Medewerkers aan je binden gaat niet meer zoals vroeger. Omdat ik ooit personeelsfunctionaris was krijg ik nog de informatie van Loket toegestuurd. Vandaag downloadde ik de whitepaper over het binden van medewerkers. Want tegenwoordig is dat niet meer zo vanzelfsprekend als, zeg, 10 jaar geleden. Binnenhalen is al een kunst, maar behouden is een nog grotere kunst geworden.
De 5 tips vat ik voor je samen en voorzie ik van mijn ideeën en nog een paar extra tips.
1. Een goed begin is het halve werk
Mooi gezegd. Aandacht voor de nieuwe werknemer is heel belangrijk om te voorkomen dat die gaat dwarrelen en niet weet bij wie aan te kloppen als hij of zij vragen heeft. Betrekken bij het bedrijf nog voor eerste werkdag is slim. Daarvoor kun je droge informatie over het bedrijf sturen, maar ook uitnodigen voor een eventueel feestje of bijeenkomst. En natuurlijk in het prille begin regelmatig samen (kort) evalueren zodat eventuele problemen meteen getackeld kunnen worden.
Toen ik in de loop van 2022 weer live lachworkshops kon gaan geven hoorde ik het vaak. Collega’s die al bijna twee jaar collega’s waren maar elkaar nog nooit live hadden ontmoet. Zowel de nieuwe als de oude werknemers keken hier echt naar uit. Echte verbinding. Met mensen. In plaats van kletsen tegen een scherm, hoe praktisch dat ding ook is.
TIPS VAN SASKIA
- Stuur de nieuwe werknemer een filmpje met een kort voorstelrondje van de directe collega’s. Zo kan hij of zij meteen een paar gezichten en namen matchen en hoort hij of zij al meteen bij de clan.
- Kom in de nieuwe periode vaker live bij elkaar. Een vraag is veel sneller gesteld als dit direct kan en iemand voelt zich gezien en gehoord. Dat is voor ieder mens belangrijk.
2. Salaris is ook niet alles
Geld maakt veel goed, maar een gevoel er niet bij te horen is een goede reden om te vertrekken, ondanks een leuk salaris. Tips van Loket zijn om de werknemer de ruimte te geven om zichzelf te ontwikkelen, flexibel te werken en extra’s te bieden zoals laptop, telefoon en werkplekinrichting. Een aparte lange tip is om mee te werken aan het fit houden van medewerkers. Dit kan door te wandelen, een wekelijkse workout of zelfs een heuse bokstraining op maandagochtend.
Cool dat ze zelfs een bokstraining als voorbeeld geven. Een tijdje geleden gaf ik een lachworkshop aan bestuurders van het OLVG tijdens een ‘heisessie’. De groep werd in drieën gesplitst. Een van de groepen was voor mij, een andere kreeg een yogasessie en een derde groep een bokstraining. Voordat wij aan de gang konden sprak ik even met de bokstrainer. Grappig genoeg komen wij dezelfde dingen tegen tijdens onze workshop. Mensen die zich klein houden of zich juist groot maken, mensen die anderen meeslepen of juist tegenwerken en mensen die er zin in hebben, ervoor gaan of juist in de weerstand schieten.
TIP VAN SASKIA
Denk ook eens aan een lachsessie. Waar een yogasessie en bokstraining informatie geven over fysieke en mentale gezondheid, geeft de lachsessie ook heel veel informatie over de emotionele gezondheid en de verbinding met de groep. Daarnaast wordt de verbinding versterkt en bekrachtigt. Er worden inzichten opgedaan over hoe op een positieve manier te communiceren en hoe je die lach altijd tevoorschijn kunt toveren, zelfs als het eerst even niet lijkt te lukken.
3. Creëer een open cultuur
Bij een open cultuur heb je misschien wel een beeld, maar wat houdt dit eigenlijk in? Hierin voelt de werknemer zich veilig om te zeggen wat hij denkt en is er ruimte voor ontwikkeling en samen groeien. Er zijn zelfs feedbacktools om mensen te helpen feedback te geven aan elkaar. Het is fijn als medewerkers elkaar écht kennen waarbij een goede relatie en sociaal contact belangrijk zijn. Soms wordt er wel gezegd dat privé en werk gescheiden dient te zijn, maar tegenwoordig, zeker voor jonge mensen, is dit minder het geval.
Of je elkaar écht moet kennen weet ik niet, maar elkaar kennen is wel prettig. Als je als team voor een bedrijf werkt ben je net een kleine familie waarbij je nog meer op elkaars lip zit dan met je echte familie. En net als met je familie, je kan niet met iedereen even goed opschieten en dat hoeft ook niet. Wel is het fijn als je ook met die collega’s op een prettige manier door een deur kan.
TIP VAN SASKIA
Maak eens tijd bij het koffieapparaat om even een praatje pot te houden. En doe dit juist eens met die collega die je normaal gesproken niet spreekt. Wat houdt hem bezig? Wat zijn haar hobbies? Wie weet vind je overeenkomsten die je niet eerder voor mogelijk had gehouden. Op een ludieke manier is dit iets wat we tijdens een lachworkshop inzetten om onder andere het ijs te breken.
4. Behandel medewerkers gelijk en geef vrijheid
Bied medewerkers dezelfde kansen en probeer niet te veel van bovenaf op te leggen. Geef ze een eigen verantwoordelijkheid, betrek hen in plannen en doelstellingen en laat ze doen waar ze goed in zijn en wat ze leuk vinden om te doen. Controleer niet steeds maar houd van de zijlijn vinger aan de pols. Behandel medewerkers hier gelijk in, niet de een op de huid zitten en de ander volledige vrijheid geven.
Toen ik in 2003 bij AgriMedia kwam werken dacht ik, ach, een jaartje is leuk. Daarna zien we wel weer. Het jaar daarop dacht ik dat weer. En daarna weer. Uiteindelijk werden het 18 dienstjaren. Waarom? De enorme vrijheid die ik kreeg om het werk in te vullen zoals ik dacht dat goed was en de vrijheid om het lachen ernaast en erbij te doen waren mij heel veel waard. Het gevoel gewaardeerd te worden om het werk dat ik leverde maakten het heerlijk om er te werken. Als een soort spin in het web hield ik jarenlang ook de sfeer op de werkvloer in de gaten. Want zoals overal was ook daar wel eens gemor en geklaag.
TIP VAN SASKIA
Lekker morren en klagen, bij de koffie, is geen probleem als het af en toe is. Iedereen moet zich eens af kunnen zetten. Daardoor ontstaan ook de ideeën voor nieuwe dingen en mogelijkheden. Zorg ervoor dat dit gehoord wordt. Als er gezeur en geklaag is, hoef je eigenlijk alleen maar deze vraag te stellen: “Wat wil je dan wel?” Dit geeft ruimte om te gaan kijken naar creatieve oplossingen.
5. Focus je op het werkplezier
Keihard werken vinden veel mensen echt lekker. Maar het is belangrijk ook te houden voor de balans. Alleen een vakantie van twee weken is niet genoeg om teveel hard werken op te lossen. Zorg ook voor fun op de werkvloer. Lunches, verjaardagen, successen vieren, teamuitjes, etc.
Vroeger maakte ik er grapjes over. Mijn vader was ambtenaar. Die deden aan gewichtheffen. Iedere dag tilden ze heel vaak hun pen op. Maar ook in die wereld is iets veranderd. Zelfs bij de overheid horen we bij sommige afdelingen dat er erg hard gewerkt wordt en veel stress ervaren wordt. Tijdens de halfjaarlijkse nuttige informatie delende bijeenkomst wordt er gelukkig steeds meer tijd besteed aan ontspanning.
TIP VAN SASKIA
Samen lachen is de ontspannen en vrolijke manier om meer geluk, gezondheid en verbinding te ervaren. Daar kun je nu meteen mee beginnen. Hoe? Beweeg je mondhoeken richting je oren, maak kraaienpootjes rondom je ogen en kijk met een stralende blik iemand in jouw omgeving aan. Wedden dat die persoon jou misschien in eerste instantie bevreemd aankijkt maar daarna een lach laat zien?
Wil je nu nog de whitepaper van Loket downloaden? Dat kan hier.
Meer informatie over een lachworkshop of offerte aanvragen lees je hier