10 tips om te relaxen, je niet druk te maken en te blijven lachen

Of het nu heet is, zoals nu, of koud, het maakt niet uit. Relaxen, je niet druk maken en blijven lachen is altijd belangrijk.

Jij hebt ook vast jouw manier gevonden om te relaxen of om je niet druk te maken om de dingen die gebeuren. Mocht je dat lastig vinden en is een goede lachbui te lang geleden, laat je dan inspireren door deze tips. Probeer er eens een of twee uit en laat weten wat je ervan vindt.

1 Siësta

Houd een siësta. Wanneer ik dit schrijf zit ik in Spanje waar het nog de nodige graden heter is dan in Nederland waar we al liepen te puffen en zuchten van de hitte.

Een beetje Spanjaard is hieraan gewend en past zijn tempo daarop aan. Een siësta is een goede methode om je rustig te houden en je vooral niet druk te maken. De Spanjaarden overigens combineren dit met lekker eten én vooral lekker drinken.

Ik zit dit te schrijven nadat we laat opgestaan zijn, ons wakker gezwommen hebben in het zwembad en inmiddels het ontbijt achter de rug hebben met een heerlijk kopje koffie. Het is 1 uur en terwijl ik typ is vriendlief weer heerlijk op bed in slaap gevallen.

Ok, dat klinkt als vakantie en dat is het ook voor ons in deze dagen. Maar iets van deze relaxtheid kopiëren naar ons dagelijks leven zou wel eens een lifesaver kunnen zijn.

2 Sta open voor

Wanneer je open staat voor wat het leven je biedt, voor wat er op je pad komt, voor de mensen die je ontmoet en hun ideeën en achtergronden dan kan er een wereld voor je opengaan.

In je eigen kleine wereld blijven ‘hangen’ is beperkend, benauwend en daar krijg je stress van. Zeker als je de muren steeds steviger maakt want dan moet je ze ook bewaken. Ik houd me niet met politiek bezig, maar als ik dit schrijf denk ik aan Trump en zijn muur voor Mexico. Wat een stress omdat allemaal te bewaken zeg.

We zijn een paar dagen te gast in Spanje bij kennissen van vriendlief. Onderweg hebben we al een aantal Nederlanders gesproken die in Spanje wonen of gaan wonen. Steeds stelde ik de vraag: “Wat maakt dat je naar Spanje wil?”

De een is Nederland met al zijn regeltjes en beperkingen zat en de ander gaat voor het mooie weer en vooral de relaxte levenshouding. Er moet al genoeg en daar hoef je niet, zoals we in Nederland doen, nog scheppen bovenop te doen.

Sta open voor andere mogelijkheden. Je zit niet vast waar je zit. Dat is slechts een idee.

3 Relativeer

Relativeren is soms heel lastig. Maar we vinden iets erg als we iets anders niet erg of leuk vinden. Alle problemen zijn relatief.

Heb je rugklachten? Kijk dan eens naar de mensen die met een dwarslaesie voor hun leven lang gekluisterd zijn aan een rolstoel. Jouw probleem is nooit zo erg als dat van een ander.

Toen bij mij het een na het ander kapot ging en ik me afvroeg hoe ik dit in hemelsnaam moet gaan betalen realiseerde ik me ook dat ik het nog steeds niet zo moeilijk had als mensen die bij de voedselbank moeten aankloppen.

Goede humor is trouwens bedoeld om te relativeren. Door iets in het belachelijke te trekken zien we in dat de realiteit zo gek nog niet is.

Hier in Spanje vertellen de mensen die vaste inwoners willen gaan worden over de bureaucratie, de vreemde en vooral onbekende regeltjes en corruptie. Dat alles met een vrolijke lach want het is hier zo lekker wonen dat dit geen probleem is maar een uitdaging.

Relativeer en relax.

4  Slaap goed

Goed slapen is een van de belangrijkste dingen die je kan doen. Hier in de hitte is het ‘s nachts onder de airco en een lakentje heerlijk slapen.

Onze gastheer hier in Spanje vertelt over het apparaat dat hem helpt om slaapapneu te voorkomen. Ik ken meer mensen die dit apparaat nodig hebben. Het is een gedoe om mee te gaan slapen, maar niet slapen is vele malen erger. Daar komen ongelukken van.

