Funky endorfinen met spijkermat Flowee

fakirHeb je ooit een fakir op een spijkerbed zien liggen? Voelde je toen ook plaatsvervangende pijn, ook al leek de fakir er niets onder te lijden? Ik werd er in ieder geval niet blij van.

Het spijkerbed heeft een transformatie ondergaan, is funky en hip geworden en voor iedereen toegankelijk.

Parijs

Ik herinner me een jaar of vijfentwintig geleden. Mijn vriend en ik waren een weekje naar Parijs. De stad van geliefden, verwondering en sterrenpracht. Van schilderijen, stokbrood en straattheater. We hadden nauwelijks geld en liepen zo’n beetje de hele stad door om de sfeer helemaal te kunnen proeven. Tijdens een van onze omzwervingen in de stad stuitten we op een fakir. Ik heb, 16 jaar oud, griezelend staan kijken naar de souplesse en de haast nonchalante bewegingen van de fakir toen hij op het spijkerbed ging liggen. Er werd ook nog een gewicht op hem geplaatst, al heb ik er niet meer zo’n beeld bij hoe dat ging. Ik vond het zonder dat al spannend genoeg.

In die tijd waren we nog niet zo gevoed met informatie en was zoiets heel spannend om te zien. Tegenwoordig weten we meer. We weten dat de pijnprikkels een grote endorfinestroom op gang brengen om het lichaam te helpen de pijn te verdrijven. Endorfines zijn hormonen die zorgen voor pijnonderdrukking en voor een gevoel van geluk of euforie. Hierdoor ontstaat ook ontspanning.

Arnhem

Een tijdje geleden kwam ik op een beurs in de prachtige Eusebiuskerk in Arnhem Tamara tegen. Zij had in een van de Scandinavische landen iets boeiends gevonden. De spijkermat. Een hippe variant op het spijkerbed dat ik in Parijs had gezien. De funky kleurstellingen en de vrolijke lotusjes van de Flowee spijkermat maken dat het er helemaal niet eng uitziet. Het intrigeerde me. Natuurlijk heb ik het geprobeerd. Middenin een hal vol standhouders trok ik de achterkant van mijn t-shirt omhoog en ging met een blote rug op de mat liggen. Tamara legde keurig een dekentje over me heen zodat ik me niet ‘bloot’ zou voelen.

Flowee spijkermat

De sensatie was heel bijzonder. In het begin prikten de puntjes van de lotussen heftig in mijn rug. Even heen en weer bewegen om goed te gaan liggen bleek geen goed idee, de puntjes staan echt in je rug. Na een paar minuten rustig blijven liggen en het plafond van de zaal bestuderen voelde ik een nieuwe sensatie in mijn rug. De prikkels verdwenen en een warme gloed spreidde zich uit in mijn rug. Dat was heel lekker. In totaal heb ik zeker 10 minuten gelegen om daarna fit en fris overeind te komen.

Ik besloot de mat meteen te kopen. Sinds die tijd staat het naast mijn bed en gebruik ik het regelmatig om een moment van ontspanning te zoeken. 10 minuutjes op de mat heeft vaak een beter effect dan de hele nacht slapen. In de loop van de jaren hebben mijn vader en ik veel ondernomen samen.  De mat moest ik natuurlijk meteen laten zien. Hij aarzelde geen moment, trok zijn t-shirt uit en ging midden in de kamer op de mat liggen. Om gelijk ook 10 minuten te blijven liggen. Voor zijn verjaardag heb ik Tamara gevraagd een mat op te sturen. Een man spreekt nu eenmaal de kleurencombinatie oranje/roze – die ik heb – minder aan. Hij kreeg de blauwe/paarse variant. Sinds die tijd gebruikt hij de mat ook regelmatig met veel plezier.

Nieuwsgierig? Kijk voor informatie op de website van Tamara over de Flowee. Het is echt bijzonder leuk.

Flowee, de trendy spijkermat!
al verkrijgbaar vanaf € 25,-
kijk snel op www.flowee.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *