Present in the present

Toen ik ooit hoorde van de “Kracht van het Nu” van Eckhart Tolle deed ik mijn best om het te begrijpen. Het lukte niet. Ik las zijn boek en kwam er niet doorheen. 

Totdat ik het volgende boek tegenkwam: “De kracht van het Nu Even Niet” van Ray Bennett. Een beetje dwarsliggen tegen de heersende spirituele trend. Lekker.

Niet met de massa mee. Lekker rustig aan, dat is goed voor je hart. Je hoeft niet de mooiste, de beste of de slimste te zijn. Je bent al gewoon goed. Een aanrader.

now mimi

Weer later stuitte ik op het fenomeen lachyoga. Eerst dacht ik dat het ging om gezondheid. Omdat je endorfine aanmaakt en omdat je meer zuurstof opneemt in je lijf. En om lol hebben. Lachen is tenslotte dikke pret. Maar eigenlijk gaat het allemaal om het NU.

Wanneer je lacht dan is er even helemaal niets anders.

Geen zorgen.

Geen pijn.

Geen boodschappenlijstjes.

Een studente en vriendin kwam de laatste lachclubavond van het jaar lachen. Een serie bestralingen achter de rug, nu aan de chemo. De eerste plukken haar kon ze bijna uit haar hoofd trekken.

Maar wat Caroline vooral wilde was lachen. Goed uitgeslapen kwam ze aan, samen met vrienden en vriendinnen en kinderen die haar steunen. We hebben dubbel gelegen van het lachen, zij nog wel het allermeest. Het deed me goed haar sprankelende lach te horen, alsof er niets gebeurd was.

Precies dat is wat lachyoga doet. Even alles vergeten. Even IN het moment zijn in plaats van daarbuiten met alles wat er zou kunnen gebeuren en gebeurd is. NU is er niets anders dan mensen om samen mee te lachen.

In het NU zijn ontspant de geest. Geeft lucht en verdrijft sombere gedachten. Je hersenen zijn het er roerend mee eens en laten dit zien door die stofjes aan te maken waardoor je je zo lekker voelt.

In het NU ben je niet alleen. Je bent een met al wat is. En met een ieder die bij jou is op dat moment.

Het cadeau van de lach is oneindig groot. Schenk het jezelf en schenk het anderen. In het NU is het grootste cadeau. Je present in the present.

Heb je nog geen lachyoga ervaren? Doe dan snel eens mee bij een van onze lachclubs.

Dit bericht is geplaatst in Boeken & verhalen, Werk, leven en spelen. Bookmark de permalink.