3 fantastische manieren om te lachen

3 fantastische manieren om te lachen

Lachen is fantastisch. Lachen is heerlijk. Van lachen voel je je goed, blij, vrolijk, gezellig, mooi en prettig gestoord. Lachen verbindt ons met onszelf en de mensen om ons heen. We liggen slap van het lachen en trainen onze buikspieren. In dit artikel 3 fantastische manieren om te lachen, wat is jouw manier?

1 Zo hard lachen dat je stil wordt

Buiten adem van het lachen, misschien ken je dat wel. Ik herinner me dagen met de slappe lach, samen met mijn beste vriendin, waarbij we ’s avonds in bed stortten en niet meer konden stoppen. Onze kelen schor en toch nog een gehinnik laten horen. We waren 8 jaar oud en onze moeders werden gek van ons. “En nu is het afgelopen! Stil zijn en slapen” werden we gewaarschuwd. Wat natuurlijk reden was om nog meer te lachen. Met onze hoofden onder de dekens gierden we het uit.

Waar de ene stilte ontstaat door ontspanning, daar ontstaat de andere door de kracht van het moment. Door hartelijk te lachen kom je in het “nu”. Het magische “nu” waar veel mensen naar op zoek zijn. Dit punt bereik je eenvoudig midden in de lach. De boodschappenlijstjes, zorgen voor morgen en nare herinneringen verdwijnen voor eventjes. Even is er helemaal niets. In dit niets is ook de stilte. Rust. Vrede. Een tel lijkt hier een eeuwigheid, tijd bestaat niet.

Wanneer heb jij zo hard gelachen dat je er stil van werd?

2 Buikspieroefeningen, je 6-pack in de maak

De lachspieren zitten in je hele lijf. In je gezicht kun je veel spieren voelen samentrekken wanneer je een lach inzet. Vooral de spieren rond de ogen. Deze spiertjes geven een signaal af aan de hersenen. Er wordt gelachen, dus de hersenen wordt verzocht endorfinen aan te maken. Endorfine is een hormoon die maakt dat je minder pijn voelt en waardoor je lekkerder in je vel gaat zitten. Men noemt het ook wel het ‘gelukshormoon’.

Mensen die niet regelmatig lachen voelen bij een lachworkshop vaak flink hun buikspieren. De buikspieren helpen het middenrif om meer oude lucht uit de longen te duwen. Het wegwerken van het residu, de overgebleven ‘vuile’ lucht vol kooldioxide, maakt dat we ons lekkerder en schoner gaan voelen. Er kan daarna namelijk eenvoudig meer frisse schone lucht met veel zuurstof in de longen worden opgenomen.

Er wordt gezegd dat 1 minuut goed lachen, of 100x, gelijk staat aan ca 10 minuten roeien op zo’n roeiapparaat in de sportschool. Hiermee worden de buikspieren flink getraind. Uit een onderzoek in 2010 bleek dat men 10 tot 15 minuten lachen tussen de 10 en 40 calorieën verbrandde. Zou lachen het nieuwe medicijn kunnen zijn tegen obesitas?

3 Tranen met tuiten lachen

Lachen en tranen zijn beide een reactie op frustratie en uitputting. Ik zelf geef de voorkeur aan lachen, omdat er minder schoon te maken is daarna. – Kurt Vonnegut

In je hersenen ligt de gebieden die zorgen voor de lach en voor de tranen heel dicht tegen elkaar aan. Wanneer een gebied goed geactiveerd is dan kunnen er gemakkelijk vonkjes overspringen. Zo kun je midden in een lachbui ineens huilen en ook midden in een huilbui ineens enorm moeten lachen. Bij sommige mensen is de verbinding tussen die twee gebieden al heel sterk en lijken wel ‘lek’. Zodra ze lachen komen ook de tranen.

Voor mij heeft het ook te maken met controle. Wanneer ik de controle los kan laten dan kan ik tranen met tuiten lachen. Zelf kan ik dit goed samen met een vriendin. Wij kunnen enorm de slappe lach hebben en tranen met tuiten lachen. Dat is heerlijk. Daarna voel ik me opgeschoond, fris en ontspannen. Wanneer ik zelf een lachworkshop geef dan kan ik wel heerlijk lachen, maar daar komen geen tranen bij. Dit komt omdat ik moet blijven denken omdat ik de workshop moet leiden. Wanneer in het Lachcafé een andere lachdocent de workshop overneemt dan vind ik het heerlijk om me te laten gaan. Dan kan ik zo voluit lachen dat mijn ogen zeker vochtig worden.

Wil jij ook lachworkshops geven en mensen zo laten lachen? In het Lachcafé kun je vrijblijvend komen oefenen. De deuren staan open voor iedereen die de lach wil ervaren, die de lach wil overbrengen en die de lach wil beoefenen. Je mag altijd een deel van het programma voor je rekening nemen.

Deel jouw beste manier om te lachen met ons in onderstaand commentaarveld.

Op jouw lach!

Saskia

Vergeet niet tijdens onze social distance periode toch te lachen met elkaar, virtueel of op (minimaal) anderhalve meter afstand. Deel je leukste dingen in de facebookgroep Het Lachkwartiertje.
Een aanvraag voor een lachworkshop - voor later dit jaar - beantwoorden we graag. Stay healthy. Smile.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *