Wat gebeurt er als we gekieteld worden?

kietelenKietelen, kietelde, gekieteld.

Maar allereerst de vraag: Wat gebeurt er als we lachen?

Volgens neurowetenschapper Sophie Scott heeft lachen alles te maken met ademen.

(scroll door naar het eind van het artikel om de TEDx talk van Sophie Scott te bekijken)

Ademen

We ademen in om vervolgens met een gecontroleerde uitademing onze zinnen te vormen. We praten door tot we geen adem meer hebben, of ademen tijdig weer in.

Wanneer we lachen dan kunnen we niet anders dan ongecontroleerd uitademen. Het middenrif zorgt ervoor dat met stootjes de lucht uit onze longen wordt geperst. Je kan niet meer (goed) praten en de lach neemt het over. De lach bereikt vaak een grotere hoogte dan onze stem normaal gesproken doet tijdens een gesprek.

Sociaal

Herkennen van emoties is cultureel bepaald. In een onderzoek werden uitingen van emoties bij een Namibische stam vergeleken met die van mensen uit Engeland. De enige emotie die werkelijk herkend werd en gelijk was bleek lachen te zijn. Lachen wordt gezien als een intense emotie om te verbinden omdat het ontstaat in momenten van interactie.

Kietelen

Niet alleen mensen, maar ook dieren lachen. Dat zij lachen is aangetoond bij chimpansees, gorilla’s en ratten.

Bij baby gorilla’s en bij ratjes werd de lach opgewekt door ze te kietelen. Sophie Scott zegt dat kietelen de basis is voor een lach. Ook wij mensen kietelen baby’tjes en kleine kinderen waarop zij altijd een lachend geluid laten horen. Waarschijnlijk kunnen we dit dus terugvinden in het hele dierenrijk.

Overigens, een chimpansee kan ook hartelijk lachen om een grap, kijk maar.

Spelen

We laten zien dat we lachen als we gekieteld worden en als we spelen. We zetten tijdens het spel ons ‘spelgezicht’ op. Een los en open lach op ons gezicht. De kaak hangt iets naar beneden, de mond is geopend en we laten onze tanden zien. Hiermee laat je zien dat je speelt, het is allemaal een groot spel.

Het spelen en lachen in een sociaal gebeuren is terug te vinden bij allerlei soorten dieren.

Grapjes

Als je aan mensen vraagt wanneer ze lachen dan zeggen ze dat dit is na een goede grap. Maar als je goed kijkt naar mensen dan zie je dat ze lachen in een conversatie. Je lacht meer als je met anderen bent, meer als je met vrienden bent en meer als je wil dat andere mensen jou leuk vinden.

Spiegelen

Alle emotionele uitingen, of ze nu visueel of auditief zijn, worden in onze hersenen als het ware gespiegeld wanneer we ze waarnemen. Maar het blijkt dat we op lachen het sterkst reageren. Volgens de onderzoekers komt dit doordat we altijd op zoek zijn naar wat ons sociaal bindt en de lach zorgt voor deze binding.

Neurowetenschapper Sophie Scott at TEDx Imperial College
De moeite waard om te bekijken en te beluisteren

Dit bericht is geplaatst in Gezondheid & wetenschap met de tags , , . Bookmark de permalink.