Valentijn

Het zingt door mijn hoofd. De hele dag al. “Wil jij mijn Valentijn zijn?” Geen idee trouwens of dat een standaard sales zinnetje is of dat het echt uit mijn eigen koker komt, maar dat maakt niet uit.

Ik staar uit het raam van de Lachwinkel. Een waterig zonnetje doet zijn best om de eerste krokussen en sneeuwklokjes aan de overkant van de straat te verlichten en te verwarmen. De mensen lijken wat vrolijker te kijken. Terwijl ik sta te staren en wegdroom in een wereld van mogelijkheden, reizen, zonneschijn en liefde komt er een wonderlijk uitgedost persoon naar de winkel toegesneld. Hij heeft een paar witte lappen om zijn lijf en een pijl en boog op zijn rug. Ik doe de deur open en de engel rent naar binnen.

“Cupido,” roep ik, “wat kan ik voor u betekenen?”

Wanhopig kijkt hij me aan.

“Weet u,” zegt hij, “de laatste tijd lukt het me niet meer om de mensen contact te laten maken. Ik schiet wel raak, dat is het niet. En de mensen vinden elkaar ook wel, maar ze lijken niet blij. En nu heb ik weer bij twee mensen raak geschoten en het lijkt wel alsof ze elkaar helemaal niet mogen. En een lach, ho maar. Helemaal niets. Nada. Noppes. Dat kan toch niet? Ik ben Cupido tenslotte! Help, wat moet ik doen?”

“Mag ik uw pijl en boog eens zien,” vraag ik in een opwelling.

Ik bekijk zowel de pijl als de boog van alle kanten. Er vallen mij twee dingen op.

“Mag ik zo vrij zijn om te zeggen wat ik denk,” vraag ik aan Cupido.

“Maar natuurlijk, daarom ben ik hier. Geef maar ongezouten uw mening hoor, de laatste tijd hoor ik niet anders,” zegt hij met een diepe zucht.

“Nou, ik denk dat de boog niet altijd gespannen kan staan. Deze boog staat helemaal niet meer gespannen. Heeft u wel op tijd rust genomen voor uzelf? Even niet de mensen helpen. Maar boven samen met de andere engelen plezier maken. Lachen.”

“Hm,” klinkt het bedachtzaam. “Inderdaad, ik ben maar doorgegaan en doorgegaan. De mensen hebben zo lang contact moeten missen dat ik druk bleef met opnieuw verbinden. Het is een goed idee om even tijd te maken voor mezelf. Dan kan de boog weer op spanning komen. Dank u wel voor dit inzicht.”

“Graag gedaan, Cupido,” antwoord ik hem.

Voor hij vertrekt geef ik heb nog een doosje ontspannen giebels mee. En een zakje met wollige grapjes. Gewoon voor de lol.

Twee weken later, de kalender vertelt dat Valentijnsdag is aangebroken. Gewoon Martin is met mij meegekomen vandaag om te helpen in de lachwinkel.

We openen de winkel en geen minuut later stapt er een hele andere Cupido de winkel binnen. Hij straalt.

“Ik heb gedaan wat u gezegd heeft en ik heb heerlijk boven in de wolken met de andere engelen plezier gemaakt. We hebben muziek gemaakt, gepraat en veel gelachen. In de tussentijd is mijn boog weer prachtig gespannen en zojuist heb ik mijn eerste stelletje samengebracht. Ze moesten meteen lachen!”

Ik word heel blij van dit verhaal.

“Wat leuk dat u dit nog even komt vertellen, mijn hele dag is weer goed,” antwoord ik. “En u weet dat ik u niet nodig heb. Mag ik u mijn Valentijn voorstellen?” zeg ik terwijl ik Martin aanwijs. De twee kijken elkaar aan met een blik van herkenning.

“Nog bedankt voor toen,” zegt Martin tegen Cupido.

Die knikt met een vrolijke lach op zijn gezicht terug. Hij herinnert het zich ook nog. Die dag dat hij bij ons raak schoot.

Geplaatst in Werk, leven en spelen | Reacties uitgeschakeld voor Valentijn

Blue Monday bij de Lachwinkel

Bij de Lachwinkel treuren we niet, we lachen juist!

Lachen zet mensen even op het andere spoor. Niet meesomberen met de sombere dagen maar juist lachen en plezier maken. Als het niet buiten is, dan van binnen de zon laten schijnen!

Wil je een lachworkshop afspreken voor je team?

