9 tips voor teambuilding in de wandelgangen

Teambuilding is een modern sprookje. Er moet tegenwoordig aan ieder team gebouwd, de interactie tussen collega’s moet gestuurd en de bedrijfscultuur moet gecultiveerd worden.Koffie-wandelgang

Van hogerhand wordt bedacht dat men gaat roeien, kanoën of zeilen, ondergedompeld wordt in de wereld van bunjeejumpen, survival of abseilen, of op een stepje, oude eend of moped de omgeving verkent. Door met z’n allen af te zien worden banden gesmeed. Ammehoela.

Een goed team werkt samen op kantoor, in de winkel of op de werkvloer. Daar komen de mensen elkaar tegen, daar staat de waterfles en de koffieautomaat. Wandelgangenpraat.

En dat laatste is waar het om gaat. De beruchte wandelgangen. Hier is het waar mensen worden bejubeld en beschimpt.

Tip 1 – POSITIEF RODDELEN

Neem je voor om alleen nog maar positieve dingen over mensen te zeggen. Bij voorkeur achter hun rug om tegen anderen. Lukt dit niet, begin dan overnieuw. Iedere keer weer.

Tip 2 – LACH TEGEN IEDEREEN

Lach tegen je collega’s en teamleden. Doordat onze spiegelneuronen ervoor zorgen dat we haast niet anders kunnen dan teruglachen breng je een positieve stemming in.

Tip 3 – LIJSTJE

Maak een lijstje met tenminste 10 dingen die je leuk vind aan jezelf. Kijk dan of je die herkent in je collega of teamgenoot.

Tip 4 – ZEG HET

Spreek uit tegen je teamgenoot waarom je hem of haar waardeert. Als iemand zich prettiger voelt komt dat de hele sfeer ten goede.

Tip 5 – FLEUR OP

Fleur je werkomgeving op. Breng kleur aan, zet foto’s en plaatjes neer van dingen waar je vrolijk van wordt, hang een leuke spreuk op, zet bloemen neer. Wij hebben dit gedaan en de sfeer is al een stuk beter. De andere collega’s weten ons meer en meer te vinden.

Tip 6 – AFSPRAKEN

Houd je aan je afspraken. Wanneer jij betrouwbaar bent dan komen de mensen graag naar je toe. Je kan dan ook gemakkelijker iets aan iemand anders vragen.

Tip 7 – LACH VEEL

Ik solliciteerde ooit bij een bedrijf. Bij de rondleiding hoorde ik in een kantoor waar de deur van op een kiertje stond, een vrolijk lachen. Dit vond ik leuk en dat zei ik ook. De manager die me rondleidde antwoordde, werkelijk waar, dat dit normaal gesproken niet zo de bedoeling was. Uiteraard ging ik hier niet werken.

Tip 8 – VRAAG HOE HET GAAT

Ook al is het niet je ding, vraag toch eens aan een collega hoe het met hem of haar gaat. Of hij een leuke vakantie gehad heeft, of het goed gaat met haar kinderen. Stel alleen vragen. Mensen vinden het heerlijk om te praten.

Tip 9 – NEEM IETS LEKKERS MEE

Deel af en toe eens iets uit. Een zakje drop, een chocolaatje. Niet te veel, je hoeft ze niet om te kopen. Maar af en toe is wel heel leuk, mensen waarderen een kleine attentie. Houdt daarbij rekening met de collega die om welke reden dan ook niet snoept. Je hebt gelijk een reden voor een kort praatje.

De lachworkshop wordt vaak ingezet als activiteit voor teambuilding. Uitermate geschikt natuurlijk. Maar er is nog veel meer mogelijk. Heb je zelf een superleuke toptip voor teambuilding? Laat het ons weten.

Dit bericht is geplaatst in Lijstjes & tips, Werk, leven en spelen met de tags , , , , . Bookmark de permalink.