Kan ik op commando lachen?

LW-lachen-op-commandoReacties op een lachworkshop zijn altijd divers. Want iedereen heeft tenslotte een mening over alles dus ook hierover. En dat is goed. Ik houd er van als mensen een mening hebben. Beter dan dat het niet belangrijk gevonden wordt. 

Een veelgehoorde reactie op de lachworkshop is: “Ik kan niet op commando lachen hoor, ik lach het liefst gewoon.”

Dit is trouwens vaak de reactie VOOR de lachworkshop. Na de workshop kunnen mensen uit ervaring zeggen dat het meevalt en best wel te doen is.

Op commando lachen

Daar wil ik graag iets over ophelderen.

Dit filmpje laat ik starten bij de tweede oefening van de vier lachoefeningen die erop staan. Ik geef het commando “Klaar voor de start?” Hierna schiet iedereen in de lach.

Is dat een echt commando?

Omdat het ons niet meer zo natuurlijk afgaat, omdat wij zo enorm SERIEUS zijn geworden, lijkt het soms te bizar om zomaar te lachen en kan het een commando lijken.

Maar vraag maar eens aan een vijf- of zesjarige om dit te doen. Een, twee, drie, start!

Geen probleem. Ze lachen gewoon. Het is dus gewoon een startsignaal. Je gaat toch ook niet rennen voordat het startschot is gelost?

In de lachworkshop nodig ik mensen altijd uit om de lach uit te proberen, om ermee te spelen, om pret te hebben net zoals kinderen dat nog vanzelf en natuurlijk doen.

Beweging en geluid

De lach is eigenlijk niet meer dan een beweging en een geluid. Je beweegt je mondhoeken richting je oren, je opent je mond iets en je maakt het “ha-ha-ha”-geluid door je middenrif met korte stootjes aan te spannen terwijl je je stembanden laat bewegen.

Als ik het zo beschrijf lijkt iets heel simpels als lachen een heel ingewikkeld proces. Iets om bijzonder SERIEUS te nemen natuurlijk.

NEE, natuurlijk! De lach is iets om te doen, om te beleven, om te ervaren.

Weet je nog hoe het was om samen de slappe lach te hebben? Door het beoefenen van de lach, al lijkt het op commando, kun je vervolgens met elkaar in de slappe lach schieten.

Omdat het zo gek is. Omdat het apart is. Omdat je er van alles van denkt maar je kan haast niet meer denken. Omdat je gewoon lekker lacht. Waarom maakt niets uit voor ons, als je maar lacht.

Kan ik op commando lachen?

Als je het woord commando ziet als een startschot en je vraagt aan mij of ik op commando kan lachen dan is het antwoord: “jazeker!”

Lachen als les

Luc, mijn fantastische collega uit Vlaanderen, en ik geven samen de tweedaagse opleiding tot Laughter Yoga Leader. Dat is twee dagen lang ZINVOL lachen, gieren en brullen.

Wellicht is het voor jou ook een manier om weer meer lach in je leven te brengen.

Wil je eerst eens de kat uit de boom kijken dan ben je van harte welkom bij een van onze ca 15 lachclubs in Nederland en Vlaanderen.

Vergeet niet tijdens onze social distance periode toch te lachen met elkaar, virtueel of op (minimaal) anderhalve meter afstand. Deel je leukste dingen in de facebookgroep Het Lachkwartiertje.
Een aanvraag voor een lachworkshop - voor later dit jaar - beantwoorden we graag. Stay healthy. Smile.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *