Het verschil tussen echt en nep lachen – weet jij het?

Nep lachen. Op commando lachen. Fake lachen. Gemaakt lachen. Onecht lachen.

Echt lachen. Hartelijk lachen. Aanstekelijk lachen.

Hoe weet je het verschil tussen echt en nep lachen?

Deze dame op de foto, lacht zij echt of lacht zij nep?

We zien licht opgetrokken neusvleugels, kraaienpootjes rond de ogen en kleine streepjes bij haar mond richting de wangen, net achter het plaatje van de glimlach vandaan.

Ik zou zeggen dat zij echt lacht, wat zeg jij?

Op een foto zien of iemand echt of nep lacht is lastig. Wanneer we iemand zien en horen lachen kunnen we dit gemakkelijker detecteren.

Doe als je wilt eens even dit leuke korte testje.

Hoe ontdekken we een echte of gemaakte lach?

Onze spiegelneuronen zijn verantwoordelijk voor het herkennen van een lach. Of het nu op een plaatje of ‘live’ is. Onze spiegelneuronen staan de hele dag aan. Zeker in de buurt van andere mensen.

Door innerlijk te spiegelen wat die ander uitdrukt krijgen we zelf van binnen een gevoel hoe het met die ander gesteld zou kunnen zijn. Dit is empathie.

Je kan je voorstellen dat onze vertaalslag niet altijd goed is, tenslotte brengen we onze eigen ervaringen en gevoelens in en vervolgens gemixt worden met de innerlijke spiegeling. En we zijn soms zo bezig met onze eigen binnenwereld dat zelfs onze spiegelneuronen niet letten op de buitenwereld.

Inzetten van spiegelneuronen

Maar nu je weet dat het de spiegelneuronen zijn die ervoor zorgen dat je reageert op je omgeving kun je bedenken dat dit andersom dus ook zo is.

De spiegelneuronen van andere mensen reageren de hele dag op jouw uitstraling. Dit kun je gebruiken door zelf vast te gaan lachen.

Zelfs als je lach nep is kun je hem zo echt mogelijk maken. Door je mondhoeken iets verder omhoog te trekken, door kraaienpootjes bij je ogen te maken en tegelijkertijd aan leuke dingen te denken.

Wanneer je merkt dat andere mensen met jou meelachen ga je vanzelf meer plezier krijgen en nog meer lachen. Totdat het helemaal echt is.

Dan hoef je ook niet meer op te letten of bewust te lachen. Want het enige verschil tussen een echte en een nep lach is dat je de controle laat gaan. Je let niet meer op en het gaat vanzelf.

Veel plezier :-)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *