3 stappen naar een vrolijker leven

De meeste mensen zijn geneigd om zich te laten leiden door de Het weeromstandigheden. Het weer, de kinderen, de ouders, de hond, het werk, de auto, de fiets, de motor, de verwarmingsmonteur, de televisie en noem maar op krijgen de zwarte piet toegeschoven als het gaat om ons humeur.

Jij bent niet zoals de meeste mensen, anders las je dit stukje niet. Jij wil je namelijk niet laten leiden door het weer en de rest, maar je hebt zin om vrolijk te zijn én te blijven.

De kunst is te lachen.

Het is niet zo dat je positieve omstandigheden nodig hebt om te lachen. Deze zijn natuurlijk aangenaam, maar de kans is groot dat je een ander perspectief hebt over wat positief is (waar de een alleen nat wordt van de regen krijgt de ander een mooie tuin) of dat je niet in de gaten hebt dat er een positieve omstandigheid is (je keek naar rechts terwijl links van je die prachtige regenboog te zien was).

Wachten tot je lacht als jouw reactie op je positieve gevoel klinkt als wachten tot je een ons weegt. Het komt misschien wel, maar laat zich niet opwachten. De kunst is dus om te lachen zonder te wachten, zonder een positief gevoel te WILLEN hebben.

De grap is dat als je lacht, zonder verwachting en zonder reden, je vanzelf  lekker en vrolijker gaat voelen. Ook als je net doet alsof! Het is wetenschappelijk aangetoond dat je lichaam het verschil niet ervaart tussen ‘echt’ en ‘nep’ lachen.

De handen in het haar

Waar wachten we nog op? Haal je handen uit je haar en vrolijk op!

STAP 1 – Bewust worden

Alles in het leven wat je wil veranderen begint met bewustwording. Daardoor kun je zien wat er gebeurde in je leven, wat je reacties daarop waren en wat je zou willen veranderen. Als je geen idee hebt wat er gebeurt wordt het lastig om het anders te doen.

Hoe doe jij dat? Wacht je op een leuk moment? Laat je je vermaken via de TV? Laat jij je beïnvloeden door regen, het werk en donkere dagen?  En hoe laat jij je beïnvloeden?

STAP 2 – Intentie

Kies voor een andere reactie. Je hoeft nog niet te weten hoe je dat bereikt, maar je hoeft alleen te besluiten dat je het anders wil doen. Je intentie is namelijk bepalend voor je acties daarna. Dit betekent dat je je houding ten opzichte van je kinderen, de auto en de verwarmingsmonteur in ogenschouw neemt en bepaalt.

Hoe wil jij je gedragen ten opzichte van hen? Waar wordt jij en worden zij vrolijker van? Hoe wil jij je voelen als je hiermee te maken hebt? Spreek ’s morgens uit wat je anders, prettiger wil doen met betrekking tot jouw reactie op het weer, de kinderen en de hond. Je intentie is het uitspreken van een nieuwe keuze.

STAP 3 – Lach

Het zou mooi zijn als je 10 minuten per dag zou kunnen lachen. Of het nu echt of nep is maakt niet uit. Ik begrijp dat je niet meteen weet hoe dit moet.  In het volgende stukje een volgorde die helpt plus nog enkele tips.

 • Wordt wakker en rek je eens helemaal uit. Ben je al wakker? Rek je dan ook eens helemaal uit. Dit is altijd goed om tussendoor te doen.
 • Denk aan je intentie (Bijvoorbeeld “goedemorgen weer” zeggen, ook als het met bakken naar beneden komt)
 • Trek je mondhoeken iets op. Iets verder.
 • Voel hoe je ogen vanzelf een lichte beweging maken.
 • Trek je mondhoeken verder op tot een ‘gewone’ glimlach.
 • Zeg zachtjes “ha ha” en laat dan je mondhoeken weer zakken in de ‘ruststand’.
 • Trek nogmaals je mondhoeken op, tot voorbij de gewone glimlach.
 • Laat je tanden zien. Grijns uitgebreid.
 • Zegt iets harder “ha ha ha”.
 • Laat dan je mondhoeken waar zakken in de ‘ruststand’.
 • Trek je mondhoeken zover op dat je onmiddellijk de wereld uitgebreid tegemoet grijnst.
 • Zeg luid en duidelijk “HA HA HA”. Dit mag langer duren.
 • Laat dan je mondhoeken weer terugglijden in de ruststand.
 • Voel hoe je ogen zich mee spannen en ontspannen met deze beweging.
 • Trek je mondhoeken op en laat een brede lach zien.
 • Zeg luid en duidelijk “HA HA HA” “HO HO HO” “HI HI HI” en speel met deze geluiden. Zeg “HA HO HI” of HO HO HA HI HA”.
 • Ontspan. Relax. Niets moet. Eventjes….Lachend gezicht

 

Je hoeft niet echt te lachen bij deze oefening. Het mag hartstikke nep zijn. Je lichaam weet namelijk niet het verschil tussen echt en nep lachen en begin gewoon de juiste energie op te wekken, zuurstof op te nemen, afvalstoffen eruit te werken en endorfinen, het ‘gelukshormoon’, aan te maken. Je gaat je vanzelf vrolijker voelen.

Vaak ontstaat de humor als we aan het lachen zijn. Dus ook bij deze oefeningen kan het zijn dat je ineens in een schaterlach schiet omdat je je realiseert dat het wel heel vreemd is wat je aan het doen bent, of omdat je je voorstelt dat je dit op straat doet en ineens je baas tegen het lijf loopt.

De humor die opgewekt wordt door de lach is zachter en vriendelijker van aard dan de humor die we gewend zijn en die bedoeld is om een lach op te wekken. Dit is tijdens een workshop altijd mooi om te zien.

TIPS

 1. Probeer bovenstaande oefening dagelijkse toe te passen, al is het maar een keer kort en heel zachtjes in plaats van de 4 stappen die beschreven zijn. Alle beetjes helpen.
 2. Zoek zoveel mogelijk positieve mensen op, mensen met wie je kan lachen of waar je een vrolijk gevoel bij krijgt. Zij laden je op en geven je de energie om het leven luchtiger te nemen. Samen lachen is altijd gemakkelijker dan alleen.
 3. Doe een cursus of workshop en leer uitgebreid lachen zonder reden. Je krijgt de tools in handen om altijd te lachen. Daarnaast ben je altijd van harte welkom in Het Lachcafé in Wageningen dat maandelijks haar deuren opent voor een ieder die samen met anderen de lach wil blijven oefenen.
 4. Lees vrolijke boeken en vermijd teveel nieuws en actualiteiten. Gelukkig is ellende nog steeds nieuws en niet ‘normaal’ maar ellende is zo vaak in het nieuws dat we denken dat dit normaal is. We kunnen de wereld niet veranderen. Niet meteen en zeker niet overal. Begin met lachen en jouw wereld een klein beetje beter te maken. De visie van Dr. Madan Kataria, grondlegger van de Lachyoga, is groots: “wereldvrede door de lach”.
 5. Is het lastig om zomaar te gaan lachen? Doe dan de gratis 12-delige online lachcursus. Ik help je met diverse oefeningen om de lach in je leven toe te laten. Meer informatie >>

Op een vrolijk leven. Cheers!

Heb jij nog tips voor een vrolijker leven? Deel ze hier met anderen. Zo maken we de wereld nog prettiger.

 

Dit bericht is geplaatst in Lijstjes & tips, Werk, leven en spelen met de tags , , , , , , , . Bookmark de permalink.