World Happiness Day – 20 maart

HappinessMaart. ’s Morgens sta ik op en ik hoor de vogels weer fluiten. De ochtend schemert en de sneeuwklokjes en krokussen steken hun kopjes boven het gras uit.

Op 20 maart start niet alleen de lente. Er gebeurt meer.

Het begint met er was eens…..

Happiness in Bhutan

We gaan een stukje terug in de tijd. Er was eens een koning die het goed voor had met zijn mensen. Hij weigerde het geluk van zijn land af te meten aan de hoeveelheid geld en goederen die er in omging. Daarentegen besloot hij geluk zelf als graadmeter te nemen. In 1972 riep de koning van Buthan het GNH, Gross National Happiness, in het leven.

Buthan is niet rijk, in onze beleving is het zelfs arm te noemen. Maar het is het gelukkigste land op aarde. De koning streeft naar geluk op de wereldagenda. En dat lijkt gelukt.

Happiness bij de Verenigde Naties

In 2012 kwam de VN samen en besloten unaniem tot “Happiness: towards a holistic approach to development.”

In april 2012 werd de VN conferentie gehouden over “Happiness”. Honderden gedelegeerden van regeringen, religieuze organisaties, academische en burgerorganisaties kwamen van over de hele wereld samen met een basisidee. Het idee dat menselijke ontwikkeling om meer draait dan alleen een groeiende economie.

De VN riep 20 maart uit tot International Day of Happiness. Of World Happiness Day.

In de Westerse wereld staat Nederland op de 4e plaats van gelukkigste landen. Dat is niet gek. Ben je het er mee eens? Kijk hier welke landen er nog meer zijn>>

Happiness – Wat is geluk?

Nic Marks, expert op het gebied van welzijnsonderzoek, maakte duidelijk in zijn interview dat “het punt is dat eigenlijk materiële goederen inefficiënte producenten van geluk zijn want ze doen het zeer indirect; vereisen veel tijd en moeite, maar ook offers van relaties. Dus als je denkt dat dit de manier is om gelukkiger te zijn, ben je waarschijnlijk zeer inefficiënt. Er zijn dingen die je meteen zou kunnen doen in je eigen leven binnen je relatie, daar ligt de sleutel tot je eigen geluk en dat kost niet veel geld.”

Ik zie geluk als een gemoedstoestand. Door de input die je jezelf geeft ervaar je een gevoel van geluk. Je kan gaan mediteren, je kan genieten van een prachtige wandeling, je kan samen een spelletje doen. Geluk zit in de kleine dingen. Geluk is een moment of een reeks van momenten. Geluksmomentjes.

Ik nodig je uit. Sta er op 20 maart eens extra bij stil. Wat doe jij om geluk te ervaren? Wat doe jij om anderen geluk te laten ervaren?

 

Dit bericht is geplaatst in Werk, leven en spelen met de tags , , , . Bookmark de permalink.