Worden we blij van iets nieuws? 5 redenen om iets nieuws te ervaren

Zometeen ga ik met vriendlief naar de winkel, een nieuwe laptop kopen. Het bedenken en uitzoeken geeft al veel voorpret en de belofte van straks lekker en snel en vooral overal kunnen werken maakt nu al blij.

Wij mensen worden blij en vrolijk van nieuwe dingen. Met name nieuwe ervaringen laten ons voelen dat we leven. Onze hersenen worden geactiveerd door veranderingen. Altijd hetzelfde gaat snel vervelen, ons brein gaat dan andere wegen zoeken om inspiratie op te doen. Maar dit kan zich dan ook negatief uiten. Want als er geen positieve impuls is, nou, dan maar negatief.

Onze geest, ons welzijn, wordt blij van veranderingen. We willen groeien, leren en nieuwe dingen ontdekken. Stilstand is achteruitgang. Vernieuwing is vooruitgang.

5 Redenen om iets nieuws te ervaren

Volgens Amber Rose Monaco van de HuffPost zijn er 5 redenen om iets nieuws te ervaren.

1 Uit je comfortzone

Je stapt een stapje buiten je comfortzone en direct worden al je aannames, waarden en ideeën over de wereld getest. Nieuwe kennis wordt opgedaan aan de hand van oude kennis. Als je iets nieuws ervaart moeten je hersens flink aan de slag om je ervaringen te plakken op plaatjes en ideeën die je al kent. Er worden nieuwe verbindingen gelegd en je geest wordt er sterker door.

2 Je ervaart meer

Wanneer je terugkijkt op je leven dan zijn de momenten die je onthoudt de momenten dat er iets nieuws gebeurde. Dezelfde vriendlief vertelde mij eens dat hij jaren heel hard gewerkt heeft. Dag in dag uit de deur uit om van de ene beurs naar de andere te hollen. Dat lijkt ervaring, maar het is meer van hetzelfde. Die tien jaar lijken voor hem een aaneenschakeling van hetzelfde en hij weet amper nog wat er werkelijk gebeurd is. Terwijl dat ene jaar reizen door heel Afrika, jaren daarvoor, nog steeds goede verhalen oplevert.

3 Je ontdekt wie je werkelijk bent

Door nieuwe ervaringen worden je grenzen getest, je leert wat je aankan en wat niet en je leert jezelf werkelijk kennen. Dit helpt je om jouw pad in het leven uit te stippelen. Een van de vragen die ik wel eens stel tijdens een lachworkshop is: “vertel aan elkaar, of doe voor, wat voor soort lach je hebt.” Dat is een wonderlijke opdracht, maar binnen de context van de workshop werkt het altijd prima. Mensen kijken vreemd op, maar zodra ze met elkaar in gesprek gaan wordt er heel veel gelachen en hoor je ieders unieke geluid. Iedereen is anders en dat is zo mooi.

4 Het maakt je flexibeler en gemakkelijker

Door nieuwe dingen te ervaren en je hersenen die nieuwe verbindingen aanleggen word je flexibeler. Wanneer je flexibel bent dan kun je gemakkelijker dealen met dat wat er op je pad komt. Wil je weten hoe flexibel je bent? Draai eens een rondje met je heupen. Ze zeggen wel, hoe flexibeler in de heupen, hoe flexibeler in de geest.

5 Je hebt meer plezier

Kinderen lachen gemiddeld nog zo’n 300 keer per dag, volwassenen nog maar 15 keer. Hieruit kun je direct concluderen dat lachen niets met humor te maken heeft. Het heeft te maken met spelen. En spelen is weer niets anders dan nieuwe ervaringen opdoen waarbij je in eerste instantie doet alsof. Dat levert direct plezier op.

Lachen

Vriendlief is lachcoach, net als ik. Samen hebben we veel lol. Het is heerlijk om te delen wat we allemaal meemaken in onze groepen, om samen nieuwe oefeningen te verzinnen en om leuke projecten te bedenken. Zo gaan we positieve ouderen interviewen, we zetten de lach in op scholen en we zijn nog meer aan het bedenken.

Onze ervaring is dat voor veel mensen de lachworkshop een nieuwe ervaring is. Het is een geheel andere gedachte om te lachen zonder reden. Het is een bijzondere ervaring om met een groep mensen heel hard te lachen of te doen alsof. In iedere groep zijn er altijd een paar mensen die gedurende de workshop echt los gaan en gierend van de lach over de grond rollen.  Wat voor ons ook weer een fantastische ervaring is.

 

Laptop

Ik schrijf dit artikel trouwens op mijn laptopje. Deze heb ik een paar maanden geleden aangeschaft en ik ben er nog iedere dag blij mee. Snel, effectief en ik kan werkelijk overal werken. Zoals nu, bij vriendlief thuis, voordat we op pad gaan om ook voor hem zo’n handig ding te halen.

Voor de meeste mensen is een laptop niet meer een nieuwe ervaring. Maar een lachworkshop wel. Nieuw, spannend, anders, vrolijk en blij. Zin om het eens mee te maken?

Ervaring

Ben je alleen of met zijn tweeën, kijk dan bij een van de 15 lachclubs in Nederland. Je bent daar van harte welkom.

Ben je met een team van je bedrijf of met een familie- en vriendengroep? Vraag dan een vrijblijvende offerte aan voor een unieke ervaring.

Of heb je zoveel zin om te lachen dat je mee wil doen met de lachtweedaagse? In die twee dagen leer je hoe je met groepen werkt. Bijzonder interessant en een super ervaring rijker. Dit filmpje is de samenvatting van een vrolijk lesweekend in Destelbergen (nabij Gent)

Vergeet niet tijdens onze social distance periode toch te lachen met elkaar, virtueel of op (minimaal) anderhalve meter afstand. Deel je leukste dingen in de facebookgroep Het Lachkwartiertje.
Een aanvraag voor een lachworkshop - voor later dit jaar - beantwoorden we graag. Stay healthy. Smile.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *