11 Antidepressie tips, breng de glimlach terug op je gezicht


LWantidepressieKorte dagen en donkere lange nachten breken weer aan. De blaadjes vallen van de bomen, het weer is guur en onbestendig. Net zoals het weer omgeslagen is, zo kan de stemming van mensen hierdoor ook omslaan.

Heb jij ook last van het gebrek aan licht? Wordt je langzamer en versuf je in deze donkere dagen? En loop je ook minder vrolijk lachend over straat? Somberheid en depressie staan om een hoekje op je te wachten.

Depressie is een van de duurste ziekten in Nederland. In 2011 werd er 1,6 miljard euro uitgegeven aan de behandeling van depressie. Wat ik bijzonder vindt is dat er maar 83,5 miljoen euro werd uitgegeven aan preventie. En dat is voor alle psychische stoornissen, waar depressie nog geen 10% deel van uitmaakt.

Maar misschien is dat ook wel genoeg, drie-entachtigeneenhalfmiljoen euro is heel veel geld, tenminste, ik heb het nog nooit bij elkaar gezien, en veel kun je zelf en zonder kosten doen om depressie te voorkomen. Hoe breng je de glimlach terug op je gezicht?

 

In dit artikel 11 tips om de glimlach terug te brengen. Het snelst gaat dit als je 1A ook uitvoert :-)

1A Mondhoeken

Lees dit met een glimlach op je gezicht. Lukt dit niet houdt dan een pen overdwars tussen je lippen vast zodat je mondhoeken opgetild worden. Voel aan het einde van dit artikel eens na hoe je je voelt. Je lichaam gaat namelijk vanzelf al endorfine aanmaken, omdat jouw mondhoeken dat vertellen :-)

1 Valkuilen

Begin met het herkennen van je valkuilen. Wanneer blijf je binnen, gordijnen dicht, dekens over je hoofd? Wanneer blijf je zappen (en niet dat ene avondje, maar al die avonden achter elkaar)? Wanneer heb je helemaal geen zin meer in je vrienden en kruip je liever alleen nog maar op de bank met een dekentje? Wanneer grijp je meer dan anders naar vergif in de vorm van drank, snoep of sigaretten?
Als je terugdenkt aan de afgelopen maand en iets van het voorgaande is meer dan een paar keer gebeurd, dan kan het zijn dat je in een somberheid of depressie aan het glijden bent. Meten is weten.

2 Dag- en nachtritme

Zorg voor een fatsoenlijk dag- en nachtritme. Hoef je er niet uit om te werken, sta dan toch ’s morgens op een fatsoenlijk tijdstip op. Hoef je er wel uit om te werken, zorg dan dat je tijdig gaat slapen zodat je voldoende slaap krijgt. Slaap zorgt ervoor dat je lichaam weer in balans komt. Daarom wil je ook slapen als je ziek bent, je lichaam helpt je dan zelf om de balans weer te hervinden. Ga niet te vroeg slapen, te lang slapen is ook niet goed. Dat versuft juist weer. Tussen de 6 en 10 uur slaap is meestal voldoende.

3 Licht

In de winter hebben we meer licht nodig dan voorradig is. Zeker wanneer we zo binnenshuis leven als we hier doen. In landen als Noorwegen en Zweden is het heel normaal dat er lichttherapie wordt aangeboden in openbare gelegenheden. Het concern Bagels and Beans geeft nu ook in Nederland hun klanten een kwartiertje extra licht bij een kopje koffie. De lichttherapie stopt de slaaphormonen die actief worden zodra het donkerder wordt. Heb je geen lichttherapie bij de hand dan kun je ook eenvoudig tussen de middag een half uurtje buiten lopen en zorg dat je ogen het daglicht zien.

4 Andere mensen

Zoek andere mensen op. Een mens is niet gemaakt om altijd alleen te zijn, op die ene kluizenaar na. We leven op in gezelschap waar we wat aan hebben. Zoek daarom ook de juiste mensen op. Mensen die je prettig benaderen, die je oprecht vragen hoe het met je gaat en die positief in het leven staan. Zoek geen mensen die zelf heel negatief zijn, daar heb je niets aan.

5 Werk

Werken is goed voor een mens. Het geeft voldoening, ritme, zekerheid, veiligheid, samenzijn, contact, inhoud, ontwikkeling, diepgang en je voelt je goed als je een bijdrage levert. Heb je geen vast werk, doe dan vrijwilligerswerk. Daar is tegenwoordig genoeg in te vinden nu de bezuinigingen flink toeslaan.

6 Afspraken

Net zoals je je aan afspraken moet houden wanneer je werkt, zo is het ook handig om je aan afspraken met jezelf te houden. Spreek je met jezelf af dat je tenminste drie keer per week tussen de middag een half uur gaat wandelen, plan dan drie vaste dagen in, vertel iemand dat je dit doet zodat die je ernaar kan vragen en doe het. Punt. Als jij je aan je eigen afspraken houdt dan wordt je een betrouwbaar mens. Dat is niet alleen voor jezelf fijn, maar ook voor je omgeving.

7 Bewegen

Beweging, je lichaam voelen en in actie laten komen helpt enorm. Het haalt je uit je gedachten. Dat is overigens de enige plek waar somberheid en depressie ontstaat. Stel je voor dat je je gedachten niet kon denken, dan is er geen reden tot sombere gedachten want die zijn er niet. Beweging helpt je om je gedachten uit te schakelen. Je kan dit ook bewust doen.

Denk een negatieve gedachte (vast niet zo moeilijk als je voor donkere dagen in de wieg gelegd bent), zet dan je rechtervoet voor je linkervoet en vervolgens je linkervoet voor je rechtervoet. Beetje vreemd, maar dat is ok. Denk nu het tegenovergestelde (in een positieve variant). Ze dan je linkervoet naar achteren, achter je rechtervoet en vervolgens je rechtervoet achter je linkervoet. Blijf die positieve gedachte denken. Klap dan twee maal in je handen en zeg: Zo is het.

Door je linker- en rechterhersenhelft met elkaar in verbinding te brengen ontstaan andere circuits. Dit is wat wandelen ook doet. Continu ben je met je evenwicht en linker- en rechterhersenhelft bezig. Het helpt.

8 Endorfine

Zorg dat je endorfine aan gaat maken. Endorfine is het ‘gelukshormoon’. Het zorgt voor ontspanning, de stress neemt af en het verdooft op een natuurlijke manier pijnlijke gevoelens. Je voelt je blijer en vrijer. Endorfine kun je op veel manieren aanmaken, maar de twee meestvoorkomende en bekende zijn: sporten en lachen.

Sporten, hardlopen bijvoorbeeld, helpt je bij het verbinden van je linker- en rechterhersenhelft, brengt meer zuurstof in je bloed en het zorgt voor de aanmaak van endorfine.

Lachen, voluit lachen zoals we doen in de lachclub, doet ongeveer hetzelfde. Je verbindt je hersenhelften, je neemt meer zuurstof op en je maakt endorfine aan. Daarnaast doe je dat ook nog eens niet alleen, maar je verbindt je met andere mensen. Iets wat een depressief persoon juist liever niet doet.

Leer lachen. Download de eerste 3 hoofdstukken van de LOL van het Lachen gratis >>

9 Eet gezond

gezond_etenGezond eten helpt ook. Vermijd gifstoffen als suiker en koffie. Eet veel fruit, groente en voeding met water zoals komkommers. Water is de transporteur van zuurstof in je lijf. Zuurstof is een belangrijk element in heling en genezing en algehele gezondheid, volgens een onderzoek van Dr. William Fry aan de Stanford University.

10 Lichtpuntjes

Zie lichtpuntjes in je leven. Al is het nog zo klein. Ieder lichtpuntje is er een. Kun je er geen bedenken dan is het een goede oefening om ’s avonds in bed de dag terug te denken en te bedenken wat er goed ging. Al is het dat je op tijd opgestaan bent en je tanden hebt gepoetst. Of waar je dankbaar voor bent, bijvoorbeeld een leuk gesprekje bij de bakker. Het zijn de kleine dingen die ’t ‘m doen.

11 Wensen

Heb je wensen? Schrijf deze dan eens op. En maak een lijst die zo lang mogelijk is. Wens ongebreideld, zonder belemmering (ze zijn er toch nog niet, dus ooh what the heck). Wensen zorgen ervoor dat je een oog op de toekomst houdt. Dat je hoop kan blijven voelen. Wist je dat Goethe ooit gezegd heeft: “Wensen zijn voorgevoelens van hetgeen je in staat bent daadwerkelijk te bereiken.” Dus weet dat als je iets kan wensen je ook kan geloven dat het ooit uit zal komen. Natuurlijk weet je nu nog niet hoe, maar vroeger wist je ook niet hoe je moest fietsen. Je zag het alleen andere mensen doen en met wat hulp een aanmoediging is je dat ook gelukt, toch?

Kijk maar eens op www.mijnwish.nl voor inspiratie. Hier maak ik mijn wensen waar met behulp van het systeem W.I.S.H. Misschien is het ook wel iets voor jou.

Misschien heb je jouw tip gemist. Wat doe jij om een winterdepressie te voorkomen? Deel jouw tip in het commentaarveld hieronder.

 

Dit bericht is geplaatst in Gezondheid & wetenschap, Lijstjes & tips met de tags , , , . Bookmark de permalink.

5 reacties op 11 Antidepressie tips, breng de glimlach terug op je gezicht

 1. Micha schreef:

  Iemand vroeg aan een inmiddels op leeftijd zijnde John Cleese of hij een goede levens tip had.
  John Cleese zei: “Just don’t take life to serious”
  Ik denk dat hij een punt heeft.

  • Saskia van Velzen schreef:

   Ik denk zeker dat hij een punt heeft Micha. Dank je voor het delen.

 2. visjebijtniet schreef:

  Ik ben lang geleden opgehouden met lachen en dromen, dromen mogen nooit uit komen, lachen wordt bestraft met de dood.

Reacties zijn gesloten.