertelde zojuist dat ze in Afganistan een waterfles in een lange sok stopten. De sok werd helemaal nat gemaakt en hing met fles buiten aan de tank terwijl zij verder reden. Door het drogen van de sok in de zon en de wind werd de warmte onttrokken aan de waterfles en bleef deze koel.

Tip 7: kijk naar en proef ijsblokjes

Het is al te gemakkelijk om ijsjes te halen en in overvloed te eten. Maar je koelt ook af van kauwen op ijsblokjes.

Of kijk naar plaatjes van ijsblokjes. Stel je voor hoe zo’n ijsblokje door een of andere grapjas achter in je t-shirt, blouse of jurkje wordt gestopt en het langzaam en koud naar beneden glijdt langs je ruggengraat.

Het kan zijn dat de haren op je armen reageren door alleen al hieraan te denken. En is denken niet genoeg, wat let je om het echt te doen?

Heb jij nog een tip die meteen werkt? Schrijf het hieronder in het commentaarveld en laat ons heerlijke afkoelen.

Extra: Kijk naar de hitteplan tips van het RIVM. Claudia de Breij legt uit wat zij hiermee bedoelen.

Vergeet niet tijdens onze social distance periode toch te lachen met elkaar, virtueel of op (minimaal) anderhalve meter afstand. Deel je leukste dingen in de facebookgroep Het Lachkwartiertje.
Een aanvraag voor een lachworkshop - voor later dit jaar - beantwoorden we graag. Stay healthy. Smile.

Doe mee met de conversatie

4 reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Goeie tips. Geconcentreerd bezig zijn doet de warmte (bij mij) vergeten.

    1. Dat helpt ook zeker Niek. Al heb ik gehoord dat te geconcentreerd werken ook niet handig is met deze hitte. Dus soms wel en soms niet lijkt me :-)