Huilen van het lachen, waarom lachen tot je huilt goed voor je is

Huilen van het lachen - LachwinkelHet was Reader’s Digest die de zinsnede: “Lachen is het beste medicijn” in zijn beroemde humorsectie populair maakte. Nu kan de wetenschap deze zinsnede ook onderbouwen.

Echt hard lachen tot een ​​punt waar de tranen ongecontroleerd je ogen uitspuiten is wellicht een van de meest geneeskrachtige emotionele reacties die mensen ervaren.

Dus, waarom huil je als je lacht? Om deze vraag te beantwoorden, is het goed om eerst de drie verschillende soorten tranen die mensen produceren te begrijpen en hoe elk type nuttig is voor onze algehele gezondheid.

Dit artikel kwam ik tegen en vond ik meteen interessant. Ik lach niet snel tranen met tuiten maar ik kan het wel. Jij ook?

Typen menselijke tranen

Basale tranen zijn de meest voorkomende vorm van tranen. Basale tranen worden op natuurlijke wijze vrijgegeven om voedingsstoffen naar alle delen van ons oog te brengen en om te hydrateren. Gemiddeld creëert een mens 1 microliter basale tranen per minuut. Normaal gesproken hebben we deze basale tranen helemaal niet in de gaten, tenzij er een reden voor ons is om boos te worden. Als we boos worden dan beginnen we  ongecontroleerd te snikken. Hartverscheurend huilen leidt tot een verstopte neus. Dit komt omdat onze basale tranen via onze neus worden afgevoerd.

Reflextranen zijn de tranen die we ervaren wanneer er iets in contact komt met onze ogen wat oogirritatie veroorzaakt. Reflextranen bestaan 98 procent uit water. Deze tranen verklaren waarom uien je aan het huilen maken, samen met rook, harde wind en stof. Al deze natuurlijke prikkelingen verstoren onze optische gevoelszenuwen aan de binnenzijde van het hoornvlies. De cornea communiceert deze naar de hersenstam. De tranen worden gevormd binnen de hormoonklieren in het ooglid. Gelukkig zijn er deze reflextranen, ze zijn super effectief om de puinhopen weg te spoelen uit onze ogen.

Emotionele tranen, zoals hun naam al doet vermoeden, zijn de tranen die worden gemaakt wanneer mensen zich overweldigd voelen door emoties. Wetenschap leert ons dat giftige chemicaliën in ons lichaam ophopen gedurende stressvolle tijden. Een goede huilbui is een manier om deze opgebouwde giftige stoffen en afval te ontladen en weg te laten stromen. Deze tranen worden geproduceerd in de hersenen gebied van de hersenen dat emoties zoals verdriet controleert. Binnen de grote hersenen, verdrietige emoties triggeren en laten hormonen vrij in het oculair gebied dat de tranen creëert. In emotionele tranen zijn verschillende chemische stoffen gevonden, bestaande uit een mengsel van eiwitten, hormonen en, belangrijker nog, endorfines, die menselijke pijn verminderen en ons gelukkiger laten voelen.

Wetenschap en Tranen

Wanneer grappen en grollen je ongecontroleerd tranen met tuiten laat lachen, dan voel je je gewoon goed. Misschien is dat de reden waarom huilen van het lachen op de momenten dat het leven alleen maar moeilijk lijkt en emoties opstapelen ons een gevoel van comfort geeft. Psychologen geloven dat het hetzelfde deel van de hersenen dat het huilen beheerst ook het lachen controleert. Zij onderzochten een syndroom dat heet Pathologische lachen en huilen. Mensen die lijden aan deze aandoening ervaren oncontroleerbare uitbarstingen van zowel huilen en lachen. Deze emoties worden aangestuurd in hetzelfde gebied van de hersenen.

In Japan werden “huilclubs” georganiseerd om deelnemers te helpen om emotionele tranen op te roepen. De clubleden komen samen om verdrietig films te kijken of lezen emotionele boeken. Het doel van de bijeenkomsten is om een ​​goede, ouderwetse huilbui als een gezondheidsmaatregel te genieten.

In de VS prefereert men lachen boven huilen. Science News wees op een studie die suggereert dat de Amerikaanse werknemers een hogere werktevredenheid rapporteren bij het werken voor iemand die de taken benaderd met positieve humor. Dezelfde focus op de lach begeleid het werk van Dr. Hunter “Patch” Adams, de oprichter van het Gesundheit Institut, die geloofde dat patiënten meer profiteerden van het lachen dan van medicijnen.

Terwijl de wetenschap nog niet volledig bewezen heeft dat lachen totdat we huilen helpt om ons beter te voelen, is wel duidelijk dat hard lachen de menselijke hartslag verhoogt en dat er meer zuurstof naar onze weefsels wordt gestuurd. Tien minuten op een roeiapparaat staat gelijk aan slechts een minuut van het goede, hartelijk lachen om onze hartslag omhoog te krijgen. Dus de volgende keer dat het nodig is om wat stress te verminderen, vind een grappige film, neem contact op met een vrolijke vriend of kijk naar je favoriete late-night komiek en lach totdat je huilt.

Wat dacht van oefenen met de lach? De 12-delige videocursus krijg je van mij. Kijk hier voor meer informatie >>

Uit: Replace my contacts
Dit bericht is geplaatst in Gezondheid & wetenschap, Werk, leven en spelen met de tags , , , . Bookmark de permalink.

2 reacties op Huilen van het lachen, waarom lachen tot je huilt goed voor je is

 1. Hileka Hellemans schreef:

  Een huilclub naast een lachclub lijkt me wel wat.
  De verbinding van huilen met een emotie lijkt me zeer gezondmakend.
  Fijne tip. De k da ik daar werk ga van maken.

  Lachende huilgroet of huilende lachgroet,
  Hileka

  • Saskia van Velzen schreef:

   Hahaha Helika,

   Heerlijk. Huilen. En lachen. Da’s ook fijn :-)

Reacties zijn gesloten.