Take it easy – 7 tips om ondanks een heel druk leven eenvoudig tijd te besparen en te blijven lachen

Take it easy

LWtakeiteasyIk weet niet hoe het met jou gaat, maar mijn agenda stroomt met gemak hartstikke vol.

Vooral in de zomer als ik vrij ben dan denk ik dat ik alles kan en wil, spreek ik van alles af voor het najaar en nu het zover is schrik ik van de volle dagen.

Herkenbaar?

Je zou bijna vergeten te lachen. En dat willen we niet. Dus…

Alle tips kosten niet meer dan 5 tot 10 minuten. Want ja, we zijn druk en het moet allemaal snel. Als je een van de tips in je dagelijks leven integreert dan zul je al merken dat het leuker en gemakkelijker wordt.

Laat het liedje van de Eagles je inspireren terwijl je in diezelfde iets meer dan 5 minuten verder leest.

 

1 Besteed vijf of tien onverwachte vrije minuten nuttig

Dit is precies wat ik nu doe. Ik moet nog even wachten op een vriend die zo komt eten dus start ik vast met het artikel voor aanstaande maandag. Sowieso is het met artikelen niet handig om te wachten tot ik inspiratie heb, want die heb ik meestal onder de douche.

Maar ik ga zitten, bedenk waarmee ik wellicht een glimlach op de lezers’ mond kan toveren en ik begin. Geen twijfel, geen gedoe, geen gezeur. Gewoon beginnen.

Dit is iets waar ik een tijdje geleden mee ben begonnen. Een paar minuten over? Ik kan natuurlijk altijd een spelletje op mijn telefoon gaan spelen, maar iets nuttigs doen is, nou ja, nuttiger.

Er is een fantastische app die Wunderlist heet. Een soort to-do-list die je op je telefoon kan zetten, maar ook op je tablet en die je op je computer kan openen. Het synchroniseert meteen op alle plekken. De gratis versie kan al heel veel.

Je kan een lijstje maken met dingen die je moet doen en als je wil kan je er een einddatum en tijd aanhangen. Als het echt belangrijk is dan kun je er ook nog een herinnering op zetten. Het handigste is bijvoorbeeld om mensen die je moet bellen toe te voegen, noteer dan ook hun nummer zodat als je deze lijst op je telefoon opent je meteen kan bellen.

Telefoontje gepleegd, afgevinkt en een glimlach op je gezicht.

2 Sta 5 minuten eerder op

Het lijkt weinig, maar met 5 minuten eerder opstaan zul je merken dat je ineens heel relaxed de ochtend in gaat.

Wanneer je wakker wordt dan zijn de meeste breinen nog niet zover dat ze klaarwakker de dag tegemoet lachen, maar moeten ze even rustig wennen aan het ritme van de dag na een heerlijke nacht slapen.

En zet je je wekker tien minuten eerder dan heb je ook nog tijd om even rustig op je rug te gaan liggen en te bedenken wat deze dag je allemaal gaat brengen. Als je dat doet, denk dan aan de volgende drie dingen:

  1. Denk aan hoe je dag zich zal ontvouwen
  2. Denk aan iets waar je dankbaar voor zal zijn deze dag
  3. Denk aan iets waar je trots op zal zijn deze dag

Zo plan je als het ware succes in. Want succes is een gevoel, niet te meten en uit te drukken in eenheden. En je kan het niet meer vergeten, want je hebt het tenslotte al bedacht. En op het moment dat het dan gebeurt dan komt er vanzelf een grote glimlach op je gezicht.

Meer ochtendmomentjes beschreef ik in het artikel 7 verrassende tips om je dag te starten met een lach – nog voor de koffie!

3 Even een glaasje water halen – met een citroentje

Aaarch! Ik wil de computer het raam uitgooien en de ict-man door het telefoondraadje trekken. We zijn aan het overstappen op een andere wijze van factureren en dat heeft heel veel meer voeten in aarde dan ik van te voren had bedacht.

Nu loopt het weer vast. Weer zo’n dingetje op de achtergrond waar ik niets aan kan doen. Het hele systeem is al flink vertraagd door de nieuwe werkwijze en daar worden we al niet gelukkig van. Deze extra vastlopers en missers helpen niet om te kunnen blijven lachen.

Nadat ik de telefoon heb neergelegd – zachtjes om mezelf geen last te bezorgen – blaas ik stoom af in de keuken.

Citroentje persen, flesje vullen met water en citroen toevoegen. Lekker fris. Even naar buiten staren. Me realiseren dat het ook maar mensen zijn die aan het werk zijn. We proberen het allemaal zo goed mogelijk te doen, soms ziet dat er anders uit.

Rustig geworden en met een glimlach op mijn gezicht loop ik terug naar mijn werkplek. Ik moet toch nog even wachten dus typ ik vast tip 3 van de 7 tips zodat ik tip 1 meteen weer in de praktijk breng.

4 Onderweg naar je werk

Veel mensen moeten een flinke afstand overbruggen naar hun werk. Misschien moet jij dat ook. En ook veel mensen komen dan ook nog eens iedere keer in de file terecht.

Je kan je natuurlijk hartstikke ergeren aan al die andere mensen op de weg. En je kan proberen zo snel mogelijk door de file te komen. Ik heb wel eens een test gezien van BNN waarin ze een standaard file reden. De een reed keurig op een baan, rustig aan volgend, de ander switchte van links naar rechts om maar de snelste baan te pakken. Het scheelde uiteindelijk bijna 10 minuten, maar is dat de stress waard?

Ik zou zeggen, neem die 10 minuten de tijd om iets anders te doen. Zoals het luisteren naar een goede podcast, bijvoorbeeld van Thijs Lindhout met de 100% inspiratie podcasts.

Trouwens, ik hoor goede verhalen over de app “Waze” die ervoor zorgt dat je files en flitsers vermijdt. Tijdens het schrijven van tip 4 heb ik de app meteen gedownload en daarna getest. Hij geeft als eerste van alle navigaties die ik ken zelfs de weg naar mijn kantoor goed aan. Ik zeg een top-app!

5 Verander je taalgebruik

Op Lifehacker vond ik deze inspirerende gedachte. Als iemand aan je vraagt en je bijna standaard antwoord is “druk” of “ik heb geen tijd” dan is het tijd om je taal aan te passen.

Vaak zijn we druk met onzinnige bezigheden, maar hebben we dat niet eens in de gaten. Maar stel je voor dat iemand vraagt of je iets voor hem of haar wil doen en je hebt hier geen zin in. Je standaard antwoord zou zijn: “nee, ik ben te druk.” Maar zeg daarvoor in de plaats: “nee, het is geen prioriteit.” Ineens wordt duidelijk wat prioriteit is, wat prioriteit heeft en wat prioriteit zou moeten hebben.

Vaak zijn we ‘druk’ omdat we bang zijn dingen te missen. Een mooie afkorting hiervoor is FOMO, the Fear Of Missing Out. Ik kan me van mezelf nog wel herinneren dat ik dat had. En ook wanneer ik dit keerde.

We hadden les van een boeiende spirituele lerares. Tijdens een retraite in Nepal besloot ik ‘s avonds vroeg naar bed te gaan, ik viel bijna om. Tegelijkertijd vroeg iemand aan haar of ze nog een meditatie wilde doen met ons. Normaal gesproken had ik daar echt bij willen zijn, het waren prachtige meditaties met meestal veel inzichten. Maar ik besloot vast te houden aan mijn besluit. Ik ging naar bed. En terwijl ik de groep beneden steeds stiller hoorde worden viel ik heerlijk in slaap.

Draai de FOMO maar om naar de JOMO, the Joy Of Missing Out! Het scheelt je zeeën van tijd dingen doen die geen prioriteit zijn en je krijgt er meer rust voor terug. En daarvan krijg je dan vanzelf weer die lach op je gezicht. Jij neemt de leiding over je leven toch?

6 Lees iedere dag een boek

De meest succesvolle mensen lezen vele boeken per jaar. Meestal zijn dit non-fictie boeken of biografieën. Zo leren zij alles wat zij over hun vak, onderwerp of interesse moeten en willen weten.

Zelf kom ik eigenlijk niet meer toe aan lezen. Deels heeft dat te maken met dat ik druk ben, maar ook eenvoudigweg omdat mijn ogen ‘s avonds vermoeid zijn. Kennelijk pak ik de informatie dan niet meer op.

Misschien herken je dit wel. Tijd nemen om te lezen, de informatie oppakken etc. is lastig. Mijn oplossing is eenvoudig. ‘s Morgens tijdens mijn ochtendritueeltje met de Miracle Morning – waarover ik 2 artikelen terug schreef – lees ik niet een paar bladzijden maar luister ik naar Blinkist.

Blinkist geeft samenvatting van de meest belangrijke non-fictie boeken. Er zijn allerlei categorieën zoals Mindfullness & Happiness, Communication & Social Skills en Motivation & Inspiration. Iemand heeft het boek samengevat in 8 tot 10 ‘blinks’ en leest deze voor. Je kan dus ook zo een boek lezen voor je in slaap valt.

Zo lees je een compleet boek in 5 tot 10 minuten zonder je ogen moe te maken.

7 Wat is jouw tijd waard?

In dit Inc. artikel worden de minuten tot secondes omgerekend. Iedere dag krijg je opnieuw 86400 seconden van het universum toebedeeld. Het is aan jou wat je ermee doet. Er is echter een addertje onder het gras. De secondes die je niet gebruikt zijn voor altijd verloren en er kan een moment komen dat het ineens over is. Je krijgt dan plotsklaps geen seconden meer toebedeeld.

Harlem Elvis vertelt in het filmpje op Youtube: “stel je eens voor dat je iedere ochtend 86400 dollar op je bankrekening gestort krijgt. Maar iedere dag vervalt alles wat over is. Je zou toch alles zo goed mogelijk besteden omdat je de volgende dag weer krijgt, toch? Dus waarom zou je tijd verspillen? Je krijgt iedere dag 86400 seconden.”

Door je bewust te worden van de tijd die je te besteden hebt en met name door daar een waarde aan toe te kennen, ga je betere keuzes maken. Ga je intenser leven, ga je meer doen voor dat wat echt belangrijk is en laat je wat niet belangrijk is. Zo kunnen de spelletjes van je telefoon af, zet je die handige Wunderlist, Blinkist en Wave apps erop en neem je tijd om tijd te spenderen aan je beste vrienden en familie.

Tien minuten besparen op suffe dingen bespaart je 600 dollar. Wat kun je daarvoor doen wat je een goed gevoel geeft en een glimlach op je gezicht?

Vergeet niet tijdens onze social distance periode toch te lachen met elkaar, virtueel of op (minimaal) anderhalve meter afstand. Deel je leukste dingen in de facebookgroep Het Lachkwartiertje.
Een aanvraag voor een lachworkshop - voor later dit jaar - beantwoorden we graag. Stay healthy. Smile.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *