10 originele tips om je goed te voelen en die niet langer dan 5 minuten duren

We weten dat het goed zit als er een lach op ons gezicht verschijnt. Wat als je lacht dan ben je vrolijk. En als je het nog niet bent, dan wordt je het wel! Wat kun je doen om je simpelweg goed te voelen? Tien originele tips; leuk, anders, eenvoudig te doen en direct toe te passen. Voel je goed!

1 Springen

Of je nu touwtje springt, trampoline of op bed, het maakt niet uit. De op-en-neergaande beweging van je lijf zorgt voor een betere samenwerking tussen je twee hersenhelften. Dit maakt weer dat je je energieker en fitter voelt. Vijf minuten is genoeg.

2 Munt

Neem een voetenbadje met muntolie en drink een kopje verse muntthee. Voel hoe de frisheid vanuit je voeten optrekt en de muntthee zakt zodat ze elkaar in het midden van je lijf tegen komen. Neem een pepermuntje tot slot om af te ronden. Vijf minuten en je bent weer het heertje. Of dame.

3 Liggen

Nee, niet zomaar liggen. Ga op de grond liggen met je benen omhoog tegen een deurpost of muur. Je kan ook je benen in een 90 graden hoek op een stoel leggen. Voel hoe je hele lijf tot rust komt.

Omdat je hart niet zo hard hoeft te werken om je bloed rond te pompen komt die ook even tot rust. Geniet 5 minuten en ga opgeladen verder met je dag.

4 Muziek

Luister vaak naar je favoriete muziek. Maar voor de 5 minuten energietip zoek je het leukste energieke nummer dat je kent. Dans lekker en zing hardop mee. Schaam je nergens voor, gewoon doen. Wedden dat je er weer tegen kan?

5 Ademen

Onlangs kwam ik de Buteyko methode tegen. Het gaat niet om groot ademen maar juist heel klein. Zo zacht dat je een veertje nog niet laat bewegen. Bij wijze van spreken dan. Adem eens een aantal keer zo zacht, rustig en langzaam mogelijk. Misschien is dit wel heel mooi te combineren met tip 3.

6 Shake that ass

Een tijdje geleden schreef ik dat ik heel moeilijk nog maar negatief kan denken. Hoe was ik zo positief paranoia geworden? Een van de mooiste dingen die ik de laatste tijd geleerd heb is de volgende oefening. En als je het even fanatiek doet dan duurt het ook niet langer dan 5 minuten.

Mocht je last hebben van een negatieve gedachte die steeds terug komt dan kun je die eenvoudig elimineren met deze techniek. Het enige is, je moet het wel doen. Erover lezen is niet genoeg.

 • Laat de negatieve gedachte opkomen
 • Voel hoe die gedachte ervoor zorgt dat je houding ‘inzakt’
 • Sta (energiek) op en steek je hand als een stop signaal naar voren
 • Zeg “STOP”
 • Lach
 • Shake that ass (geliefde uitspraak van Joseph McClendon)
 • Doe dit 10 keer

8 Ander taalgebruik

Aansluitend op 7 kun je dit doen. Gebruik andere woorden dan je wellicht gewend bent.

 • Zeg “ik wil” in plaats van “ik moet.”
 • Zeg “interessant” in plaats van “gezeik.”
 • Zeg “dank je” in plaats van “dat had je niet hoeven doen.”
 • Zeg “ik ben dankbaar voor…” in plaats van “ik erger me aan…”
 • Zeg “ik hou van…” in plaats van “ik haat…”

7 Water

Drink eens een dag 2 liter water. Ik weet het, sommige mensen zijn goed bezig en doen dit vanzelf. Maar als jij net zo bent als ik dan komt het er niet van. Plaag jezelf niet door jezelf te vertellen dat je eigenlijk altijd anderhalf tot twee liter water zou moeten drinken. Maar doe het gewoon eens een dag. In 5 minuten heb je die twee liter toch wel soldaat gemaakt? Tenminste, als je alle momenten gedurende de dag optelt :-)

Oh, tip van Joseph McClendon: als je water al even staat schud het dan even of roer erdoor. Als water een poosje stilstaat dan gaan de moleculen klonteren. Door te schudden maak je ze los en worden daardoor gemakkelijker opgenomen door je lichaam.

9 Kleed je om voor het diner

Speel verkleedpartijtje. Weet je nog hoe leuk dat was vroeger? In de hooggehakte schoenen van je moeder en met een lange jurk voelde je je een deftige dame. Verkleed je eens om voor het diner. Ook als je gewoon boerenkool met worst eet. Maar merk op dat je anders eet.

10 Bel iemand

In onze tijden van digitale communicatie is het heerlijk om mensen ‘live’ te spreken. Je kan aan de stem horen hoe het met iemand gaat en je kan direct vragen stellen en antwoorden geven. Bel iemand op van wie je houd maar die je een tijd niet hebt gesproken. Klets bij. Maak een afspraak om elkaar IRL te ontmoeten. Het kan alleen iets langer duren dan 5 minuten. Dat wel.

Zin om met mij te bellen? Geef dit aan door een berichtje hieronder achter te laten. Dan gaan wij bijpraten.

Vergeet niet tijdens onze social distance periode toch te lachen met elkaar, virtueel of op (minimaal) anderhalve meter afstand. Deel je leukste dingen in de facebookgroep Het Lachkwartiertje.
Een aanvraag voor een lachworkshop - voor later dit jaar - beantwoorden we graag. Stay healthy. Smile.

Doe mee met de conversatie

2 reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Hallo

  Dat heb je weer super verwoordt !!! Dank voor je mails, ze zijn vrolijk, leerrijk en degelijk ! Je bent echt een grote dame van de lach en je mails gaan hier niet zomaar voorbij.
  Die tien tips ga ik toepassen, niet omdat ik mij treurig zou voelen, ook niet omdat ik negatief denk, gewoon omdat ik voel dat dit mij nog meer blijheid, vrijheid en geluk zal brengen, zeker weten !

  1. Hallo Wiske,

   Dank voor je compliment *bloos*. Heel veel geluk en plezier ermee toegewenst.