How to smile – 7 stappen voor gegarandeerde dikke pret

How to smile – 7 stappen voor gegarandeerde dikke pret

Ben je wel eens zo vrolijk geweest dat je je tenen voelde jubelen of je neus krullen? Als je zo blij bent dan wijzen je mondhoeken naar je oren en knijp je je ogen dicht.

Van reageren

Wij, ik bedoel wij mensen, zijn geneigd om te wachten op input. Iemand zegt of doet iets en wij reageren. We reageren boos, verdrietig, aangedaan, geïrriteerd, verward, met een verhaal, nadenkend, zinnig, onzinnig, blij, vrolijk, lachend of enthousiast.

Wat we eigenlijk willen is ons goed voelen. We willen blij en enthousiast reageren op dingen die mensen zeggen of situaties die zich voordoen. Te vaak echter laten we ons leiden door de omstandigheden.

Zo reed ik bij ons in het dorp tegen een zwerfkei aan. Erlangs eigenlijk, maar ik raakte hem wel. Het ding was te laag om goed te kunnen zien en ook al wist ik van zijn bestaan, ik raakte hem toch. Ik hoorde een krakend geluid en dacht: “goh”. Nee, eerst dacht ik “shit” en daarna kwam “goh”. Ik had het pas met iemand gehad over een andere auto kopen. Nu ben ik daar nog niet aan toe, maar het komt wel ineens dichterbij.

Ik had natuurlijk boos kunnen worden op de steen. Of ik had in huilen uit kunnen barsten en denken dat mij dit ook altijd overkomt. Ik had meteen kunnen denken over de enorme kosten die hier waarschijnlijk bij komen kijken en bedenken dat ik dat geld helemaal niet heb (wat waar is).

Maar dat gebeurde niet. Ik dacht na “shit” vrijwel direct “goh.” En dat was het. Hoe het komt dat ik niet meer zo gemakkelijk negatief kan denken heb ik al eens eerder uitgelegd in een artikel “positief denken als basisinstelling“. Natuurlijk was het ook fijn dat ik les ging geven en we per dag verplicht 10 minuten lachen.

Naar activeren

Maar hoe laat je je niet leiden door de omstandigheden zorg je voor een goed gevoel? Hoe motiveer en inspireer je jezelf om te lachen? Ik wil het wel van de daken toeteren, zo eenvoudig is het eigenlijk. Hier zijn 7 stappen naar een positieve insteek en een lach op je gezicht.

Van KOP

Stap 1 – Neem een besluit

Mensen bewegen een kant op. Van pijn weg en naar plezier toe. Maar in ons oerbrein is het weg bewegen van pijn vele malen sterker dan naar plezier toe. Vroeger – lees in de oertijd – moesten we constant op onze hoede zijn. Wat ruist er door het struikgewas? Is het een vriend of een vijand? Kunnen we het te lijf gaan of kunnen we beter hard wegrennen?

Daarom zien we fouten zo goed. We letten op wat er niet klopt, wat anders is dan anders. Van pijn weg bewegen levert nog niet altijd plezier op. Want je zou zomaar naar een kant kunnen rennen waar je ook pijn tegenkomt. Zeker als je niet oplet.

Om naar plezier toe te bewegen is het handig daarvoor te kiezen. Sowieso is dat handig, want als je op de automatische piloot wegrent van pijn en je komt in plezier terecht dan zou dit zomaar verslavend kunnen werken. Je hoeft dan de pijn niet te voelen. Denk daarbij aan verslavingen als roken, drinken, gokken en gamen. Je maakt dopamine aan waardoor je je lekkerder en minder alert gaat voelen. De pijn verdwijnt. Je moet alleen blijven roken, drinken, gokken of gamen om de dopamine aan te blijven maken, anders is het zo weg en lijkt de wereld weer eng.

