Leren lachen – lachcursus

Leren lachen is mogelijk met een lachcursus. Wij leren je lachen zonder reden.

Een ervaring

Op een bijzonder zonnig en warm weekend eind maart 2015 kwam de psychiatrisch medewerker naar de lachcursus die Luc en ik in Gent gaven. Hij vond het leven, vooral op zijn werk, veel te serieus. Hij verlangde naar meer lach, plezier. 

De eerste dag zagen we hem zoeken, stoeien en worstelen om het serieuze in zijn hoofd los te laten. Theorie en gewone losmaakoefeningen gingen wel. Maar iedere lachoefening lachte hij als een boer met kiespijn. Hij deed braaf mee, maar het ging niet vanzelf. 

Aan het einde van de dag vertrok hij snel. Luc en ik namen bij het diner de dag door, zoals we altijd doen, en we vroegen ons af of hij de volgende dag terug zou komen. Zoveel weerstand hadden we gezien.

De volgende ochtend kwam hij terug en gaf inderdaad aan dat hij ’s nachts had overwogen om thuis te blijven. Maar als een echte Zeeuw – ik heb ervoor betaald tenslotte – besloot hij toch te komen. 

Aan het eind van de ochtend gebeurde het. We eindigden die serie oefeningen met een lachmeditatie op een matje op de grond. De mensen lagen met de hoofden naast elkaar en de lach werd ingezet. Eerst gemaakt, geoefenend, al snel resulterend in een echte hartelijke lach. En hij, hij ging los. Vooral toen het aan het eind van de lach de bedoeling was om nog even stil te zijn. Hij rolde over de grond, zijn schuddende buik vasthoudend, terwijl de tranen van het lachen over zijn wangen stroomden. Onhoudbaar en onstuitbaar.

Aan het eind vroegen wat er gebeurde. “Ik liet de controle los,” antwoordde hij.

Gemakkelijk

Sommige mensen vinden van zichzelf dat ze heel gemakkelijk lachen. Dan blijkt vaak bij de lachworkshop dat het toch lastiger is dan ze denken, want lachen zonder reden heeft… geen reden. En dat is oefenen.

Hoe ging het ook al weer

Sommige mensen hebben zolang niet gelachen dat ze niet meer goed weten hoe het moet. Weer opnieuw lachen kan dan zelfs een ontroerende ervaring zijn. Eindelijk!

Ik lach niet goed

Sommige mensen vinden hun lach niet goed. Hij klinkt niet mooi, komt niet gemakkelijk, ziet er gek uit of het voelt raar. Door te leren lachen zonder reden, door te oefenen met de groep, gaat dit over.

Lekker veel lachen

En sommige mensen willen gewoon heel graag veel lachen. Die staan bekend als een lachebekje en waar ze ook zijn, er wordt gelachen. Om jaloers op te worden toch?

Leren lachen

De tweedaagse lachcursus is een transformerende ervaring. Vervolgens kun je het geleerde inzetten in je dagelijkse leven, op je werk, de club en met vrienden en familie.

Wil je echt weer leren lachen dan is de tweedaagse aan te raden. Want twee dagen lang lachen doet iets met je, dat kan niet anders.

Ik heb heel veel opgestoken van de opleiding bij jouw en Luc. Het helpt me ook nu nog altijd als het even wat grijzer zou durven worden. – Marleen De Jaeger

De lachworkshop is voor groepen

Een lachworkshop bij de lachclub of met je vriendengroep of bij het bedrijf is anders. Het is een ervaring en duurt meestal ongeveer een uur. Het geeft handvatten om de lach vaker in te zetten. Je krijgt een ander beeld van lachen. Je leert lachen zonder reden.

Maar de belangrijkste reden om een lachworkshop te doen is om – de reeds bestaande groep – te verbinden. Want mensen die samen lachen kunnen beter samenwerken, gemakkelijker bij elkaar binnenstappen en zelfs ongemakkelijke vragen gemakkelijker stellen.

De lachlessen zijn voor jezelf

De lachlessen in de tweedaagse lachcursus zijn voor jezelf. Wij geven de tweedaagse opleiding tot lachcoach. Je leert de lach verspreiden. Het mooie is, dat als je leert lachen met andere mensen je tegelijkertijd heel veel leert over je eigen lach.

Maar na deze cursus hoef je niet op pad om te lachen met anderen. Het mag en het kan. Je hebt het officiële certificaat om dit te doen. Het belangrijkste echter is dat je zelf weer in staat bent om de lach naar boven te halen en te integreren in je leven. Want daar gaat het tenslotte om.

Té uitgebreid ga ik het niet maken, maar dat neemt niet weg dat ik ontzettend blij ben dat ik onlangs in oktober de tweedaagse opleiding tot lachyoga-animator volgde.  Ik kwam net uit een zeer moeilijke periode en de opleiding kon niet beter gepland zijn wat dat betreft.  ‘Lachen is gezond’ is jullie leuze en dat kan ik nu met een brede lach op mijn gezicht bevestigen.  Ik mocht ondervinden hoe het lachen mensen die totaal vreemden  zijn voor elkaar op zeer korte termijn met elkaar verbindt.  Ik kon ervaren hoe we op het einde over de grond lagen te rollen van het lachen en ik me net weer een tiener voelde die de slappe lach niet kon gestopt krijgen.  Heerlijk om dat op je 66ste te kunnen voelen.  Lachen is voor elke situatie, elke leeftijd een zegen. Sedert het opleidingsweekend merk ik dat ik steeds vaker in, met en om mezelf kan lachen en dat straalt uit naar de omgeving.  Steeds opnieuw ontaardt een gesprek aan de kassa bij Aldi in een lach en alsmaar vaker merk ik dat mensen er makkelijk in meestappen.  Ik ben van plan om wat meer ervaring op te doen in de lachsessies die georganiseerd worden door jullie om dan uiteindelijk zelf lachworkshops te organiseren.  Fijn dat jullie de wereld er een stuk mooier uit laten zien door mensen opnieuw de kunst van lachen-om-niets op een zeer professionele en fijne manier bij te brengen ! 

Ik werk er graag aan mee !

Van harte, Ria Bauwens – Antwerpen – november 2022