Wordt je echt gelukkiger van lachen?

Tja, weet jij het? Ik zocht het op.

Lachen is gezond. Dat zeggen we niet alleen, maar het is ook waar. En lachen maakt gelukkig. Dat blijkt ook te kloppen. 

lachen met een pen in je mond

Er wordt in grote aantallen onderzoek gedaan naar de lach. Met humor of een neplach laten ze mensen lachen om te kijken wat dat voor effect heeft.

En of het effect heeft.

In een onderzoek in de jaren ’80 werden drie groepen gemaakt. Mensen in de eerste groep hielden een pen horizontaal tussen hun tanden vast om de mimiek van een lach op te wekken. De tweede groep hield de pen verticaal vast, waardoor zij ook vanzelf gingen fronsen en de laatste groep hield de pen in de handen. Alle drie de groepen kregen cartoons te zien.

Wat denk je? De groep met de horizontale pen gaf een veel hogere “grappig” waardering aan de cartoons dan de andere groepen.

Gezichtsspieren in een bepaalde stand vertellen je hersenen hoe het met je gesteld is. Dus als je een glimlach opzet, al is het geforceerd met een pen tussen je tanden, dan denken je hersenen “oh, ik moet vast blij zijn om iets.”

Ook reuze handig als je bij andere mensen in de buurt bent. Wanneer jij lacht dan lachen ze bijna automatisch terug. Dat heeft met spiegelneuronen te maken. En wanneer mensen naar jou lachen, dan wordt jij blij.

Wanneer je een ingestudeerde lach doet dan zijn alleen de spieren van jukbeenderen actief. Al heel goed voor je lijf en je hersenen vinden dat al prachtig. Maar de echte lach laat ook hele kleine spiertjes bij de ogen – de orbicularis oculi – buigen.

Oefen eens met lachen en probeer dan een echte lach te maken door tegelijk aan iets grappigs te denken. Bijvoorbeeld dat je aan het oefenen bent met lachen. Het maakt je ook fotogenieker :-)

echt lachen

 

En heb je al geprobeerd te lachen met een pen in je mond?

Dit bericht is geplaatst in Gezondheid & wetenschap met de tags , , , . Bookmark de permalink.

6 reacties op Wordt je echt gelukkiger van lachen?

 1. Ellen schreef:

  Hoi Saskia,
  Wat een leuk stukje. Ik wist het al maar nu ik het weer lees realiseer ik me hoe simpel het eigenlijk is om jezelf vrolijk te doen voelen. Kan uitstekend op je werk! Ik sprak gisteren iemand en die vertelde dat haar moeder altijd zei : ” Doe je lachbeuge maar in, dan voel je je beter”. Is er niet een uitvinder die een leuke ” lachpen” kan maken met een smiley aan iedere kant , dan wordt het nog vrolijker!

  • Saskia van Velzen schreef:

   Gaaf idee, de lachpen. Gaan we mee aan de slag :-)

   • Lucas schreef:

    En dan blijkt het toch niet te kloppen. Spijtig

    • Saskia van Velzen schreef:

     Wat bedoel je daarmee Lucas?

     • Daisy schreef:

      Ik denk dat Lucas het heeft over het nieuwsbericht laatst. Het schijnt dat ze het onderzoek waar in dit artikel over gesproken wordt nu toch in twijfel trekken… Was in het rtl nieuws geloof ik.

     • Saskia van Velzen schreef:

      Aha. Dat heb ik gemist helaas. Dank je wel Daisy voor je antwoord.

      Zo gaat dat met onderzoeken. Het ene jaar onderzoeken ze de positieve uitkomst en het andere jaar een andere uitkomst. Ik verbaas me daar ook altijd over als het bijvoorbeeld over koffie gaat.

      Persoonlijk denk ik dat het afhangt van het gezichtspunt van de onderzoeker. Wat wordt gemeten, welke waarden worden met elkaar verbonden en tegen elkaar afgezet. Ik hou van positief nieuws. Daarvan alleen al wordt ik vrolijker :-)

Reacties zijn gesloten.