Lachend aan de afwas

afwassenLach jij als je de afwas doet?

In de 40 basisoefeningen van Dr. Madan Kataria en de lachclubs is op plaats nummer 35 de huishoudelijke klusjeslach opgenomen. 

Ik schreef al eerder eens een artikel 0ver de huishoudelijke klusjeslach, met drie varianten daarop; de hobbylach, lachen onderweg en lachend op het werk.

Maar op terug te komen op dat huishouden. Ik ken mensen die vinden het echt lekker, die houden van poetsen en schoonmaken. De moeder van Carlo Boszhart bijvoorbeeld, tenminste, dat vertelde ze me eens. Maar ik ken nog meer mensen, en misschien ben jij er daar wel een van, die het huishouden liever niet doen.

Onlangs verscheen een artikel op goedgevoel.be over de afwas als therapie. Dat ging niet zozeer over lachend aan de afwas als wel mindful aan de afwas.

Het is een oude zenvorm, bewust bezig zijn met dat wat je doet. Ook de afwas. Ik heb dat gedaan in het zenklooster in Wapserveen. Heerlijk is het om in stilte met elkaar heel bewust het kopje in het water te doen, schoon te maken, af te drogen en weg te zetten.

Lachen tijdens de afwas is natuurlijk iets heel anders, maar toch heeft het voor mij dezelfde effecten als mindful aan de afwas te gaan. Je ontstresst, je geest wordt helder en je wordt er vrolijker van.

Tijdens een onderzoek van Florida State University bleek dat studenten die mindful afwasten 27% minder zenuwen ervaarden en 25% meer creativiteit terwijl er bij studenten die zo snel mogelijk mogelijk de afwas moesten doen er geen verschil was met daarvoor.

Spaar die energie om te discussiëren dus om samen met volle aandacht de afwas te doen, wie weet wordt je er wel 10o% zen van. Baat het niet dan schaadt het niet, je hebt in ieder geval een schone vaat. Aldus Nina Dillen van Goedgevoel.be.

Ik zou zeggen, spaar die energie om te discussiëren en ga constructief aan de afwas. Met aandacht en met een grote lach. Zo is je bord niet alleen schoon, er verschijnt ook nog een grijns op :-)

 

 

 

Vergeet niet tijdens onze social distance periode toch te lachen met elkaar, virtueel of op (minimaal) anderhalve meter afstand. Deel je leukste dingen in de facebookgroep Het Lachkwartiertje.
Een aanvraag voor een lachworkshop - voor later dit jaar - beantwoorden we graag. Stay healthy. Smile.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *