Schoonheid

Spiegeltje

Bij de zin “Altijd blijven lachen” (van Bassie) moet ik op de een of andere wonderlijke wijze altijd denken aan de zin “Ha, ik lach bij het zien van mijn schoonheid in dees’ spiegel” van Bianca Castafiore in Kuifje (21e uitgave: Kuifje en de juwelen van Bianca Castafiore).

Jankende hond

Waarom ogen lachende mensen, nagenoeg zonder uitzondering, mooi? Eigenlijk is het helemaal niet mooi. Je gezicht trekt de meest wanstaltige grimassen en het geluid van iemand die in een deuk ligt lijkt op het geluid van een jankende hond of dat van een walvis. Je gezicht loopt rood aan, je begint te zweten en met een beetje pech stromen de tranen over je wangen. Waarom vinden we zoiets mooi?

Omdat ons lichaam spiegelneuronen bevat. Daarom. Ons fysieke systeem is op de een of andere manier altijd bezig met kopiëren wat het om zich heen waarneemt. De neuronen spelen een rol bij het begrijpen en interpreteren van de acties van anderen en het leren van nieuwe vaardigheden door imitatie (Wikipedia).

Spiegel

Wanneer we lachen komt ons lichaam echt in beweging. En wanneer we tien minuten goed lachen, wat bij een flinke lachbui al snel gebeurt, dan gebeurt er pas echt veel. We maken endorfinen aan, wat men ook wel het ‘gelukshormoon’ noemt. Dit is pijnstillend en voelt heel lekker. Daarnaast neemt je lijf veel meer zuurstof op en adem je allerlei overgebleven afvalstoffen uit. Het is ook een flinke inspanning waar de ontspanning achteraan komt.

Als we zien dat anderen lachen dan komt er automatisch een reactie van het lichaam. Meestal krijg je echt zelf een glimlach op het gezicht, je spiegelt fantastisch wat je ziet, maar je lichaam heeft ook een herinnering aan eerdere momenten waarbij je zelf zo moest lachen. Kun je je dat nog herinneren? Samen met je beste vriend of vriendin lachen om helemaal niets. Je hoefde elkaar maar aan te kijken en hup, daar lach je weer slap van het lachen. Dat slap liggen van de is overigens gewoon de ontspanning die direct optreedt, en je lichaam die je middenrif een handje helpt bij het uitblazen van nog meer afvalstoffen.

Ha, ik lach

Lachen maakt dat we het leven luchtiger kunnen nemen, gemakkelijker problemen het hoofd kunnen bieden en het ontspant.

Echte schoonheid zit van binnen. Als je je lekker voelt, ontspannen en alsof je de hele wereld aankan dan voel je je mooi. Je staat volledig in contact met jezelf en de rest van de wereld. Je straalt uit dat je lekker in je vel zit en je mooi voelt. En omdat wij dat dankzij onze spiegelneuronen herkennen vinden wij jou ook mooi. En tegelijk onszelf. Hoe mooi is dat?

Ik heb nog niet kunnen opsporen waarom een paar van mijn hersencellen de combinatie heeft gemaakt tussen de twee zinnen waar dit stukje mee begon. Iets met spiegelen, kopiëren of aan elkaar knopen zeker. In ieder geval, als je weer eens voor de spiegel staat, denk dan: “Ha, ik lach bij het zien van de schoonheid in dees’ spiegel”.

Je bent een prachtig mens.

Dit bericht is geplaatst in Gezondheid & wetenschap, Werk, leven en spelen met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.

2 reacties op Schoonheid

 1. Wat een heerlijk stuk met verhelderende inzichten. Dank je wel, Saskia.
  Ik denk dat men inderdaad DAT (jouw uitleg) bedoelt als iemand zegt dat ware schoonheid van binnenuit komt.
  Ik ben geen lach-ster. Nog niet. Tuurlijk lach ik wel, geen zorgen, maar dat kan echt meer.
  Ook heb ik alle ingredienten in huis om wel die lach-ster te zijn. Vooral in de vorm van diepe glimlachen.
  De oude modder is bijna weg. Want zoals je zegt, lachen is heel fijn en mooi en dat geef je dus per direct aan iedere ander in je omgeving.
  Gedeelde lach is een dubbele lach. Nogmaals, wat heerlijk!

  Warme groet.
  Ik ga proberen heel vaak aan dit stukje terug te denken.

  • Saskia van Velzen schreef:

   Hallo Josephine,

   Dank je voor je reactie. Wat mooi dat je zegt: “lachen is heel fijn en mooi en dat geef je dus direct aan ieder ander in je omgeving”. Ik lach naar jou, jij spiegelt mij en lacht naar je buurman of buurvrouw. Je buurvrouw lacht op skype tegen haar kleinkind in Amerika die spiegelt en de lach doorgeeft aan haar lerares. Zo kan de lach de hele wereld over gaan!

   Tot lachs! Saskia

Reacties zijn gesloten.