3 varianten op de huishoudelijke klusjeslach

HuishoudenZoals je misschien wel weet heeft Dr. Madan Kataria in de 40 basisoefeningen de huishoudelijke klusjeslach (nr 35) opgenomen. Deze is ontwikkeld in de lachclubs in India.

Vaak vragen we aan deelnemers of ze huishoudelijke klusjes kunnen bedenken waar ze tegenop zien of die ze niet leuk vinden en dan maken we hier een lach van. Veel voorkomende vervelende huishoudelijke klusjes waar we mee lachen: de afwaslach, de stofzuiglach en de ramenzeemlach.

Wat gebeurt er achter de schermen van deze lach?

Door te lachen terwijl je iets doet wat je niet leuk vindt maak je andere verbindingen aan in je hersenen. Je verlegt het neurocircuit van “oh wat vreselijk” naar “oh, dit is toch wel grappig” naar misschien zelfs “oh wat is dit leuk.”

Wat dacht je van deze 3 varianten hierop?

Je kan lachen om iets wat je niet leuk vindt, je kan natuurlijk ook lachen met iets wat je wel heel leuk vindt. Iedere variant betekent voor sommige mensen dat ze het wel leuk vinden en voor anderen dat ze er niets aan vinden of het zelfs ronduit niet leuk. De hoogste tijd om te bevestigen of te herprogrammeren.

1 Hobbylach

Vissen
lachende vis
Tijdens het vissen moet je heel stil zijn, anders jaag je ze weg. Dé gelegenheid om de bibliotheeklach in een ander jasje te gieten. In stilte de slappe lach krijgen. Je kan ook je mond tuiten en je een ‘blub’ lachen.

Postzegels verzamelen
Pak een pincet, pak daarmee heel voorzichtig een dure postzegel uit je album en zeg: “ooooooohhhh en aaaaaahhhhh”. Heel bedaard natuurlijk, anders waait ie weg.

Koor
Zingen leent zich uitstekend voor lachoefeningen. In het koor heb je de bassen met een diep “HOHOHO”, de tenoren met een wat hoger “Hohoho”, de alten zingen “Hahahaha” en de sopranen gieren daarover heen met “Hihihihi”. Je kan dit in kanon doen.

Oldtimers kijken
Ook hier is het “Oooooh” en “Aaaaah” niet van de lucht. Maar dit is een speciale oldtimerbeurs. Je mag zelfs in de auto’s gaan zitten. Stel je voor dat je achter het stuur zit, je schakelt en je zegt “Brrrrrrrr”.

Tuinieren
Veel mensen werken graag in de tuin. Voor mij geldt dit bijvoorbeeld echt niet. Deze zou ik dus goed kunnen gebruiken. Bij het scheppen, harken, maaien, bezemen, snoeien en planten zijn allerlei vrolijke geluiden te maken. Hoho, haha en hihi.

2 Lachen onderweg

Over het lachen onderweg verscheen vorig jaar een uitgebreide blog. Had je die al gezien?

Bij lachen onderweg kan je van alles verzinnen. En je kan lachen onderweg bij het:

  1. Wachten op de busfietsen
  2. vliegen
  3. steppen
  4. skelteren
  5. wandelen
  6. auto rijden
  7. motor rijden
  8. in de tram zitten
  9. op de bus wachten
  10. rijden in de vrachtwagen

3 Lachen tijdens het werk

Lachen tijdens het werk biedt oneindig veel mogelijkheden. Dit zijn ook mooie thema’s om te gebruiken wanneer de groep zelf een lach laat verzinnen. Vooral de beroepen die we vroeger als kind gekozen zouden hebben zijn populair. Wat dacht je van:

Politie, brandweer, ambulance en ziekenhuis (doktertje spelen).

Een goede oefening om er iets leuks van te maken is lachen op of bij:

Kantoor, administratie, winkel, benzinepomp, bibliotheek, advocaat en begrafenisonderneming.

André van Duin - buiksprekenDynamischer, creatiever en ook leuk zijn:

Journalist (paparazzi), clown, boomchirurg, badmeester, buikspreker, dj, filmmaker, profvoetballer, kung fu, treinconducteur, gospelzanger, handlezer, lakei, paardentandarts, spion, weddingplanner en doventolk.

Hier zijn er nog veel aan toe te voegen? Welke kun jij bedenken?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *