Lachtherapie, lachyoga, lachworkshop, lachsessie, lachwandeling, lachclub en lachmeditatie – wat is het verschil?

Lachtherapie wordt vaak gezegd tegen een ‘gewone’ lachworkshop. Ook lachmeditatie, lachsessie en lachyoga komen veelvuldig voor. Maar er zijn grote verschillen. Ik maak je wegwijs in het jargon van lachland.

Lachworkshop met groep mensen

Lachworkshop

Tijdens een lachworkshop ervaar je de lach in al haar facetten. Door middel van ademhalingsoefeningen en bewegingen gekoppeld aan de lach beoefen je de lach. Je lacht als het ware nep, totdat het vanzelf echt wordt. Een lachworkshop kent veel verschillende insteken, maar de grootste gemene deler is dat we geen gebruik maken van humor. De lach wordt letterlijk beoefend. En door het oefenen van de lach kom je vanzelf in een goede bui terecht, waarbij de humor echt wel boven komt borrelen.

Heb je de verschillende filmpjes al eens gezien?

Lachyoga door begeleider met groep

 

Vraag nu vrijblijvend een offerte aan

Particulieren >>
Bedrijven >>

Lachyoga

De basis van de lachworkshop zoals deze door de Lachwinkeliers wordt verzorgd vindt zijn oorsprong in de lachyoga. Lachyoga is in 1995 ontwikkeld door Dr. Madan Kataria, een Indiase arts die op basis van allerlei wetenschappelijke onderzoeksresultaten besloot de lach in te zetten als preventief middel. Er zijn 5 unieke kenmerken voor de lachyoga:

  1. We hebben geen gevoel voor humor nodig om te lachen. Niemand wordt geboren met een gevoel voor humor. Met lachyoga gaan we terug naar de basis, de lach zelf.
  2. Je kunt zelfs lachen met een slecht humeur. Omdat de lach niet afhankelijk wordt gesteld van omstandigheden kun je ook lachen met een slecht humeur. “Motion creates emotion.” Beweging creëert gevoel. Een goede beweging creëert een goed gevoel.
  3. Je kunt lachen, zelfs als je niet gelukkig bent. Lachyoga maakt een duidelijk onderscheid tussen geluk en blijheid. Geluk is een voorwaardelijke respons, dit hangt af van de omstandigheden en is gekoppeld aan het verleden of de toekomst. Blijheid is een uiting van vreugde (zelfs als je doet alsof) en brengt je in een huidige staat van zijn, het “NU”.
  4. Lachyoga cultiveert kinderlijke speelsheid. Wat Madan Kataria vooral tegen kwam was de – te – grote serieuzigheid. Stress is de nummer 1 doodsoorzaak, al is het maar dat het aan allerlei ziektes ‘geplakt’ zit. We beoefenen de kinderlijke staat van zijn. Speelsheid, nieuwsgierigheid en openheid.
  5. Je kunt je lichaam en geest trainen om te lachen. In mijn stukje van vorige week schreef ik het al. Door zeker ook al het lachen van de afgelopen jaren ben ik verleerd om negatief te denken. Mijn gedachten gaan bijna automatisch een positieve kant op. Altijd kijk ik wat er ook is, wat er mooi aan is of wat er leuk aan is. Ik ben dus getraind om te lachen.

Lachclub

Dr. Madan Kataria begon in 1995 met de eerste lachclub ooit. De lachclub is een groep mensen die regelmatig bij elkaar komt om met elkaar te lachen. De lachclubs hebben een sociale doelstelling, iedereen die wil lachen moet de gelegenheid hebben om te lachen. Daarom zijn de kosten laag. Na deze eerste lachclub in 1995 nam het een vlucht. Inmiddels zijn er duizenden lachclubs in meer dan 72 landen.

Lachwandeling in de natuur met groep mensen

Lachwandeling

Zoals je een lachclub of een lachworkshop binnen kan doen, zo kan het ook buiten. Een lachwandeling is een heerlijke wandeling in de stad of juist daarbuiten, gecombineerd met allerlei vrolijke lachoefeningen. Nee, de matjes nemen we niet mee, die laten we thuis. De afsluiter is dan vaak een energieke en vrolijke oefening waarna alle deelnemers flink opgeladen weer verder of op huis aan gaan.

Lachmeditatie op de vloer met hoofd op buik constructie

Lachmeditatie

Lachmeditatie bestaat al heel wat langer. Osho is er heel bekend mee geworden, daar werd veel gelachen. Een lachmeditatie heeft een iets andere insteek dan de lachyoga. Waar de lachyoga de nadruk legt op speelsheid en vrijheid, is lachmeditatie een wat striktere vorm. Het bestaat uit 3 belangrijke onderdelen.

  1. Rekken en strekken. Het lichaam wordt geactiveerd zodat het de lach kan bevatten. Een actief lichaam kan meer hebben, dus ook de lach. Lachen gaat overigens ook gemakkelijker als je warm bent. Probeer maar eens om je warm te lachen als je koud bent. Je hebt dan de neiging om in elkaar te duiken en te rillen van de kou. Warm zijn en lachen gaat dus gemakkelijker.
  2. Het hart van de lachmeditatie zijn de lachoefeningen. Super eenvoudig en daardoor heel krachtig. Krul je mondhoeken naar je oren en lach. Lach mét elkaar, niet om elkaar.
  3. Een goede lachmeditatie eindigt met stilte. In de stilte vindt namelijk de transformatie plaats. Het is ook heerlijk om, met name aan het eind, te liggen op een matje op de grond. Na een goede lachbui is het lekker om alles los te laten en even helemaal niets meer te hoeven. Zelfs niet te hoeven blijven zitten of staan.

Lachsessie

Een lachsessie is een ander woord voor een lachworkshop, lachmeditatietraining of lachyogaworkshop. Het is een uurtje met elkaar lachen, pret hebben en je vooral goed voelen.

Lachtherapie met therapeut en cliënt

Vraag nu vrijblijvend een offerte aan

Particulieren >>
Bedrijven >>

Lachtherapie

Net zoals lachsessie wordt lachtherapie vaak gezegd tegen een reguliere lachworkshop. Maar lachtherapie is wel degelijk iets anders. Sinds 2017 heb ik een groep mensen opgeleid tot lachtherapeut. Lachtherapie helpt een cliënt in een een-op-een setting om op een eenvoudige, snelle en vrolijke manier van zijn of haar probleem af te komen en weer te lachen in het leven.

Mijn ervaring is dat de meeste therapieën zo serieus zijn. De meeste mensen die een probleem hebben weten dit al lang genoeg. Het hoeft niet weer uitgekauwd te worden en met een beetje pech nog een schepje er boven op. Tijdens een lachtherapiesessie lachen we je niet uit en nemen we je uiterst serieus, wel zullen we je probleem niet te serieus nemen zodat we het eenvoudig kunnen gaan oplossen.

Omdat lachtherapie als therapie niet heel duidelijk naar buiten te brengen was heb ik de oorspronkelijke verdeling weer gemaakt. Lachen bij de Lachwinkel en het coachings/therapiegedeelte vind je bij OneDayResults. Voor een persoonlijke sessie is dit je adres.

Vergeet niet tijdens onze social distance periode toch te lachen met elkaar, virtueel of op (minimaal) anderhalve meter afstand. Deel je leukste dingen in de facebookgroep Het Lachkwartiertje.
Een aanvraag voor een lachworkshop - voor later dit jaar - beantwoorden we graag. Stay healthy. Smile.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *