Is lachen zo spannend?

Lachen kan heel spannend zijn. Wanneer ik ergens een lachworkshop kom geven komt het vaker voor dat iemand naar me toe komt en aangeeft het heel spannend te vinden.

Zelfs een beetje eng. Sommige mensen schamen zich zelfs voor hun lach. Herken jij dat ook?

Hoe komt het dat we lachen met anderen zo spannend kunnen vinden? Of dat we er ons voor schamen?

Sociaal veld

Iedereen heeft een sociaal veld om zich heen. De onzichtbare grenzen houden vreemde dingen buiten en laten dingen doe die je wel wil. Je hersenen zijn getraind om te zoeken naar iets vreemds, dit is de overlevingsstand van je brein. Hoe vreemder het is, hoe meer het alert zal zijn. Hoe alerter je bent, hoe minder ontspannen.

Ik kreeg de vraag van een lezer/kijker hoe het komt dat mensen zich schamen voor hun lach? Naast de ‘opvoedingsfoutjes’ is het vergelijkbaar met dat we we eng vinden. Te hard lachen dringt binnen, dwars door onze onzichtbare grens heen. Door onze sociale conditionering zijn we hier gevoelig voor en houden we daar rekening mee. We willen tenslotte nooit afgewezen worden, dat is het ergste dat er kan gebeuren.

Vriendjes lachen gemakkelijker samen

Voor mij is het dus tijdens de workshop altijd een uitdaging om deze weerstanden te overwinnen. Gelukkig heb ik in de loop van de tijd mijn oplossingen daarvoor gevonden. Een daarvan is: als je samen lacht dan wordt je vriendjes, maar als je vriendjes bent dan lach je gemakkelijker. We starten dus bij het vriendjes worden. ‘Gewoon’ praten met elkaar waarbij de lach als vanzelf ontstaat.

Een lach die gewoon ontstaat is niet bedreigend omdat deze juist in het contact ontstaat. Dan is er een soort overeenstemming tussen beide personen en dan is het ok. Wanneer we dit hebben gehad dan kunnen we heel eenvoudig de ‘gekke’ lachoefeningen gaan doen. De drempel is er niet of nauwelijks meer.

Verder is de lach een oermechanisme, net als huilen, vechten en vluchten. Onze spiegelneuronen zorgen ervoor dat we spiegelen wat er bij die ander gebeurt. Mijn advies: lach zoveel mogelijk, zo hard mogelijk waar en wanneer je kan. Want als jij dwars door het pantser van anderen doordringt dan geef jij ze een kans om ook te lachen.

Dit bericht is geplaatst in Gezondheid & wetenschap, Werk, leven en spelen. Bookmark de permalink.

3 reacties op Is lachen zo spannend?

 1. Desiree schreef:

  Heerlijk, Saskia! Helemaal eens. Sinds ik de opleiding bij jou en Luc heb gedaan durf ik ook voluit te lachen, nu hoor ik nogal eens dat ik een heerlijke, aanstekelijke, bulderende lach heb. en daar moet ik dan weer om grijnzen, HAHA.

  • Saskia van Velzen schreef:

   Hoi Desiree,

   Heerlijk te horen dat je na de opleiding voluit kan lachen. Want daar gaat het tenslotte om.

   Op jouw heerlijke, aanstekelijke en bulderende lach en een fantastisch 2018 :-)

 2. Adriana schreef:

  Het klopt dat veel mensen zacht of met de hand voor de mond lachen. Sommigen kijken verstoord als je hard lacht. Het is belangrijk om de lach te verspreiden. Ik had nog niet bedacht dat je daarmee door iemands pantser heen gaat. Lang leve de echte lach! Draai de volume knop maar op hoog!

Reacties zijn gesloten.