Teveel serieusheid is gevaarlijk

WAAROM

Wist je dat te serieus leven gevaarlijk kan zijn?

Zelf maak ik mij er ook nog wel eens aan schuldig. Dan gebeurt er iets en ik neem het serieus.

Een denkrimpel in het voorhoofd, een zachte tot zorgelijk toon in de stem en misschien zelfs een diepe zucht. Nee, wat er nu gebeurd is echt serieus.

Maar weet je waarom serieusheid gevaarlijk is?

DAAROM

Het heeft te maken met stress. Een te serieuze levenshouding zorgt voor meer stress. Dit gaat automatisch.

Wij mensen zijn van nature geneigd om te letten op gevaar. Alles wat anders is, wat afwijkt, wat beweegt waar de rest stilstaat is een mogelijkheid tot gevaar. Het is ons instinct en het is levensbehoud. Dit hele proces gaat onbewust, daar hoef je niets voor te doen.

Een moment van stress is helemaal niet erg. Als je daarna maar ontspant.

Kijk maar naar dieren, zoals de kat van mijn dochter. Hij is enorm gestresst als hij een andere kat ziet en zal blazen en jagen totdat de ander verdwenen is. Nog een beetje sacherijnig stampt hij dan terug in huis en zakt met een diepe zucht languit op de grond. Even later ligt hij helemaal ontspannen te slapen.

Wanneer je na de stress niet ontspant dan is het volgende stressmoment groter dan het zou moeten zijn omdat de vorige nog na-ijlt. En de volgende nog groter. Totdat je alleen nog maar stress ervaart en het leven niet gewoon serieus meer is maar BLOEDSERIEUS.

Het wordt dan steeds moeilijker om tussendoor te ontspannen of de stress los te laten. Je focus gaat steeds meer naar gevaar want op alles letten gaat niet meer. En we blijven overleven.

Ons richten op gevaar is een onbewust proces zoals ik zei. We doen dit automatisch, vanzelf, natuurlijk en je denkt er niet over na.

OPLOSSING

Je focus verleggen naar ontspanning, naar mooie dingen en naar plezier moet dus bewust gebeuren.

Ontspannen

Ontspannen kun je eenvoudig doen door een tijdje op een rustige ademhaling te letten, zelfs het erover lezen helpt al. Kijk maar.

Adem in, denk aan iemand die je heel lief vindt, houdt vast en …. adem uit. (x10)

Mooie dingen

Je focussen op mooie dingen doe je bijvoorbeeld door naar fijne muziek te luisteren, kunst te bekijken of zelf te schilderen of te tekenen.

Dit nummer van de Eagles is een all-time topper, Ik zing hard mee en ik krijg er een glimlach van op m’n gezicht.

Maar misschien vind jij iets heel anders leuk. Zoek in ieder geval iets op waar je heel blij van wordt.

Plezier maken

Plezier moet je maken. In mijn lachworkshop leg ik uit dat dit een werkwoord is, “maken”. Het komt meestal niet vanzelf. Dus plezier maken is een keuze.

Je kan plezier maken door op pad te gaan. Duik maar eens in de achtbaan, klim in een boom of doe het hinkelspel. Ja, ook als volwassene. Je zal merken dat je plezier voelt en dat je als vanzelf lacht.

Kinderen lachen gemiddeld nog zo’n 300 keer per dag en volwassenen gemiddeld nog maar 15 keer. Dit komt dus door het plezier maken dat wij volwassenen vergeten schijnen te zijn door alle SERIEUZE zaken.

Je kan ook plezier maken door vast te gaan lachen. Hoe dat werkt leer je in de lachclub of tijdens een lachworkshop bij jou en jouw groep.

Meer over een lachworkshop lees je hier >>

Ben je TE SERIEUS geweest en heb je de laatste tijd te weinig gelachen? Misschien is deze online lachcursus iets voor jou. De prijs is laag en je kan direct aan de slag.

Dit bericht is geplaatst in Werk, leven en spelen. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *