Kunnen we calorieën verbranden met lachen?

Calorieën verbranden door eenvoudigweg te lachen? Kan dat wel?

Lachen is positief, dat hebben we wel eens gehoord. Ik ben heel blij dat er meer en meer onderzoek naar gedaan wordt.

lachen en calorieën

Omdat de meeste studies humor gebruikten om de lach op te wekken zijn die studies echter  eenzijdig. Gelukkig wordt er inmiddels ook onderzoek gedaan naar lachen zonder reden, de “fake it until you make it lach”.

Een tijdje geleden werden de resultaten van een onderzoek van de universiteit van Exeter (Cornwall, Groot Britannië) gepubliceerd. Gelukkig is het samengevat in dit leuke filmpje.

Het onderzoek richtte zich op het verschil tussen 10 minuten fietsen en 100 keer lachen, gemeten in verbrandde calorieën. Kun je raden wat de uitkomst is?

 

 

Wat vind je ervan? Denk je dat het klopt? Er zijn verschillende onderzoeksresultaten bekend.

Maciej Buchowski (onderzoeker Vanderbilt Universiteit) ontdekte dat een mens met 10-15 minuten lachen ongeveer 50 kilocalorieën verbrandt. Dit is vergelijkbaar met het aantal calorieën in een stukje chocola.

William Fry (psychiater en onderzoeker Standford Universiteit) zegt dat zijn hartslag na 1 minuut lachen net zo hoog als als pas na 10 minuten roeien op de roeimachine in de sportschool.

Dr. Madan Kataria (grondlegger van de lachyoga) zegt in een van zijn artikelen over het verliezen van calorieën bij het lachen o.a. het volgende:

Lachyoga en gewichtsverlies of verbranden van calorieën 

Veel mensen komen elke dag naar de lachclubs, speciaal in India waar lachclubs ook dagelijks hun routine doen. Er zijn mensen die over een periode gewicht zijn verloren na het deelnemen aan de lachclubs. Dit kan veroorzaakt worden door andere factoren (dan de lach zelf) zoals deelnemen aan andere oefeningen zoals wandelen en yoga.

Een andere factor die onze eetgewoonten beïnvloed zijn onze gedachten, of onze staat van zijn. Onder stress of in een depressieve staat zijn mensen geneigd meer te eten om het tekort aan iets in hun leven te compenseren. Een positieve mentale staat heeft invloed op onze gewoonten en onze gedachten waardoor het gemakkelijker wordt om trek en eetpatronen te controleren.”

 

Het onderzoek van Maciej Buchowski wordt vaak aangehaald. Ook verschillen de getallen daar inmiddels, maar het komt overeen met wat ik hierboven vermeld heb.

Je kan natuurlijk niet zomaar zeggen dat je van lachen afvalt of dat je calorieën verbrandt. Maar wat is er nu leuker dan lachen en je goed voelen, je plezierig voelen, je trek in gezond eten verbeteren en snoeplust verminderen?

Wat vind je van dit filmpje? Schrijf jouw opmerkingen hieronder in het commentaarveld. Dank je wel.

Vergeet niet tijdens onze social distance periode toch te lachen met elkaar, virtueel of op (minimaal) anderhalve meter afstand. Deel je leukste dingen in de facebookgroep Het Lachkwartiertje.
Een aanvraag voor een lachworkshop - voor later dit jaar - beantwoorden we graag. Stay healthy. Smile.

Doe mee met de conversatie

3 reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Soms moet ik wel eens lachen als ik fiets, het enige waar ik vanaf gevallen ben (zonder lachen) is de fiets (AUW!!!!!). Maar da’s in Nederland, niet in Engeland.

    1. Hahahaha Novadomus. En au, van een fiets vallen is niet niks. En we blijven lachen ;-)

  2. Lijkt me een logische gevolgtrekking; hoeveel mensen gaan niet eten/snoepen als ze zich verdrietig of gestressd voelen?
    Als je je lekkerder voelt, sta je sterker om je te verzetten tegen die gevoelens van troost-eten of snoepen.

    Geen nieuws voor mij in dit filmpje!