Waar draait het allemaal om? De vier kernwaarden van een basisschool…

Deze week mocht ik de lachworkshop verzorgen bij basisschool Rapenland in Eindhoven. Een vriendelijke, open school met een grote groep leerkrachten.

Sinds vorig jaar zijn ze hun vier kernwaarden aan het formuleren en uitdragen. Mooie kernwaarden die fantastisch aansluiten bij de lach.

Plezier – Samen – Vertrouwen – Betekenisvol

Plezier

Plezier staat bovenaan het lijstje. Een gezonde basis om op te bouwen. Een tijdje geleden schreef ik het artikel “waarom zoveel plezier maken goed voor je is“. Wij mensen veranderen of groeien pas wanneer we in beweging komen. Dit doen we alleen als we pijn willen vermijden of meer plezier willen toevoegen.

Pijn is iets waarvan wij weg bewegen en we bewegen naar plezier toe. Omdat pijn een 2,5 keer sterkere motivator is moeten we 2,5 keer meer plezier toevoegen om de juiste richting op te bewegen. Want als we alleen pijn de motivator laten zijn dan bewegen we wel weg maar waarheen is onduidelijk. Het zou kunnen dat je je als ongeleid projectiel in de ellende stort. Maar als je naar plezier toe beweegt dan heb je een richting, een doel. Iets wat je wil bereiken en waar je plezier aan beleeft als je het bereikt.

Het lachen-zonder-reden-principe

Een lachworkshop maakt gebruik van het lachen-zonder-reden-principe. Door te doen alsof ga je je toch lekkerder voelen. Dit komt omdat je lichaam het verschil tussen echt of nep niet kan voelen en gaat dus gewoon voor je aan de slag met die lekkere endorfine, dopamine, extra zuurstof en het afvoeren van je afvalstoffen.

Vreemd lijkt het, zoals ook bleek met deze groep leerkrachten, om zomaar te gaan staan lachen. Maar plezier moet je maken. Het is een werkwoord en het ontstaat niet uit het niets. Door in beweging te komen gebeurt er iets, word je geprikkeld en gekieteld en kan de lach ontstaan.

Gelukkig zijn er naast het lachen zonder reden spelelementen toe te voegen aan de lachworkshop. Door de focus te hebben op spelen gaat het pret maken gemakkelijker en komt de lach meer vanzelf.

Samen

India was het land waarin ik bij Dr. Madan Kataria de teachersopleiding volgde. Na de opleiding kregen wij de uitdaging mee om 40 dagen lang thuis iedere dag tien minuten te lachen. Alleen. Dat is een van de moeilijkste opdrachten ooit die ik heb moeten doen. Uiteindelijk heb ik 20 dagen volgemaakt. En ik kan het, maar samen is zoveel leuker.

Samen lachen geeft een gevoel dat een plus een drie is. Je haalt nog eens een herinnering op, je gluurt tussen je oogharen door naar elkaar en je hebt aan een half woord genoeg. Hup, daar is de slappe lach weer.

Samen maakt gelukkig

Patrick van Hees, de geluksprofessor, zegt dat mensen andere mensen nodig hebben – lees het artikel “geluk is ook een dingetje“. Door samen te zijn met andere mensen voelen we ons gelukkiger. We halen er zingeving, verbinding en een goed gevoel uit. Door samen te zijn maken we het knuffelhormoon serotonine aan.

Door samen te lachen versterken we dit gevoel en willen we er nog meer van. Een gezonde verslaving. Door samen te lachen wordt het groepsgevoel sterker. Soms is een groep wat verdeeld. De een ligt bijna te schuddebuiken van de lach en de ander moet eerst al dat ‘neplachen’ nog even verwerken. Daarom zijn de spelelementen onontbeerlijk in een lachworkshop. En het mug-zalm-beer-toernooi is mooi om het groepsgevoel te versterken omdat er uiteindelijk een winnaar is met allemaal supporters.

Vertrouwen

In de oertijd was een lach het signaal dat een vreemdeling de vuurplaats en de groep mocht benaderen. Het wilde zoveel zeggen als: “welkom, hier is het veilig. Wij vertrouwen jou en je kan ons vertrouwen.” Dit gegeven zit dus in ons oerbrein ingegoten.

Daarnaast zorgt lachen ervoor dat je je gelukkiger gaat voelen en dat het niveau van het stresshormoon cortisol omlaag gaat. Door samen met andere mensen te lachen wordt de verbinding sterker en ga je elkaar vertrouwen.

Daisy van Dessel van de Universiteit Leuven heeft uitgezocht dat collega’s die lachen socialer en productiever zijn. Op scholen is aangetoond dat pestgedrag vermindert en door de ontspannen geest kan er meer informatie worden opgenomen. Je geheugen verbetert.

Wie het langst kijkt…

Ken je nog dat spelletje van vroeger op de lagere- of basisschool? Wie het langst kan kijken zonder te lachen heeft gewonnen. Maar door elkaar langere tijd in de ogen te kijken ontstaat er ook verbinding. Wanneer dit kijken vergezeld gaat van een lach dan ontstaat er vertrouwen.

In dit filmpje beantwoorden twee vreemdelingen 36 wetenschappelijk vastgestelde vragen en staren elkaar 4 minuten in de ogen. Wat gebeurt er daarna?

Betekenisvol

Lachen betekent zoveel meer dan alleen maar een beetje pret. In de rubriek gezondheid & wetenschap schrijf ik artikelen waar onderzoeken aan ten grondslag liggen of die iets aantonen.

De betekenis van lachen is onder te verdelen in vier belangrijke werelden: fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel.

De wereld van je lichaam, het fysieke deel. Lachen zorgt ervoor dat je onder andere endorfine aan gaat maken. Dit noemen ze het gelukshormoon. Endorfine zorgt ervoor dat je minder pijn voelt waardoor je je lekkerder in je vel gaat voelen. Je maakt ook dopamine, oxytocine en serotonine aan.

In je mentale wereld heeft de lach als voordeel dat je beter kan onthouden. Doordat het niveau van het stresshormoon cortisol daalt ontstaat er ontspanning. Door goed te lachen krijg je meer zuurstof in je lijf waar je hersens heel gelukkig mee zijn. Ze kunnen beter onthouden waardoor je vanzelf meer en beter presteert.

Emotioneel gezien levert de lach veel op. Door samen te lachen kijk je meer naar elkaar dan gebruikelijk. Tijdens een lachworkshop doen we dit bewust. Hierdoor ontstaat de verbinding. En omdat deze verbinding vergezeld gaat van een lach voel je ook vertrouwen. En omdat je je lekkerder in je vel voelt zitten straal je dit uit. Lachende mensen worden aantrekkelijker gevonden.

De spirituele wereld wordt vaak verbeeld door iemand die boven op een berg op een matje gaat zitten mediteren. Maar het kan eenvoudiger. Door te lachen kom je simpelweg in het “nu”. Boodschappenlijstjes, zorgen voor morgen en gedachten over gisteren zijn even weg. Natuurlijk komt alles terug, maar dan wel in een lichtere vorm. In “de kracht van het NU in de lach” leg ik uit hoe dit werkt en doe ik een oefening met je.

Kernwaarden

Mooie kernwaarden waar ik me helemaal bij aan kan sluiten. Heb je nog nooit gelachen zonder reden? Vraag dan eens een vrijblijvende offerte aan voor jouw groep, doe mee bij een van de lachclubs of kom direct de tweedaagse opleiding tot Laughter Yoga Leader doen. Mijn ervaring is dat dit weekend voor iedere deelnemer transformerend is.

 

Klik hier of op het plaatje voor de grote versie

Vergeet niet tijdens onze social distance periode toch te lachen met elkaar, virtueel of op (minimaal) anderhalve meter afstand. Deel je leukste dingen in de facebookgroep Het Lachkwartiertje.
Een aanvraag voor een lachworkshop - voor later dit jaar - beantwoorden we graag. Stay healthy. Smile.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *