Positief denken als basis instelling

positief denkenIk kan niet meer negatief denken. Mijn instelling is per definitief positief en positief denken een tweede natuur. Lastig? 

Twee weken geleden vertelde ik over de detox die tegenviel. Maar dat waren de eerste twee dagen. Daarna ging het beter en beter en aan het eind van de challenge die een week duurde voelde ik me energieker en fitter dan ooit. Naast dat ik bijna 7 kilo lichter was, niet gek toch?

Dus des te vreemder voelt het om nu toch geveld te zijn door de griep. Of in ieder geval, een flinke verkoudheid. Weer lig ik in bed, drink ik liters thee met citroen en honing en doe ik het kalm aan. De kat vind het wel weer gezellig.

Tijdens het liggen heb ik veel tijd om te denken. Wat ik me realiseer is dat ik eigenlijk niet meer aan vervelende dingen kan denken. Zelfs als ik het probeer dan geven mijn gedachten er automatisch een positieve draai aan.

Gesnif en gesnotter weerhouden me niet om bezig te blijven met het vormgeven van de Prins op het witte paard – er staat inmiddels bijna een hele theatershow in de steigers – en om dit stuk te schrijven.

Maar hoe kan het dat mijn “default” instelling zo positief is? Zo positief zelfs dat negatief denken erg lastig blijkt te zijn? In gedachten ga ik terug naar de dingen die ik de afgelopen jaren heb gedaan en heb geleerd. De drie belangrijkste waarvan ik denk dat ze hiertoe bijgedragen hebben wil ik met je delen.

Lachen

Het lijkt voor de hand te liggen, zeker op deze website. Ruim 6 jaar geleden ontdekte ik ‘de lach’. Hoe je kan lachen zonder reden, dus ook als je denkt dat er niets te lachen valt. Sinds die tijd heb ik met duizenden mensen gelachen, zelf waarschijnlijk nog het allermeest.

Ze zeggen wel dat om ergens een meester in te worden je dit 10.000 uur gedaan moet hebben. Daar kom ik wel aan :-)

Er zijn mensen die maken niets mee maar klagen altijd. Er zijn mensen doodziek en nog het zonnetje in huis voor hun omgeving. Wat maakt het verschil?

De boodschap is: lach, ook als je denkt dat er niets te lachen valt. Uiteindelijk ga je de humor er van inzien, zelfs als deze er niet is.

Besluit

Positief denken begint bij een besluit. Je niet mee laten nemen door de waan van de dag en de waan van je gedachten. Dit betekent dat je je niet laat grijpen door vervelende gedachten maar dat je die laat gaan en dat je je bewust afvraagt: “Wat is hier de positieve kant van?” of “Hoe kan ik dit positief bekijken?”

Terwijl ik dit schrijf lig ik op bed. Ik probeer een houding te vinden die werkt – al mijn spieren doen zeer door de koorts – zodat ik vrolijk verder kan schrijven ;-)

Het heeft mij de afgelopen jaren enorm geholpen om geen nieuws meer te volgen. Sommige collega’s vinden dat ik onder een steen leef, maar bewezen is dat als het echt belangrijk is, zoals in 2001 met de vliegtuigen die de Twin towers in vlogen of de tsunami van 2011 of de storm van een paar dagen geleden, dat ik het wel mee krijg.

Op de radio onderweg hoor ik nog wel eens nieuws maar het overgrote deel is gewoon lekkere muziek. Kun je het nieuws niet laten? Besluit dan tot een 20/80 regel. Van alle tijd die je besteed aan media, radio, tv, internet, laat daarvan maximaal 20% uit nieuws bestaan en de rest uit positieve input.

Ik ken genoeg mensen die denken dat de wereld slecht is, dat de wereld vergaat, dat de wereld een vat vol problemen is. Slechte dingen en problemen bestaan. Maar het is nieuws omdat het niet gebruikelijk is. Waar ligt jouw focus? Waar richt je je aandacht op? Positief denken is een besluit.

Joseph McClendon III

Van deze inspirerende man, die ook samen met Tony Robbins op het podium staat, leerde ik een interessant proces waarbij je je negatieve gedachten razendsnel overschrijft met een positieve ‘vibe’.

Je gedachten zorgen voor een gevoel. Het gevoel zorgt voor een houding van je lichaam. Tony Robbins zegt: “Change your state, change your life”. Door je houding te sturen kun je je gevoel en je gedachten veranderen.

Mocht je last hebben van een negatieve gedachte die steeds terug komt dan kun je die eenvoudig elimineren met deze techniek. Het enige is, je moet het wel doen. Erover lezen is niet genoeg.

 • Laat de negatieve gedachte opkomen
 • Voel hoe die gedachte ervoor zorgt dat je houding ‘inzakt’
 • Sta (energiek) op en steek je hand als een stop signaal naar voren
 • Zeg “STOP”
 • Lach
 • Shake that ass (geliefde uitspraak van Joseph)

Herhaalt dit proces 10 keer per dag gedurende een week. De meeste mensen zijn na de eerste dag hun negatieve gedachte al kwijt, maar soms duurt en een dagje of wat langer.

Mocht je op de link klikken dan kom je op de website van succesgids. Zij halen echt interessante mensen naar Nederland en verzorgen reizen naar de UPW van Tony Robbins. Op de groepsfoto bij Joseph McClendon kun je mij ook vinden. Ik zie het, zie jij het ook?

 

 

 

 

Doe mee met de conversatie

2 reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Beterschap Saskia!! Ik heb ook een week griep gehad. Precies tussen 2 lachclubs in. Die konden gelukkig doorgaan!! Goede tip in je artikel om nog positiever te gaan denken!! Veel lachplezier in Wageningen gewenst! Xxx

  1. Allo allo Adriana,

   Lekker he. Gelukkig kan lachen altijd!