Kan lachgas depressie verhelpen?

Of lachgas depressie kan verhelpen was de vraag van een studie gedaan in 2014 door onderzoekers aan de Universiteit van St. Louis. 

In dit filmpje wordt uitgelegd wat lachgas doet, waar het gebruikt wordt en hoe de studie werd gedaan. 

Of lachgas echt depressie kan verhelpen is nog niet bekend. Maar, het lijkt effecten te hebben.

Verschil tussen lachgas en lachyoga

Maar wat is het verschil tussen lachgas en lachyoga? Weinig. Behalve dan dat je van veel lachgas je bewustzijn kan verliezen, met een goede lachbui is dit niet het geval.

Lachgas zorgt ervoor dat je minder of geen pijn meer voelt.

Lachyoga zorgt ervoor dat je door de natuurlijk aanmaak van endorfine en dopamine je minder of geen pijn meer voelt.

Lachgas zorgt ervoor dat je je vrolijk gaat voelen.

Lachyoga zorgt ervoor, door te gaan lachen, dat je je vrolijk gaat voelen. Het verlaagt het stresshormoon cortisol en je wordt relaxter en vrolijker.

Lachgas zorgt voor een gevoel van duizeligheid (uiteindelijk leidend tot bewustzijnsverlies).

Lachyoga zorgt niet voor een gevoel van duizeligheid, wel kun je ‘slap van het lachen’ ervaren. Alle spieren ontspannen, je knieën worden weker, je buigt voorover en dames wij weten weten, ook de blaas ontspant.

Lachgas zorgt voor een gevoel van euforie.

Lachyoga zorgt voor een gevoel van vrolijkheid die kan uitmonden in een gevoel van euforie wanneer je de lach doorzet.

Lachyoga is ook een alternatief

Kan lachgas depressie verhelpen? Het onderzoek moet veel breder uitgezet worden om dit zeker te weten. Maar in dit filmpje wordt het aanbevolen aan artsen omdat dit middel direct inzetbaar is, terwijl medicatie voor depressie vaak later beschikbaar is en ook nog tijd nodig heeft om effect te hebben.

Luc_en_Saskia_langLachyoga is een nog goedkoper en wellicht gezonder alternatief. Je maakt gebruik van de eigen chemie van het lichaam. Want door flink te lachen activeer je zoals gezegd de aanmaak van endorfine en dopamine en verlaagt het stresshormoon cortisol.

Kom naar een van onze lachclubs of doe de tweedaagse opleiding tot Laughter Yoga Leader.

Je kan deze opleiding gebruiken om andere mensen aan het lachen te brengen, maar je kan het zeker ook heel goed voor jezelf gebruiken. Je leert hoe je de lach activeert, ondanks welke omstandigheden dan ook.

Lachen is gezond. Doe het zoveel mogelijk. Luc van Imschoot (mijn collega in Vlaanderen) en ik leren je van harte hoe je de lach in je leven toe kan laten en toe kan passen.

Meer informatie over de opleiding >>

Dit bericht is geplaatst in Gezondheid & wetenschap, Workshops & cursussen met de tags , , . Bookmark de permalink.