Dus kies voor gezond plezier zoals hardlopen, lachen met vrienden, dagje uit naar het pretpark, wandelen in het bos, theaterbezoek, touwtje springen, terrasje pakken met vrienden, bijpraten met je beste vriendin of een hobby als boogschieten, kantklossen of tennissen. De lach ontstaat wanneer je doet wat goed voelt, wanneer je speelt.

Stap 2 – Stop – rek/strek – start

Ok. Leuk om naar een terrasje te gaan maar je wil nu wel gewoon lachen? Prima! Dit betekent een stop/start voor deze stap.

Stop eerst even met alles waar je mee bezig bent. Kijk om je heen. Waar ben je? Wie en wat zie je? Wat hoor je om je heen? Hoe voelt het? Hoe voelt je huid? Hoe voelt je ademhaling?  Wat ruik je? Wat proef je?

Door je bewust te worden van waar je bent kom je automatisch tot rust. Je ontdekt namelijk dat er geen gevaar is. Je ademhaling kan omlaag en je kan automatisch gemakkelijker ontspannen.

Rek je eens helemaal uit. Je handen zo hoog mogelijk boven je hoofd en maak je gebruikelijke rek- en strekgeluiden. Stel je voor dat je enorm moet geeuwen en doe dit ook. Een goede geeuw helpt je om in het ‘hier-en-nu’ te komen.

Start met bewegen. Doe dit gewoon op je stoel. Beweeg alsof je met je favoriete muziekje meedanst. Misschien heb je die zelfs aanstaan. Zing hardop mee om je stembanden los te maken. Is er geen tekst? Dan zing je toch “lalalalalalala”? Altijd goed!

Stap 3 – Schud van het lachen

Onthoud dat lachen ontstaat door het te DOEN. Het is niet iets waar je op hoeft te wachten of wat helemaal vanzelf komt. Als je lui achterover blijft zitten dan gebeurt er niets. Dus

STA OP!

Door op te staan verander je je staat van zijn. “Change your state,” zegt Tony Robbins. Wanneer je je houding verandert dan verandert je gevoel ook. Dat kan niet anders. Dus ga niet alleen staan, maar sta fier rechtop. Trommel eens op je borst als een echte Bokito. Maak daar het Bokito-geluid bij. Geen idee hoe dat klinkt? Ik ook niet, maar je fantasie weet er vast wel raad op.

Ga op je tenen staan. Ga weer gewoon staan. Als je dit snel achter elkaar doet dan hup je heen en weer als een vogeltje. Houd deze beweging vast maar laat je voeten vast op de grond staan. Zorg dat je stevig staat en schud harder en harder. Terwijl je schudt zeg je “HA” “HA” “HA”. Schud steeds losser en gemakkelijker en laat ook je “hahahaha” gemakkelijker en vanzelf komen.

Kijk nou eens, je hebt gewoon gelachen!

Tot TEEN

Stap 4 – Lachmeditatie

Ga maar weer lekker zitten. Tenzij je wil blijven staan lezen natuurlijk, dat is prima. Je hoeft alleen maar dit verhaal te lezen en te voelen wat er bij jou gebeurt terwijl je dit leest.

Ga met je aandacht naar je voeten. Voel je tenen. Wiebel met je tenen. Wijs met je tenen omhoog.

Wist je dat je voeten veel te verduren hebben? Ze dragen jouw gewicht de hele dag. Ze brengen je waar je maar naartoe wil. Ze lopen op verschillende schoenen en soms zelfs bloot.

In hun blootje lopen ze op tegels,

gras,

steentjes,

hout,

zacht tapijt….

Alles om jou te brengen waar je maar wil zijn.

Je tenen die omhoog wijzen zijn jubeltenen, wist je dat? Ze jubelen omdat ze jou mogen dragen langs al die verschillende plekken. Ze jubelen omdat ze bij je horen.

Wordt het niet tijd om ze eens in de watten te leggen? Stel je voor dat je je voeten in een heerlijk voetenbadje stopt. Aangenaam warm met een heerlijk geur. Terwijl jij leest ontspannen je voeten van hiel tot teen.

Wat zijn ze blij met jou. Zo blij dat ze er weer van gaan wiebelen. Jubelen. Jubel in gedachten maar mee. Want wedden dat jij ook blij bent met je voeten?

Stap 5 – Laat je inspireren door youtube

Kijk bijvoorbeeld naar de sketch van Alex Klaassen waarin hij uitlegt wat voor soorten lach er zo al zijn:

Stap 6 – Zoek elkaar op

Lachen doe je bij voorkeur niet in je eentje. Je kan voor de tv of computer zitten en je laten  inspireren door Alex Klaassen of andere cabaretiers, maar samen lachen is vele malen leuker.

Dus zoek je vrienden op. Zij die niet in de buurt of hebben jullie niet genoeg tijd voor elkaar kom dan eens naar de lachclub. Sinds kort heb ik mijn eigen lesruimte en start ik in september met de lachclub in Wageningen. Maar er zijn nog 16 andere lachclubs in Nederland, je bent overal welkom.

Iedere lachclub opent meestal 1x per maand haar deuren. Sommigen ietsje minder, anderen ietsje vaker. Kijk op de website van Lach Instituut Nederland voor een lijst van alle lachclubs.

Stap 7 – LOL

LOL trappen kan eigenlijk meteen. Een tijdje geleden schreef ik het boek ‘de LOL van het Lachen’. Als echte Lachwinkelier had ik bedacht dat een gros – 144 – vrolijke tekstjes heel leuk zou zijn. Een dozijn keer een dozijn lachjes.

Het belletje rinkelt als je de deur open doet en binnenstapt. De waren liggen onder de toonbank uitgestald en in rekken langs de muren liggen de artikelen verpakt in doosjes van twaalf stuks, een dozijn. Een vriendelijke kruidenier vraagt: “kan ik iets voor u doen?” “Een dozijn lachjes alstublieft,” antwoord ik. “Welke bedoelt u precies?” zegt hij terwijl hij een greep doet in de grote houten kast achter zich. Hier staan wel een dozijn keer een dozijn lachjes opgeslagen. Het gros van de lachjes maakt je al vrolijk als je er naar kijkt. En als je ze hoort dan kun je een glimlach niet onderdrukken. Zodra zijn hand in de buurt van een doosje komt word er een lach gestart. Ik hoor de kerstmannenlach, een ezellach, de deftige dames- en herenlach en een ondeugende lach. “Doe mij die laatste maar meneer,” zeg ik. Hij glundert terwijl hij een doosje met twaalf ondeugende lachjes voor me op de toonbank zet. “Hier beleef ik zelf ook het meeste plezier aan mevrouw,” zegt hij, “kan ik verder nog iets voor u betekenen?” Nadat ik nog een zwarte rollende lach, een zuurstokroze glimlach en een doosje lacherwtjes heb besteld reken ik af. “Dat is dan een cent mevrouw,” zegt de kruidenier, “want het is een fluitje van een cent om u blij te maken, dat kan ik zo zien. Ik wens u heel veel plezier met het verspreiden van deze ßlachjes.” Met een grote grijns op mijn gezicht verlaat ik de winkel. Ik kijk er nu al naar uit hoe de gezichten van de mensen om mij heen oplichten als ik ze deze lachjes overhandig.

Download de eerste 3 hoofdstukken gratis. Ieder hoofdstuk heeft een dozijn onderwerpen en heeft naast de tekst ook nog een aanvulling op de website. Eigenlijk krijg je dus dubbel ;-)

Vul het formulier in en start direct met de LOL van het Lachen!

Ja, ik wil 3 gratis hoofdstukken
dit veld niet invullen s.v.p.

 

 

 

Dit bericht is geplaatst in Werk, leven en spelen. Bookmark de permalink.