Goed idee. Wij zeggen, doen!

Geplaatst in Werk, leven en spelen | Reacties uitgeschakeld voor Blue Monday bij de Lachwinkel

Lachen op Blue Monday

In de Lachwinkel

Het belletje klingelt en ik kijk op. Nu heb ik door het werk in de lachwinkel wel wat mensenkennis opgedaan en ik zie het meteen. De meneer die binnenwandelt is een psycholoog. Een denkrimpel tussen zijn ogen, een verwarde bos haar en zijn nette kleren hebben betere tijden gekend. Een psycholoog van de koude grond.
“Kan ik iets voor u doen meneer Psycholoog, of wilt u liever eerst even rondkijken?”, vraag ik.
De man kijkt me verbaasd aan.
“Tja, eh,” mompelt hij. “Eh, ziet u, eh, ik weet niet zo goed wat ik zoek.”
“Vertelt u anders eerst eens wat het probleem lijkt te zijn,” vraag ik.
Dat gaat hem gemakkelijker af.
“Weet u, de mensen die ik de laatste maanden in mijn praktijk krijg zijn bijna allemaal somber. Ze zijn niet echt depressief, maar het lijkt erop. Ze zijn niet echt moe, maar het doet er wel aan denken. Ze zijn wel vaak chagrijnig en hebben de neiging zelfs mij af te katten. Gelukkig weet ik dat dit niet persoonlijk bedoeld is. Denk ik. Toch?”
“Ach ja, dat herken ik wel,” antwoord ik. “De mensen zijn wat sombertjes, maar als ze hier de winkel verlaten dan lachen ze eigenlijk bijna allemaal wel.”
“Daarom kom ik ook bij u binnen. Mag ik u iets voorleggen? Het is een soort formule.”
“Natuurlijk, leuk!” antwoord ik. Ik houd wel van een puzzel. Tenminste, zo zie ik dit.
“Omdat iedereen hetzelfde leek te zeggen heb ik gekeken naar wat zij gemeenschappelijk hadden. Hier heb ik een formule van gemaakt. Die formule gaat ongeveer zo. Omdat het weer donker en somber is en omdat het geld in de dure decembermaand is opgegaan en men nog moet wachten op het salaris, wat boven op de huidige motivatie en actie komt – die is nihil – komt eruit dat de derde maandag van januari de somberste maand van het jaar is. O ja, en de goede voornemens zijn ook niet gelukt.”
Terwijl hij vertelt wat hij bedoelt schrijft hij de formule op een wetenschappelijke wijze voor me uit op een papier op de toonbank.
“Wat vindt u hiervan?” zegt hij terwijl hij me vragend aankijkt.
Ik bestudeer de aantekeningen aandachtig en ik reageer: “Misschien is het niet aardig wat ik zeg, maar zo is het niet bedoeld hoor. Ik begrijp wel dat u sombere mensen in uw praktijk krijgt. U brengt de cliënten in kaart en geeft ze een formule mee, maar het is geen oplossing. Mag ik iets voorstellen?”
“Graag,” zegt de psycholoog met een zucht.
Midden in de formule schrijf ik de letter L.
“Wat is dat?”, vraagt hij nieuwsgierig.
“Meneer,” zegt ik plechtig, “deze “L” is het vermogen om te lachen zonder reden. Als mensen simpelweg meer zouden lachen, dan zou er veel somberheid verdwijnen als sneeuw voor de zon. En wat meer is, als je dan de juiste getallen invult dan kom je niet uit bij Blue Monday maar bij Yellow Sunday!”
Met grote ogen kijkt hij me aan.
“Dat ik daar nooit aan gedacht heb,” zucht hij opgelucht. “Het is niet zo moeilijk als ik dacht. De formule kan wel ingewikkelder, maar de oplossing is eenvoudig. We voegen een lach toe!”
Met een blij gezicht loopt hij de lachwinkel uit, kauwend op de grootste lollige lach-zonder-reden die ik vinden kon.

Geplaatst in Werk, leven en spelen | Reacties uitgeschakeld voor Lachen op Blue Monday

De lachende boeddha

Dit is een prachtig verhaal dat ik tegenkwam op Facebook. Het werd gepost door Els Pfanny, lachcollega in Brabant.
HET VERHAAL VAN DE LACHENDE BOEDDHA
In Japan leefde een grote mysticus, Hotei, die “De lachende Boeddha” werd genoemd.
Hij is een van de meest geliefde mystici in Japan en hij sprak nooit een enkel woord. Toen hij verlicht werd, begon hij te lachen, en telkens wanneer iemand vroeg: Waarom lach je? lachte hij nog meer. En zo trok hij lachend van dorp naar dorp.
Een menigte verzamelde zich en hij lachte. En langzaam — zijn lach was erg aanstekelijk — begon iemand in de menigte te lachen, dan iemand anders, en dan lachte de hele menigte. Lachend om… eh… waarom lachten ze eigenlijk? Iedereen besefte: “Het is belachelijk; deze man is vreemd, en toch lachen we.”
Iedereen lachte; en iedereen was een beetje bezorgd: “Wat zullen de mensen denken? Er is geen reden om te lachen.” Toch wachtten de mensen op de komst van Hotei, omdat ze hun hele leven nog nooit zo volledig hadden gelachen, met zo’n intensiteit dat ze na het lachen merkten dat al hun zintuigen helderder waren geworden. Hun ogen konden beter zien, hun hele wezen was lichter geworden, alsof er een grote last van hun schouders was verdwenen.
Mensen vroegen Hotei: “Kom nog eens terug”, en dan verhuisde hij lachend naar een ander dorp. Zijn hele leven, bijna vijfenveertig jaar na zijn verlichting, deed hij maar één ding en dat was lachen. Dat was zijn boodschap, zijn evangelie, zijn Schrift.
En het is opvallend dat in Japan niemand met zoveel respect wordt herinnerd als Hotei. Je vindt in elk huis standbeelden van Hotei. En hij had niets anders gedaan dan lachen. Maar het gelach kwam van zo diep dat het iedereen bij bleef die het hoorde, en zijn wezen triggerde, een synchroniciteit creëerde.
Hotei was uniek. In de hele wereld is er geen ander mens die zoveel mensen aan het lachen heeft gemaakt — zonder enige reden. En toch werd iedereen gevoed door het gelach, en iedereen werd gereinigd door het gelach, voelde een welzijn zoals zij dat nog nooit hadden gevoeld. Iets uit de onkenbare diepte werd gewekt in de harten van mensen.
Vrij vertaald naar een tekst van OSHO
Geplaatst in Werk, leven en spelen | Reacties uitgeschakeld voor De lachende boeddha

Vitaliteitsweek

Vitaliteit is hot. De maand september is hot. Net als April. Veel bedrijven zetten in op de vitaliteit van hun medewerkers. Hartstikke goed natuurlijk. Vroeger zeiden we al: binden en boeien. Hoe houd je je medewerkers aan je gebonden en blijf je ze boeien? Zeker in deze tijd met de nieuwe generatie is het lastig. Die kunnen zomaar ineens gaan backpacken in Australië, een opleiding tot kunstenaar volgen of een nagelstudio willen openen.

Daisy van Dessel van de Leuvense Universiteit zegt: “Lachende werknemers verdoen hun tijd niet, zij zijn bezig hun prestaties op te krikken.”

Samen lachen heeft ontelbaar veel voordelen.

Je voelt je lekker in je vel zitten

Door het lachen worden er allerlei positieve processen in je lijf in gang gebracht. Je maakt endorfine, het gelukshormoon, aan, je neemt meer zuurstof op en je voert afvalstoffen af.

Je verbind met anderen

Samen lachen verbindt op een snelle wijze. Doordat we elkaar aankijken met pretlichtjes in de ogen verbinden we ons. En later maak je gemakkelijker contact met die collega met wie je zo gelachen hebt.

Je ontspant

Lachen zorgt voor een ontspannen gevoel en je kunt stress beter handelen. Lachen brengt je in het magische “nu” en je hoeft eventjes helemaal niets. Hoe lekker is dat?

Er is nog veel meer te vertellen over de lach. Dat doen we tijdens de workshop zodat de oefeningen die we aanbieden een goede reden krijgen om te doen. De deelnemers zetten een stapje buiten hun comfortzone en hebben echt iets nieuws meegemaakt. Iets waar soms nog jaren over gesproken wordt.

 

Geplaatst in Werk, leven en spelen | Reacties uitgeschakeld voor Vitaliteitsweek

De douane zet nu ook katten in

Dit bericht kwam ik tegen op LinkedIn.

“Vanaf aanstaande zaterdag beleeft de Douane een wereldwijde primeur. In aanvulling op ons huidige team van speurhonden starten we een pilot met de inzet van speurkatten. Het nieuwe team van ‘Customs Cats’, oftewel douanekatten, is speciaal getraind om hun unieke vaardigheden in te zetten bij de opsporing van verboden goederen en de detectie van verdachte passagiers.

Waarom katten?

Katten zijn leniger en wendbaarder dan honden. Hierdoor kruipen ze gemakkelijker tussen koffers door en komen ze op plekken die voor honden minder toegankelijk zijn. Bovendien zijn het uitstekende sluipers waardoor de controles ongemerkt uitgevoerd kunnen worden.

Onderzoek wijst uit dat katten veranderingen in hormoonspiegels bij mensen kunnen detecteren. Hierdoor kunnen zij passagiers aanwijzen die mogelijk iets te verbergen hebben. Hun uitzonderlijke reukvermogen maakt katten ook zeer geschikt om verboden of beschermde vissoorten te ruiken die verborgen zit in bagage. Met deze unieke kwaliteit dragen katten als geen ander bij aan een effectievere en efficiëntere beveiliging op luchthavens.

De eerste douanekatten zijn getraind door een gespecialiseerd team van dierentrainers en zullen binnenkort worden ingezet op luchthavens. De eerste resultaten van proefprojecten zijn veelbelovend en leiden tot een hoger percentage onderschepte goederen en verdachte passagiers.”

 

Het was 1 april.

Geplaatst in Humor & feel good | Reacties uitgeschakeld voor De douane zet nu ook katten in

Lachverkeer

Lachverkeer is net als werkverkeer. We zijn op weg om de lach te verspreiden. Heb je de auto zien rijden? Geef het aan bij je aanvraag voor een lachworkshop en je krijgt 50 euro korting :-D

Aanvraagformulier >>

Geplaatst in Werk, leven en spelen | Reacties uitgeschakeld voor Lachverkeer

22 februari – Wereld Denkdag

Denk maar niet dat we zomaar van het denken afkomen. Die grijze massa is maar druk met ons. En de wereld druk met onze grijze massa.

Tijdens een lachworkshop is het juist zo lekker om dat los te laten. De wereld loslaten. Maar vooral jezelf loslaten.

Even in het NU zijn. Even vrij voelen. Dat doen we juist als we even niet denken.

Collega Luc Van Imschoot wijst dan naar zijn hoofd en zegt: “Hier is de hel.” Daarna grijpen zijn handen om zijn buik en zegt hij: “En hier is de hemel.”

Daar heeft ie gelijk in, toch?

Geplaatst in Werk, leven en spelen | Reacties uitgeschakeld voor 22 februari – Wereld Denkdag

Medewerkers aan je binden

Medewerkers aan je binden gaat niet meer zoals vroeger. Omdat ik ooit personeelsfunctionaris was krijg ik nog de informatie van Loket toegestuurd. Vandaag downloadde ik de whitepaper over het binden van medewerkers. Want tegenwoordig is dat niet meer zo vanzelfsprekend als, zeg, 10 jaar geleden. Binnenhalen is al een kunst, maar behouden is een nog grotere kunst geworden.

De 5 tips vat ik voor je samen en voorzie ik van mijn ideeën en nog een paar extra tips.

1.    Een goed begin is het halve werk

Mooi gezegd. Aandacht voor de nieuwe werknemer is heel belangrijk om te voorkomen dat die gaat dwarrelen en niet weet bij wie aan te kloppen als hij of zij vragen heeft. Betrekken bij het bedrijf nog voor eerste werkdag is slim. Daarvoor kun je droge informatie over het bedrijf sturen, maar ook uitnodigen voor een eventueel feestje of bijeenkomst. En natuurlijk in het prille begin regelmatig samen (kort) evalueren zodat eventuele problemen meteen getackeld kunnen worden.

Toen ik in de loop van 2022 weer live lachworkshops kon gaan geven hoorde ik het vaak. Collega’s die al bijna twee jaar collega’s waren maar elkaar nog nooit live hadden ontmoet. Zowel de nieuwe als de oude werknemers keken hier echt naar uit. Echte verbinding. Met mensen. In plaats van kletsen tegen een scherm, hoe praktisch dat ding ook is.

TIPS VAN SASKIA

  • Stuur de nieuwe werknemer een filmpje met een kort voorstelrondje van de directe collega’s. Zo kan hij of zij meteen een paar gezichten en namen matchen en hoort hij of zij al meteen bij de clan. 
  • Kom in de nieuwe periode vaker live bij elkaar. Een vraag is veel sneller gesteld als dit direct kan en iemand voelt zich gezien en gehoord. Dat is voor ieder mens belangrijk.

2.    Salaris is ook niet alles

Geld maakt veel goed, maar een gevoel er niet bij te horen is een goede reden om te vertrekken, ondanks een leuk salaris. Tips van Loket zijn om de werknemer de ruimte te geven om zichzelf te ontwikkelen, flexibel te werken en extra’s te bieden zoals laptop, telefoon en werkplekinrichting. Een aparte lange tip is om mee te werken aan het fit houden van medewerkers. Dit kan door te wandelen, een wekelijkse workout of zelfs een heuse bokstraining op maandagochtend. 

Cool dat ze zelfs een bokstraining als voorbeeld geven. Een tijdje geleden gaf ik een lachworkshop aan bestuurders van het OLVG tijdens een ‘heisessie’. De groep werd in drieën gesplitst. Een van de groepen was voor mij, een andere kreeg een yogasessie en een derde groep een bokstraining. Voordat wij aan de gang konden sprak ik even met de bokstrainer. Grappig genoeg komen wij dezelfde dingen tegen tijdens onze workshop. Mensen die zich klein houden of zich juist groot maken, mensen die anderen meeslepen of juist tegenwerken en mensen die er zin in hebben, ervoor gaan of juist in de weerstand schieten.

TIP VAN SASKIA

Denk ook eens aan een lachsessie. Waar een yogasessie en bokstraining informatie geven over fysieke en mentale gezondheid, geeft de lachsessie ook heel veel informatie over de emotionele gezondheid en de verbinding met de groep. Daarnaast wordt de verbinding versterkt en bekrachtigt. Er worden inzichten opgedaan over hoe op een positieve manier te communiceren en hoe je die lach altijd tevoorschijn kunt toveren, zelfs als het eerst even niet lijkt te lukken.

3.    Creëer een open cultuur 

Bij een open cultuur heb je misschien wel een beeld, maar wat houdt dit eigenlijk in? Hierin voelt de werknemer zich veilig om te zeggen wat hij denkt en is er ruimte voor ontwikkeling en samen groeien. Er zijn zelfs feedbacktools om mensen te helpen feedback te geven aan elkaar. Het is fijn als medewerkers elkaar écht kennen waarbij een goede relatie en sociaal contact belangrijk zijn. Soms wordt er wel gezegd dat privé en werk gescheiden dient te zijn, maar tegenwoordig, zeker voor jonge mensen, is dit minder het geval. 

Of je elkaar écht moet kennen weet ik niet, maar elkaar kennen is wel prettig. Als je als team voor een bedrijf werkt ben je net een kleine familie waarbij je nog meer op elkaars lip zit dan met je echte familie. En net als met je familie, je kan niet met iedereen even goed opschieten en dat hoeft ook niet. Wel is het fijn als je ook met die collega’s op een prettige manier door een deur kan. 

TIP VAN SASKIA

Maak eens tijd bij het koffieapparaat om even een praatje pot te houden. En doe dit juist eens met die collega die je normaal gesproken niet spreekt. Wat houdt hem bezig? Wat zijn haar hobbies? Wie weet vind je overeenkomsten die je niet eerder voor mogelijk had gehouden. Op een ludieke manier is dit iets wat we tijdens een lachworkshop inzetten om onder andere het ijs te breken. 

4.    Behandel medewerkers gelijk en geef vrijheid

Bied medewerkers dezelfde kansen en probeer niet te veel van bovenaf op te leggen. Geef ze een eigen verantwoordelijkheid, betrek hen in plannen en doelstellingen en laat ze doen waar ze goed in zijn en wat ze leuk vinden om te doen. Controleer niet steeds maar houd van de zijlijn vinger aan de pols. Behandel medewerkers hier gelijk in, niet de een op de huid zitten en de ander volledige vrijheid geven. 

Toen ik in 2003 bij AgriMedia kwam werken dacht ik, ach, een jaartje is leuk. Daarna zien we wel weer. Het jaar daarop dacht ik dat weer. En daarna weer. Uiteindelijk werden het 18 dienstjaren. Waarom? De enorme vrijheid die ik kreeg om het werk in te vullen zoals ik dacht dat goed was en de vrijheid om het lachen ernaast en erbij te doen waren mij heel veel waard. Het gevoel gewaardeerd te worden om het werk dat ik leverde maakten het heerlijk om er te werken. Als een soort spin in het web hield ik jarenlang ook de sfeer op de werkvloer in de gaten. Want zoals overal was ook daar wel eens gemor en geklaag.

TIP VAN SASKIA

Lekker morren en klagen, bij de koffie, is geen probleem als het af en toe is. Iedereen moet zich eens af kunnen zetten. Daardoor ontstaan ook de ideeën voor nieuwe dingen en mogelijkheden. Zorg ervoor dat dit gehoord wordt. Als er gezeur en geklaag is, hoef je eigenlijk alleen maar deze vraag te stellen: “Wat wil je dan wel?” Dit geeft ruimte om te gaan kijken naar creatieve oplossingen.

5.    Focus je op het werkplezier

Keihard werken vinden veel mensen echt lekker. Maar het is belangrijk ook te houden voor de balans. Alleen een vakantie van twee weken is niet genoeg om teveel hard werken op te lossen. Zorg ook voor fun op de werkvloer. Lunches, verjaardagen, successen vieren, teamuitjes, etc. 

Vroeger maakte ik er grapjes over. Mijn vader was ambtenaar. Die deden aan gewichtheffen. Iedere dag tilden ze heel vaak hun pen op. Maar ook in die wereld is iets veranderd. Zelfs bij de overheid horen we bij sommige afdelingen dat er erg hard gewerkt wordt en veel stress ervaren wordt. Tijdens de halfjaarlijkse nuttige informatie delende bijeenkomst wordt er gelukkig steeds meer tijd besteed aan ontspanning. 

TIP VAN SASKIA

Samen lachen is de ontspannen en vrolijke manier om meer geluk, gezondheid en verbinding te ervaren. Daar kun je nu meteen mee beginnen. Hoe? Beweeg je mondhoeken richting je oren, maak kraaienpootjes rondom je ogen en kijk met een stralende blik iemand in jouw omgeving aan. Wedden dat die persoon jou misschien in eerste instantie bevreemd aankijkt maar daarna een lach laat zien?

Wil je nu nog de whitepaper van Loket downloaden? Dat kan hier.

Meer informatie over een lachworkshop of offerte aanvragen lees je hier

Geplaatst in Werk, leven en spelen | Reacties uitgeschakeld voor Medewerkers aan je binden

CISO – een andere naam

Wist je dat onze rijksoverheid een speciale organisatie heeft voor informatieveiligheid? In contact met gemeentes is er een zogenoemde Chief Information Security Officer.

Een tijdje geleden mocht ik een lachworkshop verzorgen voor deze organisatie en hadden zij mij een mooie titel meegegeven:

Chief Informal Smile Officer (CISO)

Hoe cool is dat?

Geplaatst in Werk, leven en spelen, Workshops & cursussen | Reacties uitgeschakeld voor CISO – een andere naam

Blue Monday 16 januari 2023

Nog een weekje en dan is het weer Blue Monday. Nagenoeg iedereen heeft hier al wel eens van gehoord. Wist je dat het een Britse psycholoog was die de ‘wetenschappelijke’ formule samen met een marketingbureau bedacht?

Blue Monday is de derde maandag van de maand januari. In zijn formule houdt de psycholoog o.a. rekening met het weer, het salaris dat ruimschoots opgegaan is aan kerstcadeautjes en het goede voornemen dat alweer gestrand is.  

Maar er ontbreekt iets aan zijn formule….

In 2016 bedacht ik de tegenformule. Ik voegde iets aan de formule toe waar meneer Arnall (de psycholoog) nooit aan gedacht heeft. Iets waar het weer, het salaris en de kerstdagen lak aan hebben. Dit beschreef ik in het tijdschrift “Blue Monday Busted”. Een tijdschrift waarin de formule wordt toegelicht en waarin ik laat zien wat de kleine aanpassing voor grote gevolgen kan hebben. Een sommetje voor mensen die houden van cijfers of puzzelen.

Inmiddels weet bijna de hele wereld wel van Blue Monday. Maar de tegenformule kennen ze nog niet. 

Tot en met Blue Monday (16 januari 2023) kun je dit tijdschrift gratis bestellen. Geef daarvoor bij je bestelling code BMB23 door.

Bestellen kan hier >>

Geplaatst in Werk, leven en spelen | Reacties uitgeschakeld voor Blue Monday 16 januari 2023

Blue Monday in de tram

Onze collega Geert van de Vijver lachte in de tram. Dit filmpje is wereldberoemd geworden.

Geplaatst in Werk, leven en spelen | 1 reactie

Het geheim van geluk volgens Richard Gere

Er is een krachtige, vrij simpele oefening die ik jaren geleden begon te gebruiken. Wanneer ik op mijn pad een persoon of een dier of zelfs een insect ontmoet, is de eerste gedachte die bij opkomt: Ik wens je geluk. Ik wens je geluk. 

Het verandert alles wat er tussen jou en die persoon gebeurt. Ik zeg dit uit eigen ervaring.

Wanneer je een vijand ontmoet, wanneer je geconfronteerd wordt met een moeilijke situatie. Het is moeilijk, heel moeilijk.

Je ziet hoe deze negatieve emotie verschijnt, en voordat het je hele wezen binnendringt, heb je tijd om het te veranderen. Je zult de dingen zien zoals ze zijn. Iemand kan reageren vanuit onwetendheid of woede, maar jij niet!

Vier simpele woorden. Ik wens je geluk! 

Probeer het en je zult zien hoe alles verandert in je leven. 

Richard Gere ♡

Geplaatst in Werk, leven en spelen | Reacties uitgeschakeld voor Het geheim van geluk volgens Richard Gere

Review MenS

Wat ik mooi vind aan de aanpak van Saskia is dat zij een methode toepast die werkt.

Ik ben door mijn eigen praktijk best met veel technieken bekend als het gaat om beperkende overtuigingen die in je onbewuste deel aanwezig zijn op te sporen en dan vervolgens uit je systeem te werken, maar deze methode was nieuw voor mij. 

Deze manier van aanpak is effectief en leuk om te doen. We hebben heel wat gelachen ook! Dat is tevens een vorm van loslaten waarvan de waarde vaak onderschat wordt!

Bij mij werkt de behandeling nog door bij het aangaan van andere uitdagingen. Het is alsof je onbewuste een extra handvat heeft gekregen om met meerdere keuzes om te gaan.

Wat leuk is bij Saskia is dat ze inzicht  heeft welke beperkende overtuiging je weerhoudt en er dan samen met jou een mooie samenvattende nieuwe zegswijze aan koppelt die resoneert met jouw innerlijke wens. Ze controleert ook of dat dan het juiste is voor jou.

Dat maakt het heel persoonlijk en warm!

Kortom echt een mooie ervaring!

José van der Ploeg

Praktijk klank- en hypnotherapie De Verandering Zwolle

Geplaatst in Werk, leven en spelen | Reacties uitgeschakeld voor Review MenS

Kerstverhaal

Ik zit op een bankje in het park. Het is nog maar net december. De grond ligt bezaaid met bladeren en een waterig zonnetje breekt door de mist heen. De vogeltjes fluiten een vrolijk liedje. Er is nog niemand te zien en ik geniet van de rust. Plots hoor ik door de zang van vogels een ander geluid. Het lijkt wel een belletje. Ik kijk om mij heen. Niets te zien. Dan kijk ik omhoog. Mijn ogen worden groter. De arrenslee met de rendieren ervoor racet mijn kant op. De Kerstman staat op de bok en ik zie zijn hoofdelf angstig kijken. Met piepende remmen slipt het gezelschap voor mij tot stilstand.

“Hahahaha, wat heerlijk u weer te zien Kerstman,” begroet ik blij mijn oude vriend.
“Hahaha, gelukkig dat ik je gevonden heb,” antwoordt de Kerstman.
Bevreemd kijk ik op. Dit is niet zijn gebruikelijke begroeting. Er is iets aan de hand, maar wat?
“Ik heb je hulp nodig Sas,” vervolgt hij. “Er is iets gebeurd. Ik ben mijn lach kwijt en ik kan het niet meer vinden!”
Oh wat erg. Een Kerstman zonder zijn lach is maar een halve Kerstman. Dat kan natuurlijk niet.
“Ik help u graag Kerstman, wat kan ik voor u betekenen?”
“Jij hebt toch die lachwinkel? Heb jij misschien mijn lach ergens op de plank staan?”
“Dat weet ik niet Kerstman, maar laten we snel gaan kijken. U heeft hem tenslotte hard nodig de komende tijd.”

De rendieren blijven even staan. Niemand kan ze zien gelukkig. De Kerstman, zijn hoofdelf en ik lopen naar mijn lachwinkel. Ik steek de sleutel in het slot om de deur open te doen en meteen begint er binnen iets te giechelen. Wanneer we binnenlopen is het net of ik twee zuurstokroze giebels rechtop zie gaan staan, alsof er niets gebeurd is. Ik duik achter de toonbank en haal een grote bak met verschillende doosjes tevoorschijn. Deze bak vertegenwoordigt een belangrijk deel van de collectie. Een voor een maken we de doosjes open.
“Whoehoehoe,” klinkt het galmend. Dat is de uilenlach, niets voor de Kerstman. We lachen erom.
“Hihaaaa,” klinkt de Amerikaanse- of lassolach. Nee, die past niet. Maar is wel grappig.
“Ggggggg,” dat zijn Bert en Ernie. Helaas. Al krijgen wij er een grijns van op ons gezicht.
Hoe meer doosjes we opendoen hoe harder en meer we moeten lachen. Totdat we over de grond rollen van de lach. Maar de Kerstmannenlach ontbreekt. Tussen het lachen door rollen er grote tranen over de rode wangen van de Kerstman. Hoe moet dan nu verder?

Gelukkig zijn de lachwinkeliers niet voor één gat gevangen. Ik roep het hele team op om de winkel te doorzoeken. De Kerstman willen ze graag helpen en enthousiast verschijnen ze één voor één. Gewoon Martin, Ellen en ja hoor, daar heb je Franneke en Sylvia ook. En de rest. Iedereen duikt een hoek in, de hoofdelf staat op een lange trap om daar de doosjes en potjes te bekijken en de Kerstman duikt in een hele grote zak die in de hoek staat. Iedereen is druk op zoek.
Ineens hoor ik hem. De beroemdste lach van de wereld. De Kerstman vliegt op uit de zak waar hij helemaal ingedoken zat en iedereen kijkt op. Wie heeft hem gevonden?
In een hoek met allemaal doosjes zonder etiket staat Gewoon Martin te schuddebuiken van het lachen. “HOHOHO” klinkt het warm en vertrouwd. Iedereen voelt het Kerstgevoel omhoog kriebelen. De Kerstman kijkt gelukzalig en begint hartelijk mee te lachen. Tenslotte staan we allemaal te schuddebuiken en te lachen. “HOHOHO. HOHOHO,” klinkt het door de hele lachwinkel.

“Dank je wel. Dit is precies wat nodig is voor een mooie Kerst. Wat zou je het liefst willen hebben,” vraagt de Kerstman aan mij?
“Het liefst wil ik dat iedereen in de wereld weet dat een hartelijke lach het mooiste is dat iemand zichzelf én een ander cadeau kan doen. Daar kunnen geen spullen tegenop.”
“Dat is mooi,” zegt de Kerstman. “Als jullie op pad blijven gaan om te doen wat je doet, dan gaat dat een keer gebeuren. Het enige dat je nodig hebt is het vermogen om te volharden en een beetje geduld kan ook geen kwaad. Dus die twee krijg je van mij.”

We lopen met het hele gezelschap naar de arrenslee die in het park op de Kerstman staat te wachten. Hij doet een greep onder de voorbank en haalt er twee doosjes uit. Een bruine en een groene.
Op het bruine doosje staat een plaatje van onze planeet. De Kerstman legt uit dat deze er speciaal voor is om met twee voeten op de grond te blijven staan. Om te weten waar ik voor sta en zo te volharden in dat wat ik wil voor de wereld. Wat mooi. Dankbaar neem ik het doosje aan.
Het groene doosje laat een hartje zien.
“Je kan nog wel eens ongeduldig zijn, toch,” vraagt de Kerstman aan mij?
“Dat klopt Kerstman, soms vind ik dat mensen het niet snel genoeg snappen. Of niet snel genoeg doen,” antwoord ik.
“Dit groene doosje laat zien dat je geduld alleen vanuit je hart kunt ervaren.”
Terwijl ik het groene doosje aanneem realiseer ik me dat de Kerstman gelijk heeft. Geduld is een schone zaak. Een schone zaak van het hart.
De Kerstman en zijn hoofdelf stappen in. Met een luid “HOHOHO” geeft hij een ruk aan de teugels. Het wordt een mooie en vrolijke kerst dit jaar.

Geplaatst in Werk, leven en spelen | Reacties uitgeschakeld voor Kerstverhaal