Sommige mensen hebben moeite met in slaap vallen. Dat heeft te maken met de melatonine die niet of laat aangemaakt wordt. Je kan jezelf een handje helpen met een of meer van deze tips:

  • Drink ‘s avonds geen koffie of alcohol meer  – het slaapmutsje kan averechts werken, maar vervang dit door kruidenthee.
  • Kijk een half uurtje voor het slapen gaan geen tv of op je laptop of telefoon in verband met het ‘blauwe’ licht. Dit licht houdt je wakker.
  • Lig je in bed en wil het nog niet lukken? Doe je ogen dicht en beweeg ze achter je oogleden een aantal keren snel van links naar rechts en terug, alsof je langs een denkbeeldige lijn kijkt. Hiermee boots je de remslaap na en helpen je hersens om daadwerkelijk te gaan slapen.
  • Lukt tip 4 niet zie dan tip 1 :-)

5 Doe af en toe een spelletje

Jaren geleden gaven wij mijn oma, toen midden in de 80 denk ik, een Nintendo DS voor haar verjaardag. Er was namelijk een spel dat je hersens trainde. Met rekensommetjes, woordjes en poppetjes tellen werden je hersens jong gehouden.

In dit spel voor nuttige spelletjes zat ook een spelletje om gekleurde bolletjes te combineren. De uitleg daarbij was dat je hersens ook af en toe tot rust moeten komen. Door in een soort trance te raken ontspant alles en kun je daarna weer verder.

Ik merk zelf dat ik het lastig vind om te stoppen met dat soort spelletjes. Daarom heb ik een afspraak met mezelf dat ik dit alleen mag doen als ik iets ‘nuttigs’ heb afgemaakt. Zoals het eerste deel van dit artikel.

Oma gaf overigens al snel het spel aan ons terug. Niet dat ze het niet leuk vond, maar ze kon het niet goed meer lezen. Haar ogen waren altijd al slecht en op die leeftijd slechter dan wij konden vermoeden. Het spel heb ik nog.

6 Vrienden, familie en kennissen

Breng vaker tijd door met vrienden en familie. We zijn zo druk met z’n allen. Ik ook hoor. Druk met verhaaltjes schrijven, met lesgeven, met mijn bedrijf uitbouwen, met vriendlief nieuwe projecten verzinnen. Allemaal leuk, dat wel.

Gisteren hadden onze vrienden hier in Spanje een paar andere leuke mensen uitgenodigd. ‘s Avonds met elkaar heerlijk eten, veel praten, beetje muziek maken. Relaxt, gezellig en goed om op terug te kijken.

Voor we van huis vertrokken stonden we bij vriendlief thuis in de keuken met een aantal gasten te praten. Mensen van over de hele wereld die in hun eigen gebrekkige engels met elkaar communiceren en vooral veel pret maken.

We hebben gelachen met de Braziliaan, de vele tattoos van de Amerikaanse gasten bewonderd en de zelfgestookte pruimenlikeur van de Hongaar geproefd. Dit zijn momenten die bijblijven.

Ik merk dat ik dit zelf te weinig doe. Ik bedoel, met leuke mensen gewoon bij elkaar zijn en plezier maken. Dus beloof ik mij nu plechtig dat ik dit soort momenten vaker op zal zoeken of zal creëren. Misschien vier ik zelfs dit jaar mijn verjaardag een keer :-)

7 Loop kalm en bedaard

Van hot naar her rennen vraagt om struikelen. Dat levert een pijnlijke val op je snufferd op en je moet ook weer opstaan.

Sowieso is het goed om wat meer mindful en kalm door het leven te gaan. Een goede zenmeditatie leert je niet alleen zitten en mediteren maar ook lopen en mediteren.

Tijdens de opleiding tot laughter yoga leader kwam een van de deelnemers die normaal behoorlijk mindful door het leven gaat met de volgende variant:

  • Zeg hardop terwijl je een stap zet: dit is stap 1
  • Zeg hardop terwijl je de volgende stap zet: dit is stap 2
  • Zeg hardop terwijl je de derde stap zet: dit is stap 3
  • Blijf staan
  • Sla je op de knieën en lach hardop

Ik vond het heerlijk. Mindful of zen door het leven gaan kan gelukkig met heel wat humor en lol. Op 3.02 minuten zie je in dit filmpje wat ik bedoel (filmpje start op 2.55).

8 Luister naar relaxte muziek

Relaxte muziek helpt je ook relaxen. Je hart heeft de neiging dit ritme te volgen.

Wanneer je ook nog beweegt op de maat van de muziek dan kan je lichaam in een lichte trance raken en daarmee tot rust komen.

Op het moment dat ik dit schrijf staat Bueno Vista Social Club op. Ik heb geen idee wat ze zingen wat ook wel prettig is. Het klinkt buitenlands wat een gevoel van vakantie geeft.

New-age muziek of wat ik oneerbiedig ‘watervalletjes en belletjes’-muziek noem, kan je helpen te concentreren, te mediteren of in slaap te vallen.

Natuurlijk is upbeat muziek en flink dansen heerlijk, maar dit zijn toevallig tips om te relaxen en om je niet druk te maken.

9 Gebruik deze JMCIII techniek

Vorig jaar ontmoette ik Joseph McClendon. Hij staat samen met Tony Robbins op het podium tijdens de UPW maar heeft ook zijn eigen programma.

Hij gaat voor succes en leert je de stappen die je moet zetten om dit te bereiken met zijn eigen programma “the A-factor”.

Een van zijn technieken heb ik al eerder gedeeld in het artikel “positief denken als basisinstelling”. Het is een van de technieken die mij geholpen hebben en waardoor ik moeilijk nog negatief kan denken. Probeer het eens.

Mocht je hier baat bij hebben, overweeg dan eens om deze man IRL te zien. Hij komt in november 2018 weer naar Amsterdam. Bij Succesgids kunnen ze je verder helpen. Zie ik jou daar?

Wie zou zeggen dat deze vitale man de 60 jaren al ruimschoots gepasseerd is?

10 Wees lief voor elkaar

Klinkt suffig en oubollig, maar het is wel zo prettig. Als we niet de hele tijd op onze hoede hoeven te zijn, als we geen nare gedachten over anderen hebben dan ervaren we vanzelf minder stress. Door lief te zijn voor elkaar kunnen we ontstressen.

Is het lastig om lief (lees ook leuk, aardig, blij, voorkomend, welwillend) te zijn tegen mensen, mijd ze dan. Je hoeft niet steeds de confrontatie aan te gaan. Je hoeft ook niet heel bot te zijn. Geef jezelf vrij van mensen waar je geen zin in hebt.

Wist je dat mensen die samen lachen en plezier maken eigenlijk vanzelf al lief zijn voor elkaar. Want zeg nou zelf, bij wie wil jij het liefste zijn? Diegene die altijd sacherijnig is en loopt te mopperen of bij diegene die grapjes en plezier maakt en die veel lacht?

Daarom vinden wij alle mensen die we opleiden tot lachcoach ook zo leuk. Na 2 dagen lang lachen gieren brullen ontstaat er een connectie die met niets anders te vergelijken is. Mijn ervaring is ook dat als je je hierop focust, de mensen die als het ware energie zuigen vanzelf uit je leven verdwijnen. Jij hebt ze niet meer nodig en je hebt je eigen alternatief bij de hand.

Wil jij ook iemand zijn bij wie mensen graag komen? Wil jij ook meer plezier maken in je leven? Wil jij de energiezuigers uit je leven weren?

De opleiding tot lachcoach is een feestelijke transformatie van jezelf. Een aanrader!

 

Duurt het je nog te lang of vind je een weekend teveel? Wat dacht je dan van de korte online lachcursus? Mijn tijd krijg je van mij cadeau, je betaalt alleen de technische kosten ad 4,75. Geen geld toch? 

 

Vergeet niet tijdens onze social distance periode toch te lachen met elkaar, virtueel of op (minimaal) anderhalve meter afstand. Deel je leukste dingen in de facebookgroep Het Lachkwartiertje.
Een aanvraag voor een lachworkshop - voor later dit jaar - beantwoorden we graag. Stay healthy. Smile.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *