De slappe lach tijdens een lachworkshop?

Moppen tappen?

Onlangs kreeg ik als feedback dat het lachen zonder reden tijdens de lachworkshop wel vreemd was en dat ik meer moppen zou kunnen vertellen of grappen zou kunnen maken. Het doel daarvan zou zijn om een echte lach op te wekken. Kennelijk had de dame die deze feedback gaf een echte of slappe lach gemist.

Helaas ken ik maar drie moppen die niet voor herhaling vatbaar zijn op de meeste plekken en ik ben niet werkelijk grappig. Gelukkig heb ik leren lachen zonder reden.

Slappe lach

Als kind had ik met mijn beste vriendinnetjes vaak de slappe lach. Dat ging helemaal nergens over en dat was de allerlekkerste lach ooit. We lachten tranen met tuiten en probeerden met gekruiste benen nog op tijd het toilet te bereiken. Het leverde af en toe gefronste gezichten op van volwassenen. Dat gegiebel, om gek van te worden.

Waarom wordt het minder naarmate we ouder worden? Dat heeft helaas iets te maken met ons denken. We denken wat af en dat denken zit ons dwars. We nemen het leven bloedserieus en we moeten van alles en nog wat. Dat is niet echt leuk.

De slappe lach, of lachen zonder reden, verdwijnt daarbij. We verleren het, denken er niet meer aan en voor je het in de gaten hebt komt er slechts af en toe een goedkeurende grijns of vaag instemmend glimlachje tevoorschijn.

Lachen zonder reden

Tijdens de lachworkshop doen we wat kinderen van nature doen als ze spelen. We doen alsof. We spelen de lach. We oefenen net zolang tot het weer een spontane lach geworden is. Door gekke spelletjes, rare opdrachten en ‘serieuze’ lachoefeningen brengen we op allerlei manieren de lach weer in ons systeem.

Een geniaal lichaam

Wist je dat je naast die drukke hersens gelukkig wel een geniaal lichaam hebt? Het geniale van ons lichaam is dat het werkelijk geen idee heeft of jij echt of nep lacht. Ook als je doet alsof – wel iets langer dan een paar seconden – dan gaat je lichaam endorfine aanmaken, dopamine, laat het niveau van je stresshormoon cortisol juist afnemen, neemt meer zuurstof op en voert extra afvalstoffen af door je extreem langere ademhaling.

Dat allemaal maakt dat je je lekkerder in je vel gaat voelen. Dus het maakt niet uit of je uiteindelijk echt lacht. Het maakt wel uit of je bereid bent om te spelen, om in het spel op te gaan, om te proberen en te testen. De slappe lach is een resultaat dat soms bereikt wordt.

Ervaringen

Mijn ervaring is dat in ieder groep mensen zitten die aan het einde, of soms tijdens al, bij wijze van spreke gierend van de lach over de grond rollen. Anderen komen in een soort stilte en genieten van dat rustmomentje. Weer anderen blijven een beetje denken en vragen zich af hoe dat nu zit met die slappe lach. Maar vaak hebben ze wel lol gehad. Dat vind ik prima. Want als je lol maakt met elkaar dan komt de lach misschien niet direct, maar wel later.

Aan het einde vraag ik meestal aan de groep: “Hoe voel je je nu?” Want we kunnen wel vertellen wat we er allemaal van vinden of vooral van vonden, maar het gaat om het gevoel op dit moment. Er is alleen maar een nu. Zeker als je lacht. De antwoorden variĆ«ren van moe tot energiek, van ontspannen tot vrolijk en van dorstig tot lollig.

Een lachworkshop is dus een feestje om te doen. Het is een belevenis die je niet snel vergeet. Juist omdat je iets anders doet dan anders. Geen humor. Wel lachen. De feedback van deze mevrouw, die overigens de workshop een vrolijke boel vond en een 8 gaf, laat zien dat mensen soms andere verwachtingen hebben. Logisch, want het lachen zonder reden is nog niet zo bekend als ik zou willen.

Geen humor, geen theater en vermaak, geen grapjes dus. Maar wel spelen, plezier maken en lachen. Misschien is het ook iets voor jou (of je team)?

Vraag een uitgebreide offerte aan >>

Of kom eerst eens ‘proeven’ in een van onze vijftien lachclubs >>

Vergeet niet tijdens onze social distance periode toch te lachen met elkaar, virtueel of op (minimaal) anderhalve meter afstand. Deel je leukste dingen in de facebookgroep Het Lachkwartiertje.
Een aanvraag voor een lachworkshop - voor later dit jaar - beantwoorden we graag. Stay healthy. Smile.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *