Hoe zingen en lachen je brein veranderen

Lachen en zingen kunnen veranderingen aanbrengen in je brein.

In deze mooie TEDx talk van Tania de Jong hoor je, en voel je zelfs, hoe zingen je brein verandert. Een aantal elementen in het verhaal grijp ik aan om te laten zien wat zingen en lachen aan overeenkomsten hebben.

85% van de mensen hebben ooit gehoord dat ze maar beter niet konden zingen en zijn daarom gestopt met zingen.

Ik weet het percentage niet, maar ik weet wel dat veel mensen ooit te horen hebben gekregen dat ze niet moeten lachen. “Lach niet zo stom”, “lach niet zo hard” of “ssst, je mag niet lachen”hebben we allemaal wel eens gehoord. Het maakt mensen stil en nog erger, serieus.

Zingen verbindt je met de rechterzijde van je brein.

Lachen heeft precies hetzelfde effect. Wanneer je zingt of lacht dan wordt het lastig om logisch te denken. Je komt in het creatieve deel van je hersenen uit, het deel wat in het ‘nu’ is en wat ons verbindt met een wereld van mogelijkheden.

Het volgende was voor mij een nieuw inzicht.

Je brein is als een batterij, de rechterzijde laadt ons op, de linkerzijde gebruikt de energie en maakt de batterij leeg. Ons doel is om de batterij altijd opgeladen te houden.

We hebben deze rechterzijde dus hard nodig. Nu begrijp ik beter dan toen ik op mijn werk alleen maar bezig was met boekhouden, linkerhersenhelft-werk, ik me vaker moe en afgestompt voelde. Hoe uitdagend of interessant het werk ook was. Toen ik het lachen zonder reden ontdekte en ook op pad ging om met mensen te lachen kwam ik meer in balans. Doordat mijn batterij meer opgeladen was en ik meer energie tot mijn beschikking had, kon ik ook het administratieve werk met meer gemak en plezier uitvoeren.

Zingen zorgt ervoor dat onze neurotransmitters, die stofjes die in een cel in de synapsen zijn opgeslagen en zorgen voor informatie-uitwisseling, in nieuwe en op andere manieren met elkaar verbinden. Je rechterhersenhelft vuurt op en maakt endorfine aan, het hormoon dat ons slimmer, gezonder, gelukkiger en creatiever maakt. Wanneer we dit samen met anderen doen versterkt dit effect.

Dit is precies wat er gebeurt wanneer we lachen. Vooral als we met een groep lachen. De endorfine’storm’ die ontstaat zorgt ervoor dat we ons na een uurtje lachen veel lekkerder in ons vel voelen, we maken gemakkelijker grapjes waarvoor we creatiever moeten zijn en we bemerken meer verbinding met de andere leden van de groep.

Op de plaatjes die Tania toont in de presentatie staat een lijst met voordelen die zingen voor je kan doen. Precies hetzelfde geldt voor lachen.

Lachen en zingen zorgen voor

  • toename van de bloedsomloop
  • maakt nieuwe neurale paden aan
  • maakt endorfine vrij
  • verbetert neuroplasticiteit
  • activeert je rechterhersenhelft
  • verbetert leervermogen
  • gemakkelijker talen leren
  • verhoogt niveau van oxytocine
  • en verhoogt niveau neurotransmitters

Wanneer we samen zingen krijgen we niet alleen kippenvel, maar een recente studie toont ook aan dat zelfs onze harten synchroniseren. 

Ik weet niet of met lachen onze harten in de maat gaan slaan, wel voelen we ons meer verbonden en kan ik me voorstellen dat dit wel kan gebeuren.

Het is gratis, het is toegankelijk voor iedereen, we hebben allemaal een stem!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *